Μετά τις Ευρωεκλογές θα φέρουμε στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές – Συνέντευξη στην Ημερησία Μετά τις Ευρωεκλογές θα φέρουμε στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές – Συνέντευξη στην Ημερησία

Μετά τις Ευρωεκλογές θα φέρουμε στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές – Συνέντευξη στην Ημερησία

Μάιος 19, 2024
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Η ανταπόκριση των πολιτών στην επιστολική ψήφο ξεπέρασε τις 200.000, ωστόσο η αντιπολίτευση ασκεί κριτική διότι η ελληνική Ομογένεια είναι πολλαπλάσια αυτού του αριθμού, άρα σε σύγκριση με το μέγεθός της τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά. Είναι έτσι;

Ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που ενεγράφησαν για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι τριπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό εκείνων που ψήφισαν από το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Η ανταπόκριση των πολιτών στην επιστολική ψήφο ξεπέρασε τις 200.000, ωστόσο η αντιπολίτευση ασκεί κριτική διότι η ελληνική Ομογένεια είναι πολλαπλάσια αυτού του αριθμού, άρα σε σύγκριση με το μέγεθός της τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά. Είναι έτσι;

Ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού που ενεγράφησαν για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι τριπλάσιος σε σχέση με τον αριθμό εκείνων που ψήφισαν από το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι υπάρχει «συναγωνισμός» με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. ένας Έλληνας που ζει στις Βρυξέλλες μπορεί να επιλέξει αν θα ψηφίσει με το βελγικό ή με το ελληνικό σύστημα και μάλιστα δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που επιβάλλουν ακόμη και πρόστιμο σε όσους δεν ψηφίσουν με το τοπικό εκλογικό σύστημα και επιπλέον υπάρχουν Έλληνες εκλογείς οι οποίοι κατοικούν εκτός Ευρώπης, συνεπώς δεν εκδηλώνουν το ίδιο ενδιαφέρον με Έλληνες εντός Ευρώπης για τις ευρωεκλογές.

Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν η εφαρμογή, για πρώτη φορά, της επιστολικής ψήφου η οποία θα διευκολύνει στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος πάνω από 200.000 Έλληνες από 128 χώρες του κόσμου αποτελεί μία σημαντική δημοκρατική κατάκτηση.

Και να υπενθυμίσω κύριε Φώσκολε ότι σε 90 από αυτές τις χώρες δεν λειτούργησε εκλογικό τμήμα στις προηγούμενες εκλογές συνεπώς οι συγκεκριμένοι εκλογείς δεν μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι κάποιοι Έλληνες του εξωτερικού ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα μακριά, δαπανώντας παράλληλα πολλά χρήματα, για να καταφέρουν να ψηφίσουν. Για τους πολίτες αυτούς – και για πολλούς άλλους – έχουν πλέον αρθεί όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου.

Υπάρχουν κατά τη γνώμη σας ρεαλιστικές συνθήκες επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, αλλά ίσως και σε κάθε εκλογική διαδικασία εφεξής (αυτοδιοικητικές κλπ); Ορισμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί στάθηκαν αφορμή να πάρουν αποστάσεις κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επιστολική ψήφος είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Δεν έχει δεξιό, αριστερό ή κεντρώο πρόσημο. Η επιστολική ψήφος είναι εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Βασικός στόχος της επιστολικής ψήφου είναι να διευκολύνει τους πολίτες στην άσκηση του κορυφαίου συνταγματικού δικαιώματός τους, του δικαιώματος της ψήφου.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, μετά τις Ευρωεκλογές, θα φέρουμε προς συζήτηση στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Βεβαίως, θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να ακούσουμε τις απόψεις των λοιπών κομμάτων. Η επιστολική ψήφος αφορά την διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών και είναι χρέος κάθε ευνομούμενης Πολιτείας να τη διασφαλίσει.

Από την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έδωσε «εθνικά» χαρακτηριστικά στις ευρωεκλογές, συνδέοντάς τις με την πολιτική σταθερότητα εντός Ελλάδος, γιατί η σύγκριση των επιδόσεών σας πρέπει να γίνει με τις προηγούμενες ευρωεκλογές προ πενταετίας, κι όχι με τις πρόσφατες εθνικές εκλογές προ ενός έτους;

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν αναμφισβήτητα κάλπη εθνικής σημασίας. Τα  αποτελέσματα τους επιδρούν στο πολιτικό κλίμα και μπορούν να παίξουν ρόλο στην πολιτική σταθερότητα σε όλες τις χώρες που πραγματοποιούνται.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ευρωεκλογών, με κυρίαρχο το ότι δεν κρίνουν τη διακυβέρνηση και επιτρέπουν πιο «χαλαρή» ψήφο, τα οποία επιβάλλουν η σύγκριση των επιδόσεων των κομμάτων να γίνεται με την αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη σε χαρακτηριστικά αναμέτρηση.

Να θυμίσω και πάλι το 2019, όταν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές του Μαΐου ήταν  33,12% και λίγες εβδομάδες αργότερα, στις εθνικές εκλογές, έφτασε στο 39,85%. Εμείς καλούμε τους πολίτες στις 9 Ιουνίου να πάνε στις κάλπες και να δώσουν ένα καθαρό μήνυμα επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης τους στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο  Μητσοτάκη, ώστε να συνεχιστεί η σταθερή, αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας μπροστά. 

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν να κατηγορούν την ηγεσία του ΥΠΕΣ για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών. Ακόμα κι αν αυτή έγινε πριν αναλάβετε, υπήρξαν κινήσεις εκ μέρους σας ώστε (έστω κι εκ των υστέρων) να θωρακιστεί η μυστικότητα των προσωπικών δεδομένων; Πώς μπορείτε να πείσετε τους δύσπιστους πολίτες ότι τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες να φτάσουν σε διάφορα πολιτικά γραφεία;

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν διαρκώς την ηγεσία του ΥΠΕΣ άκριτα, αβάσιμα, ακόμη και για «διαρρήξεις» που φέρονταν να έγιναν στο Υπουργείο Εσωτερικών και όμως δεν έγιναν ποτέ! Ο αγώνας για την θωράκιση των προσωπικών δεδομένων είναι διαρκής, και καθήκον μας – όσο εξελίσσεται και η τεχνολογία – είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ηγεσία του ΥΠΕΣ έχει αναλάβει πλήθος πρωτοβουλιών για τη διαρκή ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όπως ενδεικτικά:

  • Κρυπτογράφηση προσωπικών δεδομένων πολιτών
  • Κατάρτιση προγράμματος υποχρεωτικής επιμόρφωσης όλων των υπαλλήλων του ΥΠΕΣ σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Υπουργείου
  • Δρομολόγηση εμπειρογνωμοσύνης προκειμένου να εξεταστούν οι υφιστάμενες πολιτικές ασφαλείας και να αποτυπωθούν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων ασφαλείας των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στην εκλογική διαδικασία.
Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ