Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο σε όλους.

  Δεκέμβριος 22, 2020
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο σε όλους.

  Εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας COVID-19, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχίζεται όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται. Ταυτόχρονα, δεν αφήνουμε την υγειονομική κρίση να σταθεί εμπόδιο στη μεταρρυθμιστική μας δράση, που αφορά σε όλες τις βαθμίδες, ξεκινώντας από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας προς την κορυφή, σύμφωνα με τις αρχικές δεσμεύσεις μας.

  Η φετινή μας ευχετήρια κάρτα αποτελείται από παιδικές ζωγραφιές, από τη δράση μας «Τα σχολεία στέλνουν μήνυμα αγάπης», μέσω της οποίας παροτρύναμε τους μαθητές και τις μαθήτριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών της χώρας να φιλοτεχνήσουν εορταστικές ευχετήριες κάρτες/ζωγραφιές, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας που δοκιμάζεται εξ αιτίας της πανδημίας, καθώς και τους νοσηλευόμενους, που θα περάσουν τις γιορτινές ημέρες μακριά από τους δικούς τους. Εδώ όλες οι κάρτες των παιδιών, με τις συγκινητικές ευχές που ετοίμασαν!

  ***

  Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  120135621 2678139502427844 8505112895614277595 n

  Γιατί έκλεισαν τα σχολεία μας
  Τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στα σχολεία μας και η υποδειγματική εφαρμογή τους από την εκπαιδευτική κοινότητα συνετέλεσαν καθοριστικά στο να μην καταστεί το σχολείο εστία διασποράς του ιού. Παρά τα χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που δεν ξεπέρασαν το 1%, στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κυβερνητικών μέτρων πρόληψης από τον κορωνοϊό κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, αποφασίστηκε το Νοέμβριο η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Η δύσκολη αυτή απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης των ειδικών, με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας γύρω από το σχολείο, αφού μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, μαζί με συνοδούς γονείς, αγγίζουν τα 2,3 εκατομμύρια πληθυσμού.

  119513227 2669948856580242 7856666917959500 n

  Τι κάναμε για να εξασφαλίσουμε πρόσβαση όλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Για όσο, όμως, υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια στη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας, φροντίσαμε ούτως ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να συνεχίζεται όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.
  Από την πρώτη εβδομάδα του lockdown της άνοιξης δρομολογήσαμε πρόσβαση στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης για όλα τα σχολεία της χώρας.

  KM

  ΒΙΝΤΕΟ – Αναφορά του Πρωθυπουργού στο σημαντικό κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης σε συζήτησή του με τον Πρόεδρο του Columbia University

  Παράλληλα εξασφαλίσαμε:
  – Αναβάθμιση δημοσίων δικτύων και πλατφορμών Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, e-class, e-me και άλλων για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.
  – Μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.
  – Μηδενική χρέωση και για πρόσβαση στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου.
  – Ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με πάνω από 90.000 φορητές συσκευές (65.000 από ΕΣΠΑ και 25.000+ από δωρεές), από 4.500 περίπου που παραλάβαμε τον Ιούλιο 2019.
  – Eπιπλέον 112 εκ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές για να οικοδομήσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης.
  – Δημιουργία εκ του μηδενός άνω των 300 μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού που προβάλλονται καθημερινά από την ΕΡΤ2.
  – Επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  – Οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για εκπόνηση προγραμμάτων εκπαίδευσης εξ αποστάσεως.
  Πλέον, χάρη στις άοκνες προσπάθειες των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης, συμμετέχει στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, που αγγίζει τα 2,2 εκατομμύρια μέλη.

  ***

  ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

  d18d1528ee4c2188221135de26d79754 XS

  Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Μεταξύ άλλων:
  – Από φέτος, υλοποιούνται πιλοτικά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, εντός του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος, με κεντρικό στόχο οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού, μέσα από 4 θεματικούς κύκλους που περιλαμβάνουν την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, την πρόληψη από εξαρτήσεις, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη ρομποτική, τη σεξουαλική αγωγή, τον εθελοντισμό, τον αλληλοσεβασμό κ.ά..
  – Ολοκληρώθηκαν ήδη οι δηλώσεις των υποψηφίων που θέλουν να παρακολουθήσουν, για πρώτη φορά στα δημόσια σχολεία της χώρας, τη συστηματική διδασκαλία των Ειδικών Μαθημάτων, που περιλαμβάνουν μουσική, σχέδιο, ξένες γλώσσες και τα οποία εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
  – Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία είναι από φέτος περισσότερα και πιο αναβαθμισμένα, με εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, ενώ υλοποιούνται και δημιουργικές δραστηριότητες στο νηπιαγωγείο στην αγγλική γλώσσα, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα, τόσο μεθοδολογικά όσο και θεματικά, και διευρύνοντας τη γλωσσική αντίληψη των νηπίων.
  – Υποβάλαμε μία συνεκτική δέσμη προτάσεων για τη συνολική αναβάθμιση σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, στοχευμένες επιλογές από τους υποψηφίους στο μηχανογραφικό, θέσπιση ορίου φοίτησης και ρυθμίσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
  – Προχωρούμε το νομοθετικό μας έργο.

  ***

  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

  131466970 2747123755529418 1723796622536902030 n

  Δείτε εδώ τις 12+1 ενέργειες για την αναβάθμιση της ΕΕΚ-ΔΒΜ

  “Από λύση ανάγκη για λίγους, συνειδητή επιλογή για πολλούς”
  Μια συνολική αναβάθμιση ενός κρίσιμου τομέα της εκπαίδευσης, επιχειρείται με το νέο νόμο για ένα Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης. Με το νόμο αυτό:
  – Συνδέουμε ουσιαστικά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με την αγορά εργασίας, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανίχνευση συγκεκριμένων αναγκών της αγοράς τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Στόχος η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να ανοίγει το δρόμο σε ποιοτικές θέσεις εργασίας.
  – Ιδρύουμε πρότυπα επαγγελματικά λύκεια από τον Σεπτέμβριο 2021, ενισχύουμε τα ΙΕΚ και ιδρύουμε πειραματικά θεματικά ΙΕΚ, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα για ξενόγλωσσα ΙΕΚ, προάγουμε το μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας, βελτιώνουμε τις δομές παροχής συνεχιζόμενης κατάρτισης, αναβαθμίζουμε συνολικά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  – Δημιουργούμε το επίπεδο 3, μετά το Γυμνάσιο, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους σε μία τέχνη, ώστε να ειδικευθούν και στη συνέχεια να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Θεσμοθετούμε, για πρώτη φορά, διακριτά επίπεδα προσόντων και ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, βάζοντας τέλος στην πολυπλοκότητα και την αλληλοεπικάλυψη δομών και υπηρεσιών. Εδώ μία συνοπτική παρουσίαση του οράματός μας στην Καθημερινή.
  Στο πλαίσιο του πολύμηνου διαλόγου μας με φορείς και ενδιαφερόμενους, επισκεφθήκαμε το ΕΠΑΛ Θήβας, συζητήσαμε με μαθητές και οι ιδέες που μοιράστηκαν μαζί μου αποτέλεσαν εφαλτήριο για τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Επίσης είχα τη χαρά να συνομιλήσω με καταρτιζόμενους ΔΙΕΚ από όλη την Ελλάδα για τους λόγους που επέλεξαν την επαγγελματική κατάρτιση, τις προοπτικές εργασίας που ανοίγονται μπροστά τους, την ευγνωμοσύνη τους απέναντι στους εκπαιδευτές και διευθυντές τους. Υπάρχουν – και πρέπει να υπάρχουν – διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές για τους νέους. Επιλογές που να ανταποκρίνονται στις κλίσεις, στις δεξιότητες, στα ενδιαφέροντα των νέων μας. Επιλογές όμως που να έχουν και αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Εδώ η ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής και συνοπτικές ερωταπαντήσεις για τις νέες ρυθμίσεις.
  Δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές στους νέους μας, ενισχύουμε την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

  ***

  ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

  Με κάθε ευκαιρία επισκεπτόμαστε διαδικτυακά τα σχολεία μας σε όλη τη χώρα, αλλά και εκτός, συζητούμε με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σκέψεις, προκλήσεις, προτάσεις.
  Πιο κάτω μερικά από τα σχολεία που μας υποδέχθηκαν στις ψηφιακές τους τάξεις ή σε εκδηλώσεις τους. Σε κάθε συνάντησή μας επιδιώκουμε το διάλογο, αφουγκραζόμαστε ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για ποιοτική, σύγχρονη εκπαίδευση για όλες και όλους. Στόχος μας, μας είναι να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται μέσω της τεχνολογίας. Είμαστε στο πλάι τους στην πράξη, σε κάθε βήμα!

  126955263 2730046757237118 2717904735916427944 n

  Με μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Φλώρινας

   127567079 2731859413722519 9121071499501977769 n

  Με τον Πρωθυπουργό και μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων

   125885742 2725233391051788 777938087927674129 n

  Με μαθητές του Γυμνασίου Μεγίστης του ακριτικού μας Καστελλόριζου

   Untitled

  Χριστουγεννιάτικα διαδικτυακά κάλαντα από σχολεία μας σε Βουκουρέστι, Μόναχο, Αστόρια-ΝΥ

  ***

  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

  Ανταποκρίνομαι κάθε φορά με αίσθημα καθήκοντος στις επίκαιρες ερωτήσεις Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, που αποτελούν πάντοτε μία ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων σε καίρια θέματα της επικαιρότητας. Τον τελευταίο καιρό, ευλόγως, το διάλογο σχεδόν μονοπώλησαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση. Ενδεικτικά κάποιες από τις συζητήσεις μας στην Ολομέλεια της Βουλής (πατώντας πάνω στις εικόνες ανατρέχετε στο σχετικό σύνδεσμο):

  unnamed

  Για τις ενέργειες αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων, αλλά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

   RSZ-43ea6bcb-48ea-4c7c-b0a6-9edc59b6763f 1

  Για τα δεδομένα αναφορικά με τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών εν μέσω της πανδημίας COVID-19

   image

  Για τα πολύ μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στις δημόσιες υποδομές το τελευταίο 9μηνο

   2

  Για την καθολικότητα της συμμετοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

  ***

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ

  Επιλογή από γραπτές και προφορικές μου τοποθετήσεις επί θεμάτων παιδείας και επικαιρότητας.

  image

  Liberal – άρθρο με τις 10 πολιτικές, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

   image

  ΣΚΑΪ – συνομιλώντας με τον Παύλο Τσίμα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

   image

  Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: συνέντευξη στην Αθηνά Καστρινάκη για την τηλεκπαίδευση

   image

  ΕΤ2 – μία πιο προσωπική συζήτηση με τη Ζωή Κρονάκη για την εκπομπή Μαμά-δες

  ***

  ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

  Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να ερχόμαστε “κοντά”, έστω και από μακριά!
  Αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας σε διακρατικούς οργανισμούς, τις διεθνείς μας συνέργειες και τη διευρυμένη, πλέον, πρακτική της τηλεδιάσκεψης, ανταλλάσσουμε απόψεις και καλές πρακτικές, ιδέες και τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων, φέρνουμε τους μαθητές μας σε επαφή με συνομηλίκους τους από όλο τον κόσμο, διευρύνουμε περαιτέρω τους ορίζοντές μας.

  128749089 2734942200080907 3402791328592172657 n

  Συμμετέχοντας με προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών της ΕΕ

   rsz whatsapp image 2020-10-29 at 101600 am

  Προεδρεύοντας στο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

   rsz -berrybrook

  Διαδικτυακός διάλογος που διοργανώσαμε μεταξύ μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και του Berrybrook Primary School από το Wolverhampton της Μεγάλης Βρετανίας

   123529998 2712552048986589 6007961909314133365 n

  Διάλογος με το Luciano Calestini, νέο επικεφαλής της Unicef, με την οποία συνεργαστήκαμε ώστε να μεταφράσουμε τις οδηγίες της τηλεκπαίδευσης σε 11 γλώσσες και διαλέκτους για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ