ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα, για θέματα Παιδείας και επικαιρότητας

    December 31, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Παρουσιάσατε πρόσφατα το πρόγραμμά της ΝΔ για την Παιδεία. Ποια είναι τρία ενδεικτικά σημεία που θα αλλάξουν την Εκπαίδευση στην Ελλάδα;

    Πρώτον, μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στις σχολικές μονάδες και στα τριτοβάθμια ιδρύματα, και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους λειτουργούς της εκπαίδευσης. Θέλουμε σχολεία και πανεπιστήμια πιο ελεύθερα. Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αυτενεργούν. Σχολεία και πανεπιστήμια τα οποία δεν θα ελέγχονται σε κάθε τους βήμα από ένα υπερ-συγκεντρωτικό Υπουργείο Παιδείας.

    Δεύτερον, η δημιουργία ενός πιο υγιούς και ασφαλούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τη μετάδοση της γνώσης, ενδεικτικά με ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, και βεβαίως με κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Τρίτον, η αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και διάδοση των καλύτερων πρακτικών με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, την αυτοβελτίωση και την επιβράβευση της αριστείας. Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αξιολόγηση πρώτα των σχολικών μονάδων και εν συνεχεία των εκπαιδευτικών. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αξιολόγηση ιδρυμάτων, προγραμμάτων σπουδών, διδασκόντων.

    Οι τρεις αυτές οριζόντιες τομές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και οι υπόλοιπες που αναλύσαμε κατά την παρουσίαση του προγράμματος παιδείας τον περασμένο μήνα, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ουσιαστική αναβάθμιση της σχολικής και ακαδημαϊκής ζωής.

    Τι θα κάνετε για να δημιουργήσετε κλίμα ασφάλειας και εξωστρέφειας στα πανεπιστήμια; Πρέπει οι φοιτητές να αποκτήσουν ηλεκτρονική κάρτα εισόδου στη σχολή τους; 

    Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανήκουν πρωτίστως στους σπουδαστές, στους λειτουργούς και το πάσης φύσεως διοικητικό προσωπικό της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και τασσόμαστε σαφώς υπέρ της ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου ή οποιουδήποτε σχετικού πρόσφορου μέσου για την επαναφορά της ασφάλειας στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως αναγκαίας συνθήκης για την ομαλή λειτουργία τους. Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στα πανεπιστήμια έχει δυο βασικά προαπαιτούμενα: α) την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή την κατάργηση του ασύλου, και β) τη μετάδοση προς πάσα κατεύθυνση του μηνύματος μηδενικής ανοχής στην ανομία. Ως προς την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, που ασφαλώς προϋποθέτει την ύπαρξη ασφάλειας σε αυτά, μπορεί να ενισχυθεί μεταξύ άλλων με την ουσιαστική σύνδεση πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με την παραγωγική διαδικασία, με διεθνείς συνεργασίες με άλλα ιδρύματα, με την ευρύτερη δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα προσελκύουν ξένους φοιτητές, και, ασφαλώς, με τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία θα ιδρύονται βάσει αυστηρών όρων και προϋποθέσεων. Στόχος μας είναι να καταστεί η χώρα μας εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Θα αξιολογήσετε τους εκπαιδευτικούς ή τις σχολικές μονάδες; 

    Προκρίνουμε την αξιολόγηση όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, χάρη στην άοκνη προσπάθεια των οποίων λειτουργεί σήμερα η δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο. Ο στόχος της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα είναι διττός: αφ’ ενός η επιβράβευση της προσπάθειας, συνδεόμενη με τη μισθολογική εξέλιξη, αφ’ ετέρου η αυτοβελτίωση, συνδεόμενη με τη διαδικασία επιμόρφωσης και κατάρτισης. Η αξιολόγηση που προκρίνουμε δεν έχει σε καμία περίπτωση τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πότε περιμένετε τις εκλογές; Ανησυχείτε για το κλίμα πόλωσης που μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα;

    Η δίψα των συγκυβερνώντων για εξουσία είναι τέτοια, που θεωρώ ότι θα προσπαθήσουν πάση θυσία να εξαντλήσουν κάθε χρονικό περιθώριο. Στις εκλογές, όποτε και να γίνουν, είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε με όρους κομματικής πόλωσης. Είναι πράγματι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της Κυβέρνησής του, επενδύουν σταθερά εδώ και 4 χρόνια στο διχαστικό λόγο, όπως σας θυμίζω έκαναν και το 2015, δηλητηριάζοντας το δημόσιο διάλογο και προκαλώντας όξυνση του πολιτικού κλίματος. Πολιτεύονται με όρους του παρελθόντος, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε και να διαχειριστούν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

    Μπορούν να ελπίζουν οι πολίτες σε μία καλύτερη χρονιά, δεδομένου ότι η κρίση που πλήττει τη χώρα κλείνει δεκαετία;

    Οπωσδήποτε ναι! Το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Δημοτικές, Περιφερειακές, Βουλευτικές, Ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαστε έτοιμοι να αναστρέψουμε το μέχρι σήμερα αρνητικό κλίμα, ενεργοποιώντας τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της. Ας είναι αυτή η ευχή μας για το 2019: να οικοδομήσουμε ξανά την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε!

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ