Αποκλειστικά στο Χ-τύπο: Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

    10 Σεπτεμβρίου, 2021
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    «Προτεραιότητά μας η δια ζώσης λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών», άρθρο της Νίκης Κεραμέως, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Η διασφάλιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η τηλεκπαίδευση την προηγούμενη χρονιά αναδείχθηκε σε ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς όχι μόνο διατήρησε την επαφή των μαθητών και φοιτητών με τη μαθησιακή διαδικασία σε μία περίοδο αναστολής της δια ζώσης εκπαίδευσης εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και έδρασε καταλυτικά στο ψηφιακό άλμα που συντελέστηκε στον τομέα της Παιδείας: σε δεξιότητες, υποδομές, διαδικασίες. Η πρόοδος αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή, προσαρμοστικότητα και εντατική προσπάθεια εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μάθημα στην τάξη. Ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι το σχολείο τους, η δια ζώσης μάθηση είναι απαραίτητη όπως επίσης και η διάδραση με συμμαθητές και εκπαιδευτικούς στο σχολικό περιβάλλον.

    Παράλληλος στόχος με τη διαφύλαξη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας, η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, που επιτυγχάνεται με την τήρηση των υποδεικνυόμενων – από την επιτροπή των ειδικών – μέτρων που έχουμε το προνόμιο να μας καθοδηγούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Θεμελιώδης διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά είναι ότι φέτος έχουμε στη διάθεσή μας το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, για μαθητές άνω των 12 ετών και για τους ενηλίκους. Σημειωτέον ότι οι εκπαιδευτικοί μας ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες που ανταποκρίθηκαν μαζικά στους εμβολιασμούς, καθώς έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την ανταπόκριση αυτή που συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια του σχολικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και τα ισχύοντα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, θωρακίζουν την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία.

    Έτσι, ενώ πέρυσι σε περίπτωση κρούσματος τα τμήματα έκλειναν προκειμένου να εμποδίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού στα σπίτια, ώστε να προστατευθούν επιπλέον και τα μέλη των οικογενειών μαθητών και εκπαιδευτικών, σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες και, αν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, προτρέπουμε και τους εκπαιδευτικούς μας που δεν έχουν εμβολιαστεί να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους, όπως επίσης και τις οικογένειες των μαθητών μας άνω των 12 ετών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει εκδώσει απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που απασχολούν τους γονείς σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, λύνοντας απορίες και αποκρινόμενη σε ανησυχίες, εμπεριστατωμένα, επιστημονικά, με σαφήνεια και πληρότητα. Ο εμβολιασμός των παιδιών προστατεύει τα ίδια, θωρακίζει περισσότερο τη διαδικασία της εκπαίδευσης και συμβάλλει στην οικοδόμηση του τόσο σημαντικού για τη συνολική επιστροφή μας στην καθημερινότητα τείχους ανοσίας.

    Φέτος, η χρονιά ξεκινά με προοπτικές και σημαντικές καινοτομίες. Τα Σχολεία μας από το σχολικό έτος 2021-2022 θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα, με περισσότερες θεματικές  που παρέχουν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, με εμπλουτισμένο ψηφιακό εξοπλισμό. Με θέση στα νηπιαγωγεία, στα οποία πλέον εντάσσονται δραστηριότητες και στα αγγλικά, για κάθε παιδί 4 ετών. Με 11.700 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, με τους εκπαιδευτικούς μας να αποκτούν αναβαθμισμένο ρόλο, με επιμορφώσεις και βελτιωτική αξιολόγηση, με σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, με Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, τα πρώτα στην ιστορία της χώρας.

    Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Με το εμβόλιο, με τακτικούς ελέγχους και τα κατάλληλα μέτρα, προστατεύουμε την υγεία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και το κοινωνικό σύνολο και διαφυλάσσουμε το αγαθό της εκπαίδευσης. Με καινοτομίες στο σχολείο και μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό μας, δίνουμε στους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας διευρυμένες δυνατότητες και στα παιδιά μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους.

    Καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους, με υγεία, πρόοδο, δημιουργικότητα!

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ