Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων της Κίνας

  Οκτώβριος 20, 2021
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  21-10-21  Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πανεπιστημίων της Κίνας

  Νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Πανεπιστημίων της Κίνας εγκαινιάζει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το China Education Association for International Exchange (CEAIE), τον εθνικό φορέα εκπαιδευτικής διεθνοποίησης της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας, σε συνέχεια των προγραμμάτων συνεργασίας των ελληνικών Πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, o Υφυπουργός, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κίνα Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του CEAIE Liu Limin, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών.

  Στόχος του προγράμματος συνεργασίας είναι η προσέγγιση Πανεπιστημίων Ελλάδας-Κίνας, ώστε να δρομολογηθούν συνέργειες, όπως η δημιουργία κοινών προγραμμάτων σπουδών, η ανταλλαγή φοιτητών, η εκμάθηση αμφότερων των γλωσσών στις δυο χώρες, η συμμετοχή ξένων φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ενδυνάμωση πολιτισμικών ανταλλαγών, η εκπόνηση κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα επιλέξουν.

  Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης υπεγράφησαν Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σύναψε συνεργασία με το Xi’an Jiaotong University και το Shandong Agricultural University και το Πανεπιστήμιο Πάτρας με το Fujian University of Technology.

  Κατά την ομιλία της στην εναρκτήρια εκδήλωση, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συνέργειες με Πανεπιστήμια χωρών του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αναφέρθηκε ακόμα στην ευνοϊκή χρονική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται, ανάμεσα σε άλλα, από την κομβική θέση που κατέχουν η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τέλος, έκανε ειδική μνεία στο δεσμό μεταξύ του αρχαίου ελληνικού και αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, ως κοιτίδων του Δυτικού και Ανατολικού πολιτισμού αντίστοιχα.

  Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως ευχαρίστησε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων Ελλάδας-Κίνας, ιδιαιτέρως, δε, το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ κ. Δημητρόπουλο, για τις άοκνες προσπάθειές του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κα Κεραμέως ανέδειξε τους ιδιαίτερους πολιτισμικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, υπογραμμίζοντας ότι η αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμός της μακραίωνης ιστορίας των δύο πολιτισμών μας βοηθούν στην πιο ενδελεχή και σφαιρική αντίληψη της εξέλιξής τους στο χρόνο. Επεσήμανε, στη συνέχεια, ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για διεθνείς εκπαιδευτικές συνεργασίες, προσφέροντας ευρύ πεδίο επιστημονικών αντικειμένων, και ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα και να αποκομίσουν, μέσω συνεργειών, ανταλλαγών καλών πρακτικών, κοινών προγραμμάτων σπουδών.

  ***

  Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ελληνοκινεζική Συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων είναι τα εξής:

  1. Aποστόλης Δημητρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Eκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ

  2. Δημήτρης Καραδήμας, Καθηγητής ΕΚΠΑ/Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων ΕΚΠΑ

  3. Λεωνίδας Ροκανάς,  Πρέσβυς, Γενικός Διευθυντής για την Ε.Ε,  ΥΠΕΞ

  4. Παναγώτης Γιαννόπουλος, Γενικός  Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ΥΠΑΙΘ

  5. Παναγιώτης Πασσάς,  Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΑΙΘ

  6. Χρήστος  Μιχαλακέλης , Αναπλ. Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικός Υπεύθυνος “Study in Greece”

  7. Liu Limin, Πρόεδρος του  China Education Association for International Exchange

  8. Jin Nuo, Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Renmin 

  9. Fang Jun, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας και Ανταλλαγών, Υπουργείου Παιδείας

  10. Wang Yongli, Γενικός Γραμματέας του China Education Association for International Exchange

  11. Wang Bo, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Peking

  12. He Lianzhen, Αντιπρόεδρος του  Πανεπιστημίου Zhejiang

  13. Zhao Gang, Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Beijing Foreign Studies

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ