«Ήταν και παραμένει συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης» – ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018

    December 12, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 στην Ολομέλεια της Βουλής, ανέδειξε ότι πρόκειται για σχέδιο, στο οποίο για τρίτη χρονιά η Κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια αποτυχημένη συνταγή, τη συνταγή ενός προϋπολογισμού που εμμένει στην υπερφορολόγηση, είναι αντι-αναπτυξιακός και άδικος, καθώς εξουθενώνει τη μεσαία τάξη και εξαθλιώνει τα χαμηλά εισοδήματα.

    Η κυρία Κεραμέως επεσήμανε ότι στον Προϋπολογισμό για το 2018 εγγράφονται τρεις βασικές ομολογίες της Κυβέρνησης:
    • πρώτον, αποκαλύπτεται η Κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίχρονης καταστροφικής της διακυβέρνησης,
    • δεύτερον, επιβεβαιώνεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών,
    • τρίτον, ο προϋπολογισμός για το 2018 κρύβει νέες επιβαρύνσεις 1,9 δις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

    Ο Προϋπολογισμός για το 2018 φέρνει νέες επιβαρύνσεις, νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, νέες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, νέες περικοπές στα επιδόματα για τριτέκνους και πολυτέκνους, περικοπές του επιδόματος θέρμανσης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι αυτές είναι «συνειδητές, κυβερνητικές επιλογές».
    «Κυρίες και κύριοι, ήταν και παραμένει συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η φτωχοποίηση του καίριου αυτού στοιχείου της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

    Έκλεισε, σχολιάζοντας διακριτά τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σημειώνεται μια αύξηση κατά 3,16%, και όχι 5%, κατά δήλωσή σας, κύριε Υπουργέ – αλήθεια πώς στρογγυλοποιήσατε το ποσοστό; Δημιουργική λογιστική! Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση στον Προϋπολογισμό για την Παιδεία της χώρας είναι καλοδεχούμενη.»
    Ωστόσο, κατά τον επιμερισμό αυτής της αύξηση, κάποια νούμερα εντυπωσιάζουν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, όπως η αύξηση κατά 548% για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    «Κύριε Υπουργέ, ενώ μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς περιμένουν εναγωνίως να μάθουν τα σχέδιά σας σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από μια μακρά περίοδο αντικρουόμενων, όσο και πομπωδών δηλώσεων περί κατάργησης ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, εσείς, από όσο φαίνεται, έχετε κάποιο σχέδιο, για το οποίο μάλιστα προβλέπετε στον Κρατικό Προϋπολογισμό τέτοια υπέρογκη αύξηση. Τι περιλαμβάνει λοιπόν το σχέδιο αυτό; Πότε σκοπεύετε να το μοιραστείτε με την εκπαιδευτική κοινότητα; Ή για να πάω ένα βήμα πίσω, υπάρχει άραγε σχέδιο; Αντιλαμβάνεστε ότι για μια τέτοια αύξηση, αν μη τι άλλο, απαιτούμε απαντήσεις. Ελπίζουμε να τις έχετε.»

    Ακολουθούν το βίντεο και το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

    Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

    Στον τρίτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡ/ΑΝΕΛ, στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2018, εγγράφονται 3 βασικές ομολογίες της Κυβέρνησης:

    Ομολογία πρώτη: Αποκαλύπτεται η Κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίχρονης καταστροφικής σας διακυβέρνησης. Ενδεικτικά, μόνο, παραδείγματα:
    – Ρυθμός ανάπτυξης στο 1,6% αντί για 2,7% που εσείς οι ίδιοι είχατε προβλέψει.
    – Επενδύσεις στο 5,1% αντί για 9,1% που εσείς οι ίδιοι είχατε προβλέψει.
    Και όλα αυτά παρά τα δυσθεώρητα μέτρα που έχετε ήδη πάρει.

    Ομολογία δεύτερη: Επιβεβαιώνεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Ενδεικτικά παραδείγματα και πάλι.
    – Τρία δις ευρώ (2,95) λιγότερα καθαρά έσοδα στον Τακτικό Προϋπολογισμό από το στόχο του Μεσοπρόθεσμου.
    – Ενάμισι δις ευρώ (1,55) λιγότερα έσοδα από άμεσους φόρους σε σχέση με το 2016.
    – Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν πλέον τα 130 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά πάνω από 50% από το 2014,
    – Και στη σελίδα 57 της εισηγητικής έκθεσης ομολογείτε με τον πλέον κυνικό τρόπο την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Προσπαθώντας να εξηγήσετε τα μειωμένα έσοδα από την άμεση φορολογία – κατά 5,7% -, λέτε ότι αυτό συμβαίνει αυτολεξεί «λόγω μείωσης της φορολογικής βάσης». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εξοντώσατε τους πολίτες που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

    Ομολογία τρίτη: παρά τις 2 προηγούμενες ομολογίες, δηλ. την κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των στόχων και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, ο προϋπολογισμός για το 2018 κρύβει νέες επιβαρύνσεις 1,9 δις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

    Έρχεστε, λοιπόν, για τρίτη χρονιά να ακολουθήσετε την ίδια αποτυχημένη συνταγή, τη συνταγή ενός προϋπολογισμού που εμμένει στην υπερφορολόγηση, που είναι αντι-αναπτυξιακός και που είναι άδικος, Άδικος γιατί; Γιατί εξουθενώνει τη μεσαία τάξη και εξαθλιώνει τα χαμηλά εισοδήματα.

    Νέες επιβαρύνσεις, νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, νέες περικοπές στις συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα, νέες περικοπές στα επιδόματα για τριτέκνους και πολυτέκνους, περικοπές του επιδόματος θέρμανσης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές εξετάσεις, την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτές είναι οι επιλογές σας, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, για τη χώρα.

    Και είναι οι συνειδητές, κυβερνητικές σας επιλογές. Άλλωστε, τα ίδια τα κυβερνητικά σας στελέχη μιλάνε για αυτές τους τις επιλογές με περισσό θράσος, θα έλεγα. Ο Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι ο Προϋπολογισμός που συζητάμε είναι «άδικος». Νωρίτερα, ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι η φορολογική επιβάρυνση του Προϋπολογισμού του 2017 και του 2018 «…είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, για την μεσαία τάξη, είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ήταν μία συνειδητή επιλογή…», είπε.

    Κυρίες και κύριοι, ήταν και παραμένει συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η φτωχοποίηση του καίριου αυτού στοιχείου της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

    Για λόγους οικονομίας της συζήτησης, σταματώ εδώ, καθώς θα ήθελα διακριτά να αναφερθώ στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

    Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι σημειώνεται μια αύξηση κατά 3,16%, και όχι 5%, κατά δήλωσή σας, κύριε Υπουργέ – αλήθεια πώς στρογγυλοποιήσατε το ποσοστό; Δημιουργική λογιστική! Σε κάθε περίπτωση, η όποια αύξηση στον Προϋπολογισμό για την Παιδεία της χώρας είναι καλοδεχούμενη.
    Για να δούμε, όμως, πώς επιμερίζεται αυτή η αύξηση. Διατρέχοντας, λοιπόν, τα ποσά, στάθηκα σε κάποια νούμερα που εντυπωσιάζουν και προκαλούν εύλογα ερωτηματικά:
    – Σελίδα 107, αύξηση κατά 548% για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (πιστώσεις κατά ειδικό φορέα, στον κωδικό αριθμό 170). Εδώ δεν μπορώ παρά να θυμίσω ότι μετά τις αρχικές σας εξαγγελίες για κατάργηση των πανελλαδικών, το τελευταίο δημοσιοποιημένο σχέδιό σας μιλάει για «διπλασιασμό» των πανελλαδικών. Σε αυτό άραγε οφείλεται η αύξηση κατά 548% για Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;
    – Σελίδα 109, αύξηση κατά 336% στις πιστώσεις για πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές, ήτοι για υπερωριακή απασχόληση (πιστώσεις κατά μείζονα κατηγορία δαπάνης, στον κωδικό αριθμό 0002). Και θα μου πείτε κακό είναι αυτό; Όχι. Αλλά γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Γιατί λίγο πιο κάτω, σελίδα 112, στην ανάλυση των πιστώσεων, φαίνεται ότι από αυτές τις αυξήσεις για την υπερωριακή απασχόληση, το 81% προορίζεται πάλι για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Κύριε Υπουργέ, ενώ μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς περιμένουν εναγωνίως να μάθουν τα σχέδια σας σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά από μια μακρά περίοδο αντικρουόμενων, όσο και πομπωδών δηλώσεων περί κατάργησης ή μη των πανελλαδικών εξετάσεων, εσείς, από όσο φαίνεται, έχετε κάποιο σχέδιο, για το οποίο μάλιστα προβλέπετε στον Κρατικό Προϋπολογισμό τέτοια υπέρογκη αύξηση. Τι περιλαμβάνει λοιπόν το σχέδιο αυτό; Πότε σκοπεύετε να το μοιραστείτε με την εκπαιδευτική κοινότητα; Ή για να πάω ένα βήμα πίσω, υπάρχει άραγε σχέδιο; Αντιλαμβάνεστε ότι για μια τέτοια αύξηση, αν μη τι άλλο, απαιτούμε απαντήσεις. Ελπίζουμε να τις έχετε.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ