Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών οδηγεί τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – ερώτησή μου προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη που συνυπογράψαμε 28 βουλευτές της ΝΔ

  Ιούνιος 15, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Αθήνα, 15 Ιουνίου 2016

  Νίκη Κ. Κεραμέως: «Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών οδηγεί τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»

  Την άκρως προβληματική πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, και ιδίως τις πρόσφατες παρεμβάσεις της στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που διακινδυνεύουν την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναδεικνύει ηΝίκη Κ. Κεραμέως, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, με κοινοβουλευτική ερώτηση την οποία συνυπέγραψαν 28 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη.

  Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να έχει ήδη απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς που πρόβαλε η Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει προβληματικές ρυθμίσεις του ν. 4339/2015 που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της ΕΕΤΤ, αλλά και στη δημιουργία της ERTnet. Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούν ουσιαστικά την κίνηση από την Επιτροπή επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει και τη συνακόλουθη παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ψήφιση του νόμου, η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι με το εν λόγω νομοθέτημα παραβιάζεται η νομοθεσία και, γι’ αυτό άλλωστε, είχε επανειλημμένως ζητήσει από την Κυβέρνηση να κοινοποιήσει στη Βουλή τις σχετικές προειδοποιητικές επιστολές της Επιτροπής.

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για να θεραπεύσει άμεσα τις πιθανολογούμενες παραβάσεις του ενωσιακού δικαίου, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  Ερώτηση

  Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστο Σπίρτζη

  Θέμα: «Η πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών οδηγεί τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»

  Αθήνα, 15 Ιουνίου 2016

  Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Επιτροπή) εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, και ιδίως για τις πρόσφατες παρεμβάσεις της στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καθώς και για την ευρυεκπομπή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο διαδικασίας «διαρθρωμένου διαλόγου» (EU PILOT) για πιθανή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας που εκκίνησε αμέσως μετά την ψήφιση του ν. 4339/2015 (22/10/2015), η Επιτροπή φέρεται να έχει ήδη απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς που πρόβαλε η Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει προβληματικές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία της ΕΕΤΤ, αλλά και στη δημιουργία της ERTnet. Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούν ουσιαστικά την κίνηση από την Επιτροπή επίσημης διαδικασίας επί παραβάσει και τη συνακόλουθη παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  Σημειώνεται ότι κατά την ψήφιση του ν. 4339/2015, η ΝΔ είχε εκθέσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους οι προωθούμενες διατάξεις αναφορικά με τις αρμοδιότητες, την οργάνωση και το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΕΤΤ έπλητταν ευθέως την ανεξαρτησία της, η οποία και κατοχυρώνεται όχι μόνο στο ελληνικό δίκαιο (ν. 4070/2012, αρθ. 6, παρ. 2), αλλά και στο ενωσιακό δίκαιο (Οδηγίες 21/2002 και 140/2009). Με άλλα λόγια, η ΝΔ σας είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι με το εν λόγω νομοθέτημα παραβιάζεται η νομοθεσία και, γι’ αυτό άλλωστε, σας είχε επανειλημμένως ζητήσει να κοινοποιήσετε στη Βουλή τις σχετικές προειδοποιητικές επιστολές της Επιτροπής. Η Κυβέρνηση τότε αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως να προσκομίσει τη σχετική αυτή αλληλογραφία στη Βουλή, προβάλλοντας αντικρουόμενους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια της συζήτησης (αφενός επικαλούμενη το δήθεν «απόρρητο» της σχετικής αλληλογραφίας, και αφετέρου ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο για ένα τυπικό «briefing της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»).

  Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για να θεραπεύσει άμεσα τις πιθανολογούμενες παραβάσεις του ενωσιακού δικαίου, όπως αυτές φέρεται να περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας «διαρθρωμένου διαλόγου» (ιδίως, EU PILOT 7990/15/CNCT και EU PILOT 7991/15/CNCT), προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;

  Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

  α/α Ονοματεπώνυμο Εκλογική Περιφέρεια
  1 Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας
  2 Χαράλαμπος Αθανασίου Λέσβου
  3 Σάββας Αναστασιάδης Β’ Θεσσαλονίκης
  4 Ιωάννης Ανδριανός Αργολίδος
  5 Ιωάννης Αντωνιάδης Φλωρίνης
  6 Μαρία Αντωνίου Καστοριάς
  7 Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου Β’ Αθηνών
  8 Ελευθέριος Αυγενάκης Ηρακλείου
  9 Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής
  10 Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας
  11 Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς
  12 Στέργιος Γιαννάκης Πρεβέζης
  13 Βασίλειος Γιόγιακας Θεσπρωτίας
  14 Κωνσταντίνος Γκιουλέκας Α’ Θεσσαλονίκης
  15 Αθανάσιος Δαβάκης Λακωνίας
  16 Χρίστος Δήμας Κορινθίας
  17 Αναστάσιος Δημοσχάκης Έβρου
  18 Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής Σερρών
  19 Θεόδωρος Καράογλου Β’ Θεσσαλονίκης
  20 Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου Ευβοίας
  21 Γεώργιος Κουμουτσάκος Β’ Αθηνών
  22 Ευάγγελος Μπασιάκος Βοιωτίας
  23 Χρήστος Μπουκώρος Μαγνησίας
  24 Αθανάσιος Μπούρας Αττικής
  25 Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας
  26 Ελένη Ράπτη Α’ Θεσσαλονίκης
  27 Κωνσταντίνος Σκρέκας Τρικάλων
  28 Θεόδωρος Φορτσάκης Επικρατείας

   

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ