Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ – συνέντευξη στη δημοσιογράφο Βιβή Ανδρίτσου με τίτλο: “Δεν θα ισχύσει το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου”

    Νοέμβριος 24, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Δεν έχει αντίρρηση στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας η Νέα Δη- μοκρατία, αλλά διαφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών και την ανυπόσταση ψηφοθηρική εξαγγελία των 10.000 προσλή- ψεων, ξεκαθάρισε με συνέντευξη της στην Karfitsa, η τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως.

    Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου

    Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας μετά την αρνητική απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου;

    Οι θέσεις μας για το προσύμφωνο της 6ης Νοεμβρίου, που όπως φαίνεται δεν θα οδηγήσει σε συμφωνία, είναι οι εξής: Πρώτον, ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Το άρθρο 13 Σ κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας μπορούν να λυθούν νομοθετικά. Δεύτερον, ως προς την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Μάλιστα, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε ο νόμος του 2013, δυνάμει του οποίου εκκινούσε μία προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σημειωτέον ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την πρωτοβουλία μας. Τρίτον, διαφωνούμε απόλυτα με την απόφαση της Κυβέρνησης για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, που τους οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια, αποσκοπώντας στην ανυπόστατη ψηφοθηρική εξαγγελία 10.000 προσλήψεων. Η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε προβλέψει την ένταξη των κληρικών στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και είχε διασφαλίσει πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

    Με αφορμή τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς στην επέτειο του Πολυτεχνείου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση υποχωρεί μπροστά στην ανομία; Η Ν.Δ θα καταργήσει το νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο;

    Προφανώς και η Κυβέρνηση υποχωρεί μπροστά στην ανομία. Το Κράτος, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αδυνατεί να διαφυλάξει την περιουσία των Ανώτατων Ιδρυμάτων και να επιβάλει τη νομιμότητα. Δυστυχώς, έλαμψε ξανά δια της απουσίας του, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που αμαύρωσαν, για άλλη μία χρονιά, την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι φετινοί πρωταγωνιστές, κατέστρεψαν, λήστεψαν, βανδάλισαν χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το κόστος των ζημιών, που σε μία πρώτη εκτίμηση των ιθυνόντων αγγίζει τις 20.000 ευρώ, θα επιβαρύνει και πάλι τους φορολογούμενους πολίτες. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και -θεωρούμε- αυτονόητη: αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ωστόσο, δεν αρκεί να ψηφιστεί μία διάταξη για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, πρέπει αυτή και να εφαρμοστεί. Και η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να την εφαρμόσει στο ακέραιο.

    Ο ελληνικός προϋπολογισμός αναμένεται να πάρει το πράσινο φως! Θα φέρουν οι μεταρρυθμίσεις καλύτερη ζωή για τους Έλληνες; Ποιο είναι το διακύβευμα των επόμενων εθνικών εκλογών;

    Καίτοι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 πήρε το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημάνθηκε ότι καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται δεν έχει ολοκληρωθεί. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και δεν τις δρομολόγησε όπως έπρεπε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, δέσμευσε, δε, εξ αιτίας της ανικανότητάς της, την οικονομία της χώρας μας με την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060. Μετά από 3,5 χρόνια καταστροφικής διακυβέρνησης, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι συγκεκριμένο: εάν θα πορευτούμε στο μέλλον με υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία και σεβασμό στους θεσμούς ή εάν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον αδιέξοδο λαϊκισμό, την ανικανότητα, την αναξιοκρατία και τη συστηματική υποβάθμιση των θεσμικών εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Στην παρούσα συγκυρία, μόνο η ΝΔ μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.

    Ποιο θεωρείτε το πιο αξιόπιστο σύστημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Στα θετικά συγκαταλέγονται η αδιαβλητότητα και αξιοπιστία του συστήματος, στα τρωτά η έμφαση στην αποστήθιση σε βάρος της κριτικής γνώσης και η αποτύπωση της στιγμής. Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, έχει δεσμευθεί, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να μην μεταβάλει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την επόμενη διετία. Από τα κυριότερα λάθη που κάνει η παρούσα κυβέρνηση είναι να εξαγγέλλει διαρκώς αλλαγές στο εισαγωγικό σύστημα, μεμονωμένα, αποσπασματικά, χωρίς μία συνολική αξιολόγηση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των παιδαγωγικών αποτελεσμάτων τους, χωρίς στρατηγική στόχευση και πρότερο σχεδιασμό. Κατά την άποψή μας, οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, δηλαδή από την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, και όχι από την κορυφή. Σε κάθε περίπτωση, δεν νοείται ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας να διαταράσσει την εκπαιδευτική κοινότητα, με εις βάρος της φιλοδοξίες και πειραματισμούς. Κάθε αλλαγή πρέπει να υλοποιείται προσεκτικά και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, γιατί επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς η κυβέρνηση, για ακόμη μία φορά, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

    Εδώ η ηλεκτρονική δημοσίευση της συνέντευξης.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ