“Η Κυβέρνηση ΣΥΡ/ΑΝΕΛ δεν μπορεί- ή δεν θέλει- να εγγυηθεί την εφαρμογή του νόμου”: η παρέμβασή μου κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που συνυποβάλαμε 17 Βουλευτές ΝΔ για την έξαρση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας

  Σεπτέμβριος 23, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Νίκη Κ. Κεραμέως: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡ/ΑΝΕΛ αποδεικνύει περίτρανα εδώ και 20 μήνες ότι δεν μπορεί να κατοχυρώσει και να εγγυηθεί στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας. Δεν μπορεί- ή δεν θέλει- να εγγυηθεί την εφαρμογή του νόμου.»

  Η Βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην ομιλία της, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 17 βουλευτών της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας αρμοδιότητας του Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με θέμα: «Έξαρση εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας», καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, ούτε καν στοιχειώδες, από την πλευρά της Πολιτείας για να απαντήσει στην αυτονόητη ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια. «Και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, και είναι και προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη στους ανθρώπους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες αποσύρονται, οι χώροι πολιτισμού κλείνουν, οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Με αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της Αττικής για τα έτη 2014- 2015, ανέδειξε την αύξηση της εγκληματικότητας μεταξύ των δύο αυτών ετών, η οποία «οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡ/ΑΝΕΛ. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡ/ΑΝΕΛ με την ανάληψη της εξουσίας, έκλεισε το μάτι στην ατιμωρησία και πέρασε το μήνυμα ότι θα ανεχτεί την ανομία.»

  Αντίθετα, «με τη ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας θα αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη. Η ασφάλεια των πολιτών, αυτονόητη σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας, θα μπει ψηλά στην ατζέντα της κοινής λογικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει γειτονιά στη σημερινή Αθήνα, στην οποία οι πολίτες να φοβούνται να πλησιάσουν. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν είναι πολίτες που έχουν λιγότερα δικαιώματα.»
  Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

  Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Τους τελευταίους 20 μήνες, τα φαινόμενα ανομίας, βίας και παραβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, με επίκεντρο την πλατεία Εξαρχείων, έχουν αυξηθεί ανεξέλεγκτα. Καθημερινά επεισόδια βίας, επιθέσεων, βανδαλισμών, εμπρησμών, καταλήψεων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, ακόμα και δολοφονιών, συνθέτουν το σκηνικό της ντροπής σε μια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας που χαρακτηρίζεται ως άβατο για τους πολίτες και τους τουρίστες, γκέτο για τους πάσης φύσεως παράνομους, απαγορευμένη ζώνη για τους κατοίκους της περιοχής.

  Κύριε Υπουργέ, πώς στέκεται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις βίας και ανομίας; Ας είμαστε ειλικρινείς. Τις πιο πολλές φορές δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση. Κάποιες λίγες φορές, αν είμαστε τυχεροί, υπάρχει μία τυπική καταδίκη. Ακόμη και όταν υπάρχει η καταδίκη αυτή, αρκεί για να απομονωθούν οι θύλακες ανομίας και βίας που δρουν ανενόχλητα στην περιοχή; Αρκεί αυτή η τυπική καταδίκη για να επιστρέψει η κανονικότητα στις ζωές των κατοίκων της περιοχής; Αρκεί αυτή η τυπική καταδίκη για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των πολιτών; ΟΧΙ, κύριε Υπουργέ, προφανώς και ΔΕΝ αρκεί. Και δεν επιτρέπεται σε μια ευνομούμενη Πολιτεία να μην κατοχυρώνονται συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες.
  Η Κυβέρνηση ΣΥΡ/ΑΝΕΛ αποδεικνύει περίτρανα εδώ και 20 μήνες ότι δεν μπορεί να κατοχυρώσει και να εγγυηθεί στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας. Δεν μπορεί- ή δεν θέλει- να εγγυηθεί την εφαρμογή του νόμου. Τι κάνει η Κυβέρνησή σας; Ενδεικτικά:

  • Αγνοεί εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων,
  • μετατρέπει σε  πλημμελήματα αδικήματα που διώκονται ως κακουργήματα,
  • καταργεί την ομάδα ΔΕΛΤΑ που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων,
  • Και φτάνω στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αδυναμίας διαχείρισης της κατάστασης. Αντί να βρείτε μία λύση στο πρόβλημα, αντί να επιβάλετε την τάξη, αντί να περάσετε το μήνυμα ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, τι κάνετε, αλλάζετε τα δρομολόγια των τρόλει και των λεωφορείων για να μην περνούν πλέον μπροστά από το Πολυτεχνείο και για να μην τα πυρπολούν οι αναρχικοί. Όχι μόνο λοιπόν δεν έχουμε καμία ενέργεια από την πλευρά της Πολιτείας για να τηρηθεί ο νόμος και η τάξη, άλλα – επί τα χείρω – έχουμε άτακτη υποχώρηση της Πολιτείας μπροστά στους εγκληματίες. Περνάτε λοιπόν το μήνυμα ότι η Πολιτεία και οι πολίτες θα χρειαστεί να προσαρμοστούν, για να μπορούν οι αναρχικοί να δρουν ανενόχλητοι. Εκεί έχουμε φτάσει.

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθίσταται φανερό με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, ούτε καν στοιχειώδες, από την πλευρά της Πολιτείας για να απαντήσει στην αυτονόητη ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια. Και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας, και είναι και προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να μιλάμε για οικονομική ανάπτυξη στους ανθρώπους που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, όταν οι δημόσιες υπηρεσίες αποσύρονται, οι χώροι πολιτισμού κλείνουν, οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Τι απαντά η Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, στους επαγγελματίες που βλέπουν τα μαγαζιά τους να μαραζώνουν, καθώς η περιοχή απομονώνεται και σιγά σιγά γίνεται απροσπέλαστη; Τι απαντά η Κυβέρνηση στους επαγγελματίες που βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, καθώς πέφτουν θύμα της μηδενιστικής αντίδρασης αναρχικών; Τι απαντά η Κυβέρνηση στους κατοίκους της περιοχής, για τους οποίους οι εμπρησμοί, οι κλοπές και οι διαρρήξεις, με στόχο τα σπίτια και τα οχήματά τους, είναι μέρος της καθημερινότητάς τους;

  Και επειδή η δύναμη των αριθμών είναι αμείλικτη, σας παραθέτω τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της Αττικής για τα έτη 2014 και 2015. Μεταξύ των δύο αυτών ετών, μεταξύ της διακυβέρνησης ΝΔ το 2014 και της διακυβέρνησης ΣΥΡ το 2015, έχουμε αύξηση στις ληστείες σχεδόν κατά 12%, αύξηση στις κλοπές και τις διαρρήξεις κατοικιών σχεδόν κατά 9%, αύξηση στις κλοπές τροχοφόρων κατά 5%. Και σας ερωτώ, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, που οφείλεται κατά τη γνώμη σας η αύξηση αυτή της εγκληματικότητας μεταξύ του 2014 και του 2015;

  • Οφείλεται στην οικονομική κρίση; Όχι. Η οικονομική κρίση πλήττει την ελληνική κοινωνία από το 2011.
  • Οφείλεται στην ανεπάρκεια των σωμάτων ασφαλείας; Όχι. Τα καταρτισμένα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, παρά τις αντιξοότητες, εργάζονται άοκνα, με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης και, σίγουρα δεν άλλαξαν από το 2014 στο 2015.
  • Που οφείλεται λοιπόν αυτή η αύξηση της εγκληματικότητας; Οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡ/ΑΝΕΛ. Οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡ/ ΑΝΕΛ με την ανάληψη της εξουσίας, έκλεισε το μάτι – επιτρέψτε μου την  έκφραση – στην ατιμωρησία και πέρασε το μήνυμα ότι θα ανεχτεί την ανομία.

  Κυρίες και κύριοι, με τη ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας θα αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη. Η ασφάλεια των πολιτών, αυτονόητη σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας, θα μπει ψηλά στην agenda της κοινής λογικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει γειτονιά στη σημερινή Αθήνα, στην οποία οι πολίτες να φοβούνται να πλησιάσουν. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν είναι πολίτες που έχουν λιγότερα δικαιώματα.

  Κλείνοντας, δυστυχώς δεν είναι μόνο στα Εξάρχεια που είναι έκδηλη η απουσία του κράτους και διάχυτη η αίσθηση ανασφάλειας. Είναι και στις περιοχές της χώρας μας που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες. Σας θυμίζω τις πρόσφατες συγκρούσεις και πυρκαγιές που οδήγησαν σε καταστροφή του hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη. Σας θυμίζω τη σύγκρουση ανάμεσα σε κατοίκους και σε διαμένοντες στο κέντρο υποδοχής της Λέρου στις 9 Ιουλίου, στην οποία επίσης στοχοποιήθηκαν εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σας θυμίζω το θανατηφόρο τραυματισμό ενός παιδιού από μαχαίρι στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού στις 15 Ιουλίου.

  Και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στα κέντρα αυτά φιλοξενίας. Μια κατάσταση που επηρεάζει (ι) φιλοξενούμενους, (ιι) εργαζόμενους, είτε πρόκειται για εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είτε για Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, και (ιιι) τον τοπικό πληθυσμό. Και η αλήθεια είναι μία: όσο δεν ανταποκρίνεται η Πολιτεία σε καταστάσεις έντασης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για περαιτέρω βία. Και σε αυτόν το τομέα, η Κυβέρνηση έδρασε χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, με μεγάλη δόση απερισκεψίας, στέλνοντας λάθος μηνύματα σε συγκεκριμένες ομάδες.

  Σας ευχαριστώ.

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ