«Η επιβολή περισσότερων φόρων ήταν επιλογή της Κυβέρνησης, καθώς διακατέχεται από ιδεοληπτική εμμονή απέναντι σε κάθε τι το αναπτυξιακό, το παραγωγικό, το δημιουργικό.»

  Μάιος 21, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Νίκη Κ. Κεραμέως: «Η επιβολή περισσότερων φόρων ήταν επιλογή της Κυβέρνησης, καθώς διακατέχεται από ιδεοληπτική εμμονή απέναντι σε κάθε τι το αναπτυξιακό, το παραγωγικό, το δημιουργικό.»

  Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην ομιλία της για τη νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέδειξε ότι και αυτό το νομοθέτημα είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας, της διγλωσσίας, της ανεπάρκειας της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

  “Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να αλλάξει μείγμα πολιτικής. Οι περισσότεροι φόροι οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, σε καθίζηση της οικονομίας. Χρειάζεται μία πολιτική με λιγότερους φόρους και πάνω από όλα με πραγματικά κίνητρα για ανάπτυξη και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτήν την πολιτική απλά δεν μπορεί να την υπηρετήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της, το βίντεο, καθώς και το πλήρες κείμενο:

  ▪ Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι δραματικό: o γιατί τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι εξαιρετικά επώδυνα και ήταν παντελώς αχρείαστα πριν από 15 μήνες, όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας. o γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε νέα επώδυνα μέτρα, σε περαιτέρω ύφεση της πραγματικής οικονομίας και πολύ φοβάμαι σε σταδιακή, βίαιη, φτωχοποίηση του παραγωγικού και δημιουργικού ιστού της χώρας.
  o γιατί το αντάλλαγμα για όλα αυτά σήμερα είναι μια αβέβαιη, θολή, μελλοντική και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση για το χρέος.

  ▪ Το εν λόγω νομοθέτημα βρίθει αρνητικών σημείων, για τα οποία η ΝΔ το καταψηφίζει. Ωστόσο για λόγους οικονομίας της συζήτησης θα σταθώ σε 3 μόνο από αυτά: πρώτον, στην επιβολή των νέων πρόσθετων φόρων, δεύτερον, στη θέσπιση του λεγόμενου «κόφτη», και, τρίτον, στη σύσταση του λεγόμενου «υπερταμείου».

  ▪ Η νέα, πρόσθετη, αχρείαστη φοροεπιδρομή που επιβάλλετε, οφείλεται αφενός στην καταστροφική διαχείριση της οικονομίας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και την ατέρμονη διαπραγμάτευση που δημιούργησε δημοσιονομικά κενά, αφετέρου στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει τα κενά αυτά με νέους, πρόσθετους φόρους.

  ▪ Η επιμονή των δανειστών στην εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών αποδεικνύει περίτρανα 2 πράγματα: πρώτον, την οικονομική αναποτελεσματικότητα της υπέρμετρης και παράλογης αύξησης των φόρων και δεύτερον, την αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτόματα και οριζόντια, αν διαπιστώνεται τυχόν αρνητική απόκλιση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, θα κόβονται μισθοί και συντάξεις. Και χωρίς καν να συνέρχεται η Βουλή για να το αποφασίζει.

  ▪ Η ΝΔ, που τάσσεται ανοιχτά και έμπρακτα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, και που θα υπερψηφίσει φυσικά τις ιδιωτικοποιήσεις που εμπεριέχονται στο παρόν σχέδιο νόμου, που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, που δημιουργεί τις συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, καταψηφίζει το «υπερταμείο», πάνω από όλα γιατί λείπουν οι ελάχιστες αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για την κατοχύρωση του εθνικού συμφέροντος. Το καταψηφίζουμε: o Γιατί βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς εκχώρησης του συνόλου σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. o Γιατί η διαχείριση των περιουσιακών μας αυτών στοιχείων θα γίνεται ουσιαστικά από τους δανειστές χωρίς κανέναν έλεγχο της Βουλής και χωρίς καμία λογοδοσία. o Γιατί η εκχώρηση αυτή έχει διάρκεια έναν αιώνα, ενώ τα δάνεια του τρίτου μνημονίου για τα οποία υποθηκεύουμε την περιουσία αυτή λήγουν κατά μέσο όρο σε 33 χρόνια. o Γιατί δεν υπάρχει πλέον κανένας ποσοτικός περιορισμός στα προς μεταβίβαση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

  ▪ Όταν οι δομές του κράτους δεν λειτουργούν, τις βελτιώνεις, δεν παραδίδεις τα κλειδιά στους ξένους.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

  Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

  Μία αναφορά επί της διαδικασίας: στο νομοσχέδιο αυτό, η καταστρατήγηση της διαδικασίας περνάει σε άλλο επίπεδο. Το νομοσχέδιο αριθμεί 4421 σελίδες, μας απεστάλη στις 11.30 το βράδυ της Τετάρτης, και η συζήτηση στην Επιτροπή άρχιζε στη 1 την επομένη το μεσημέρι. Ακόμη και να μην κοιμόταν κάποιος, θα έπρεπε να διαβάσει 327 σελίδες την ώρα, όλη νύχτα, χωρίς κανένα διάλειμμα, και λέω απλά να διαβάσει, δεν λέω να μελετήσει, δεν λέω να καταλάβει το συχνά δυσνόητο κείμενο, δεν λέω να αξιολογήσει τις συνέπειες, δεν λέω να ετοιμαστεί να μιλήσει, λέω απλά να διαβάσει. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές της πλειοψηφίας, με το χέρι στην καρδιά, διαβάσατε 4421 σελ. τη νύχτα της Τετάρτης; Η απάντηση νομίζω είναι προφανής. Και όμως πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό νομοθέτημα το οποίο θα επηρεάσει τις ζωές μας, τις ζωές των παιδιών μας, τις ζωές των εγγονών μας για τον επόμενο 1 αιώνα, και η Κυβέρνηση δεν είχε καν τη στοιχειώδη ευθιξία να επιτρέψει στους Βουλευτές να διαβάσουν το νομοθέτημα αυτό προτού έρθει στη Βουλή.

  Και περνώ στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο είναι δραματικό. Και είναι δραματικό:
  – γιατί τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι εξαιρετικά επώδυνα και ήταν παντελώς αχρείαστα πριν από 15 μήνες, όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας.
  – γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε νέα επώδυνα μέτρα, σε περαιτέρω ύφεση της πραγματικής οικονομίας και πολύ φοβάμαι σε σταδιακή, βίαιη, φτωχοποίηση του παραγωγικού και δημιουργικού ιστού της χώρας.

  – και γιατί το αντάλλαγμα για όλα αυτά σήμερα είναι μια αβέβαιη, θολή, μελλοντική και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση για το χρέος.

  Δυστυχώς, το εν λόγω νομοθέτημα βρίθει αρνητικών σημείων, για τα οποία η Νέα Δημοκρατία το καταψηφίζει. Για λόγους οικονομίας της συζήτησης θα σταθώ σε 3 μόνο από αυτά: πρώτον, στην επιβολή των νέων πρόσθετων φόρων, δεύτερον, στη θέσπιση του λεγόμενου «κόφτη», και, τρίτον, στη σύσταση του λεγόμενου «υπερταμείου».

  1. Επιβολή νέων πρόσθετων φόρων: Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, ας δούμε πως διαμορφώνεται η καθημερινότητα του Γιάννη, ενός νέου ανθρώπου που έχει αποφοιτήσει από τη σχολή, ζει στη Σύρο, και ψάχνει για δουλειά. Μία ημέρα από την ζωή του, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά την ψήφιση των μέτρων που εισηγείται η Κυβέρνηση στο παρόν νομοσχέδιο. Ο Γιάννης ξυπνάει το πρωί και αρχίζει να παίρνει τηλέφωνο αγγελίες για δουλειά. Το τηλέφωνο όμως θα του κοστίζει ακριβότερα μετά τα νέα μέτρα. Μπαίνει στο διαδίκτυο για να συνεχίσει την ανεύρεση εργασίας. Και αυτό όμως θα κοστίζει ακριβότερα. Δανείζεται το αυτοκίνητο των γονιών του για να πάει σουπερ-μάρκετ. Και η βενζίνη όμως θα κοστίζει ακριβότερα. Πηγαίνει στο σούπερ-μάρκετ, και αυτό ακριβότερο με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Γυρνάει σπίτι, φτιάχνει καφέ, και ο καφές ακριβότερος. Πηγαίνει να βοηθήσει τον πατέρα του που έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεν υπάρχει όμως ψυχή, γιατί και αυτά γίνονται ακριβότερα. Ανοίγει την ειδοποίηση του ΕΝΦΙΑ για τα δωμάτια, και ο ΕΝΦΙΑ ακριβότερος. Έρχεται το βράδυ και βγαίνει για μια μπύρα με τους φίλους του. Και η μπύρα ακριβότερη. Ανάβει και το ηλεκτρονικό του τσιγάρο, καθότι προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα, αλλά και αυτό το κάνετε ακριβότερο.

  Αυτή, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, θα είναι μία τυπική μέρα του Γιάννη, και του κάθε Γιάννη αυτής της χώρας, μετά τη νέα, πρόσθετη, αχρείαστη φοροεπιδρομή που θα επιβάλετε. Και σας διαβεβαιώ, η λίστα που σας ανέφερα με τους νέους φόρους δεν είναι εξαντλητική, είναι απλώς ενδεικτική. Και όλα αυτά γιατί; Αφενός γιατί η καταστροφική διαχείριση της οικονομίας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η ατέρμονη διαπραγμάτευση δημιούργησε δημοσιονομικά κενά και αφετέρου γιατί η Κυβέρνηση επέλεξε να καλύψει τα κενά αυτά με νέους, πρόσθετους φόρους. Γιατί η Κυβέρνηση διακατέχεται από ιδεοληπτική εμμονή απέναντι σε κάθε τι το αναπτυξιακό, το παραγωγικό, το δημιουργικό. Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος δήλωσε πως η επιβολή περισσότερων φόρων, έναντι της περαιτέρω περικοπής δαπανών, ήταν επιλογή της Κυβέρνησης.

  2. Θέσπιση του «κόφτη»: Είναι γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν στην εγκαθίδρυση του μηχανισμού αυτού αυτόματης περικοπής δαπανών. Τι αποδεικνύει η επιμονή αυτή; Αποδεικνύει 2 πράγματα: πρώτον, την οικονομική αναποτελεσματικότητα της υπέρμετρης και παράλογης αύξησης των φόρων. Γιατί; Γιατί αύξηση των φόρων δεν σημαίνει επ’ουδενί και αντίστοιχη αύξηση της εισπραξιμότητάς τους. Το αντίθετο. Και δεύτερον, η επιμονή των δανειστών για τον νέο αυτό κόφτη αποδεικνύει την αναξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης. Να σας θυμίσω ότι διορθωτικός μηχανισμός αποκλίσεων υφίσταται από το 2014. Άρα ποιος ο λόγος να θεσμοθετηθεί αυτός ο νέος κόφτης; Μα γιατί ο νέος αυτός κόφτης είναι διαφορετικός. Είναι μόνιμος. Είναι αυτόματος. Και είναι οριζόντιος. Επί της δικής σας διακυβέρνησης, λοιπόν, εξαιτίας της δικής σας διαχειριστικής ανεπάρκειας και του ελλείμματος εμπιστοσύνης που εσείς δημιουργήσατε στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, αυτόματα και οριζόντια, αν διαπιστώνεται τυχόν αρνητική απόκλιση στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, επαναλαμβάνω αναιτιολόγητα, αυτόματα και οριζόντια, μεταξύ άλλων, θα κόβονται μισθοί και συντάξεις. Και χωρίς καν να συνέρχεται η Βουλή για να το αποφασίζει, όπως σήμερα.

  3. Σύσταση του «υπερταμείου»: και εξηγούμαι γιατί ίσως αναρωτηθεί κανείς, μα καλά καταψηφίζει η ΝΔ το «υπερταμείο»; Ναι, κυρίες και κύριοι, η ΝΔ που τάσσεται ανοιχτά και έμπρακτα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, που θα υπερψηφίσει φυσικά τις ιδιωτικοποιήσεις που εμπεριέχονται στο παρόν σχέδιο νόμου, που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, που ενισχύει την επιχειρηματικότητα, που δημιουργεί τις συνθήκες για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, καταψηφίζει το «υπερταμείο», πάνω από όλα γιατί λείπουν οι ελάχιστες αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για την κατοχύρωση του εθνικού συμφέροντος. Ασφαλώς και πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει μπορέσει διαχρονικά να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα περιουσιακά του στοιχεία. Αλλά εδώ, κυρίες και κύριοι, πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό. Γιατί;

  ▪ Γιατί βρισκόμαστε ενώπιον μιας πρωτοφανούς εκχώρησης του συνόλου σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

  ▪ Γιατί μόνος ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να μεταβιβάζει μελλοντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στο ταμείο αυτό.

  ▪ Γιατί η διαχείριση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται ουσιαστικά από τους δανειστές, χωρίς κανέναν έλεγχο της Βουλής και χωρίς καμία λογοδοσία.

  ▪ Γιατί η εκχώρηση αυτή έχει διάρκεια έναν αιώνα, 99 χρόνια για την ακρίβεια, ενώ τα δάνεια του τρίτου μνημονίου για τα οποία υποθηκεύουμε την περιουσία αυτή λήγουν κατά μέσο όρο σε 33 χρόνια. Με λίγα λόγια, παραδεχόμαστε, ως ελληνική δημοκρατία, ότι και να επιτύχει το πρόγραμμα, και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, και να βγούμε στις αγορές, και να ξεπληρώσουμε τα δάνειά μας μέχρι το 2049 όπως προβλέπεται, παρόλα αυτά σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, θα είναι υποθηκευμένα έως το 2115!

  ▪ Γιατί, ενώ στο τρίτο μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου υπήρχε όριο στα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που θα μεταβιβάζονταν στο υπερταμείο: 50 δις ευρώ, το όριο αυτό τώρα έχει εξαφανιστεί. Δεν υπάρχει πλέον κανένας ποσοτικός περιορισμός στα προς μεταβίβαση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Και για αυτό δεν έχουμε ακούσει λέξη από την Κυβέρνηση.

  Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, όταν πονάει το κεφάλι σου, παίρνεις παυσίπονο, δεν το κόβεις το κεφάλι σου. Όταν οι δομές του κράτους δεν λειτουργούν, τις βελτιώνεις, δεν παραδίδεις τα κλειδιά στους ξένους.

  Κλείνοντας, Κυρίες και κύριοι, και αυτό το νομοθέτημα καταδεικνύει την ανευθυνότητα, τη διγλωσσία, την ανεπάρκεια της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Πρέπει να αλλάξει μείγμα πολιτικής. Οι περισσότεροι φόροι οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση, σε καθίζηση της οικονομίας. Χρειάζεται μία πολιτική με λιγότερους φόρους και πάνω από όλα με πραγματικά κίνητρα για ανάπτυξη και για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και αυτήν την πολιτική απλά δεν μπορεί να την υπηρετήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

  Σας ευχαριστώ.

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ