Γιατί ένας άνθρωπος της αγοράς, όπως εσείς, ασχολείται με την πολιτική; Εισήλθατε στην πολιτική σε μια «ταραγμένη» περίοδο, με μνημόνια, προαπαιτούμενα, τρόικα και κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή. Γιατί το κάνατε;
Επέλεξα να ασχοληθώ με την πολιτική για τέσσερις βασικούς λόγους:
1) Διότι πιστεύω ότι και η νέα γενιά οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να μην στέκεται παθητικά απέναντι στις εξελίξεις.
2) Διότι είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους με πλούσια κοινωφελή και κοινωνική δράση, που προσφέρουν με όραμα και επαγγελματισμό, και θεώρησα ότι το παράδειγμά τους πρέπει να αξιοποιηθεί γόνιμα στη διαμόρφωση της πολιτικής.
3) Διότι κάτι που με προβλημάτιζε πολύ είναι η αίσθηση απαξίωσης της πολιτικής που επικρατεί σε κάποιο βαθμό στην κοινωνία. Είναι η εύκολη λύση να πει κανείς ότι δεν ασχολείται με τα κοινά επειδή η πολιτική του/της φαίνεται διεφθαρμένη, και η νοοτροπία αυτή πρέπει κάποτε να αλλάξει.
4) Διότι διακυβεύονται θυσίες ετών του Ελληνικού λαού και θέλω να προσπαθήσω να συνδράμω στην προστασία τους στο έπακρο και στη διασφάλιση της πορείας της χώρας στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Η πολιτική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επιτάσσει συστράτευση.
Είστε δικηγόρος που δραστηριοποιείται και στη Νέα Υόρκη. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια τα οποία σχετίζονται με το σχέδιο Βαρουφάκη για επιστροφή στη δραχμή. Πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες του τέως υπουργού; Γιατί κάποιος εισαγγελέας δεν επεμβαίνει;
Οι συνεχείς αποκαλύψεις και η ευρύτερη διαρροή φημολογιών και πληροφοριών σχετικά με σχέδια επιστροφής στη δραχμή εγείρουν πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση και αν μη τι άλλο οφείλονται εξηγήσεις και η διερεύνηση των όποιων ευθυνών. Πρέπει όμως επί τέλους η ιστορία αυτή να λήξει διότι κάνει κακό στη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Την τόσο κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, την ώρα που ο κίνδυνος του «Grexit» είναι ακόμη ορατός και που η χώρα δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη συμφωνία με τους εταίρους, οφείλουν όλοι – και πρωτίστως η Κυβέρνηση και τα νυν και πρώην στελέχη της – να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας με τους εταίρους μας, και όχι να συζητούν σχέδια και σενάρια που ενδέχεται να ερμηνευθούν ως ενέργειες στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε σε λάθος… timing; Έπρεπε να είχε εγκαταλείψει την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ των εκλογών του Ιανουαρίου; Πως κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Λ. Συγγρού;
Τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιανουαρίου δεν ήταν τόσο αποθαρρυντικά, εάν λάβει κανείς υπόψιν τη φυσική φθορά της εξουσίας και κυρίως τα βαριά μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διακυβέρνησή του. Επωμίστηκε ο ίδιος το βάρος των σκληρών αυτών μέτρων, τα οποία όμως ταυτόχρονα είχαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα και οδήγησαν τη χώρα ήδη από το 2014 σε πορεία ανάκαμψης. Η απόφασή του να παραιτηθεί μετά το δημοψήφισμα τον τιμά προσωπικά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιτελεί τα καθήκοντά του σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, με ενωτικό λόγο, κατευναστικό πνεύμα, συναινετική διάθεση, χαίροντας της απόλυτης αποδοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Αλήθεια, η Νέα Δημοκρατία πόσο ακόμα θα στηρίζει την κυβέρνηση, την οποία δεν στηρίζουν οι ίδιοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης, με τον πρωθυπουργό να κάνει τα… «στραβά μάτια»;
H Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει εν γένει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή τον Πρωθυπουργό, αλλά αποκλειστικά την προσπάθεια για διατήρηση της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης. Εάν η Νέα Δημοκρατία προέτασσε το κομματικό της συμφέρον, δεν θα είχε κανέναν απολύτως λόγο να ψηφίσει τα βαριά αυτά μέτρα, πόσω μάλλον όταν έδωσε η ίδια μάχη και πέτυχε να μην πάρει πολλά από τα μέτρα αυτά κατά τη διακυβέρνησή της. Η Νέα Δημοκρατία όμως προτάσσει το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον, συμπεριφέρεται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στην ιστορία, και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου η χώρα να αποκτήσει και πάλι σταθερότητα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν δίνουμε όμως λευκή επιταγή σε κανέναν. Θα αξιολογούμε κατά περίπτωση τα προς ψήφιση νομοσχέδια.
«Βλέπετε» εκλογές; Και αν ναι πότε τις χρονολογείτε;
Οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και συνεπώς δεν θέλω να φανταστώ τέτοιο σενάριο. Θα πάγωναν έτι περαιτέρω την οικονομία και θα πρόσθεταν και άλλα ανυπέρβλητα εμπόδια σε όσες υγιείς επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. Άλλωστε, αδυνατώ να καταλάβω γιατί οι εκλογές χρειάζονται την ώρα τούτη. Είχαμε ήδη δυο εκλογικές αναμετρήσεις τη φετινή χρονιά: ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει – από ό,τι φαίνεται – της εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, απολαμβάνει επίσης μίας πρωτοφανούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να φέρει εις πέρας το έργο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους δανειστές, και αυτό είναι που οφείλει να κάνει δίχως καμία περαιτέρω καθυστέρηση. Ο μόνος λόγος για να καταφύγει σε εκλογές είναι για να λύσει το εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δημιουργηθεί λόγω της στροφής στον ρεαλισμό μιας μερίδας του κόμματός του και της επιμονής των λοιπών μελών του για τον μη ρεαλιστικό – και καταστροφικό – κόσμο της δραχμής. Με άλλα λόγια, αν ο Πρωθυπουργός επέλεγε να προσφύγει σε εκλογές, θα προέτασσε το κομματικό πάνω από το εθνικό συμφέρον, και αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο.
Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση όταν εισήλθατε στο «ναό της Δημοκρατίας» ως βουλευτής;
Η πρώτη επίσκεψη στην αίθουσα της Ολομέλειας δημιουργεί αίσθηση δέους και ευθύνης. Συνειδητοποιώ κάθε στιγμή την τύχη και την τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το χώρο, το ειδικό βάρος του παρελθόντος και της ιστορίας, το καθήκον απέναντι στον Ελληνικό λαό. Είναι όμως απογοητευτικό το γεγονός ότι χάνονται πολλές ώρες επί διαδικαστικών και προσωπικών ζητημάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος για να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές και να επικεντρωθούμε στην τόσο σημαντική ουσία των πραγμάτων. Επίσης με προβληματίζει η παρουσία μικρού αριθμού γυναικών στη Βουλή.
Πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να αντικαταστήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; Η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Προέδρου της Βουλής;
Η επιλογή της Προέδρου της Βουλής ανήκει στον Πρωθυπουργό, την οποία ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής με πρωτοφανή πλειοψηφία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι σε στιγμές κρίσης η αντιπολίτευση επιδιώκει τη σταθερότητα και τη συναίνεση. Ωστόσο, δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί ο Πρόεδρος της Βουλής να μην συμπλέει με – και μάλιστα συχνά να αντιστρατεύεται – τις κυβερνητικές επιλογές, και ειδικά σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία, που απαιτεί πολιτική συνεννόηση μεταξύ όλων των θεσμικών και κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας. Πρόκειται, ωστόσο, πρωτίστως για εσωτερικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιευμένη εδώ.
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: