Ερώτηση του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ για φωτογραφική διάταξη με αναδρομική ισχύ στο Ν 4521/2018 

  Μάρτιος 15, 2018
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε ο Τομέας Παιδείας της ΝΔ για φωτογραφική διάταξη στο Νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Με νομοθετική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής και χωρίς συζήτηση στη Βουλή, η Κυβέρνηση έδωσε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, τη δικαιοδοσία ελέγχου των πράξεων αναπομπής φακέλου κατά το διορισμό καθηγητών στα Πανεπιστήμια. Η εν λόγω διάταξη δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να ελέγξει αναδρομικά ακόμη και τους φακέλους υποψηφίων για τους οποίους η διαδικασία αναπομπής είναι εν εξελίξει, τους τελευταίους δύο μήνες.

  Είναι προφανές ότι η νέα διάταξη πολύ δύσκολα συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Όμως, ειδικά το θέμα της -χωρίς προφανή λόγο- αναδρομικότητας, εγείρει και άλλο ζήτημα: Σύμφωνα με καταγγελίες, η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι φωτογραφική και αφορά συγκεκριμένα στη διαδικασία εκλογής για την πλήρωση θέσης Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις πολύ σοβαρές αυτές καταγγελίες ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει άμεσα.

  Η εκμετάλλευση της εξουσίας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων βλάπτει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ευτελίζει τη νομοθετική διαδικασία και υπονομεύει την αξιοκρατία. Ακόμη περισσότερο, εξωθεί τους νέους επιστήμονές μας ένα βήμα πιο κοντά στη φυγή στο εξωτερικό. Η χώρα μας αξίζει μία χρηστή διακυβέρνηση, την οποία οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν».

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

  Θέμα: Φωτογραφική διάταξη με αναδρομική ισχύ στο Ν 4521/2018 

  Αθήνα, 15 Μαρτίου 2018

  Κύριε Υπουργέ,

  Σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν 4521/2018, που τροποποιεί την παρ. 2 του άρθρου 20 του Ν 4009/2011 «Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλογής ή εξέλιξης ή πράξης αναπομπής φακέλου, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από προσφυγή που υποβάλλεται ενώπιόν του από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον. [……..] Η διάταξη αυτή καταλαμβάνει και όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί Πρυτανική πράξη αναπομπής, αλλά δεν έχει παρέλθει κατά τη δημοσίευση του νόμου η ως άνω προθεσμία. [….]».

  Είναι σαφές ότι η τροποποίηση της ως άνω παραγράφου στοχεύει στην προσθήκη του εκ μέρους του Υπουργού ελέγχου νομιμότητας σε περιπτώσεις πράξεων αναπομπής φακέλου, οι οποίες μάλιστα έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου διμήνου.

  Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

  1. Πώς συμβαδίζει με το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων η εκ μέρους του Υπουργού παρεμβατικότητα σε πράξεις αναπομπής φακέλου, και δη αναδρομικά;
  2. Ποιοι λόγοι επιτάσσουν την αναδρομική ισχύ στη συγκεκριμένη διάταξη;
  3. Τι επίπτωση έχει η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση στην εκλογική διαδικασία για την πλήρωση θέσης Αναπληρωτή Καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο “Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Πολιτική Υγείας” (Αρ. 17055, ΦΕΚ Γ’ 302/30.3.2017) στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;

  Οι ερωτώντες βουλευτές

  Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

  Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς

  Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας

  Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ