GrTimes.gr, συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη

    Απρίλιος 6, 2019
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Κυρία Κεραμέως, πόσο έτοιμη είναι να κυβερνήσει η ΝΔ; Είστε έτοιμοι να παραλάβετε… «καυτές πατάτες»;

    Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, έχοντας ήδη καταρτίσει συνεκτικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα, με συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες, ρεαλιστικές προτάσεις για κάθε τομέα, και κινητοποιώντας τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας. Εν τω μεταξύ, είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας, έχοντας δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% ως το 2060, έχοντας εκχωρήσει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο έως το 2114, έχοντας καταστήσει τη χώρα μας εξαρτώμενη από μία εκτεταμένη εποπτεία από τους «θεσμούς», έχοντας εκτινάξει το ύψος των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο σε πάνω από 130 δις ευρώ, έχοντας ακυρώσει την έκδοση νέων εκκρεμών συντάξεων ύψους 795 εκ. από τον Προϋπολογισμό και μεταθέτοντάς την για το επόμενο έτος. Εφόσον η Νέα Δημοκρατία κληθεί  να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις με στροφή στην ανάπτυξη, προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

    Είναι τόσο πολλά και καίρια! Αν έπρεπε να αναδείξω ένα από τα πιο καίρια, θεωρώ ότι είναι η υποβάθμιση της Παιδείας, καθώς υπονομεύει όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον της χώρας μας. Ο εξοβελισμός της αριστείας, η καλλιέργεια της ήσσονος προσπάθειας, η μετριότητα, δημιουργούν εύφορο έδαφος για εγκαθίδρυση μίας αντίστοιχης νοοτροπίας. Το μήνυμα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να περνάμε στους μαθητές μας είναι ότι αυτό που μετράει στη ζωή είναι η προσπάθεια, είναι οι υψηλοί στόχοι, είναι η επιδίωξη του να ξεπερνάμε κάθε μέρα τον ίδιο μας τον εαυτό. Σε αυτά τα θεμέλια, με αυτές τις αξίες οφείλει η Πολιτεία να χτίσει το μέλλον της.

    Ποιος είναι ο πρώτος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που θα αλλάξει η ΝΔ, μόλις και αν αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας;

    Είναι μακρά η λίστα των προς κατάργηση νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικά: νόμος Παρασκευόπουλου για την αποφυλάκιση εγκληματιών, Κατρούγκαλου για τον αφανισμό των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών, Γαβρόγλου για την υπονόμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Εκλογές «βλέπετε» κι αν ναι, πότε; Η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι εφικτός στόχος;

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι η εξουσιομανής Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να παραμείνει το μέγιστο δυνατό διάστημα στην ηγεσία της χώρας. Έχουμε γίνει μάρτυρες πρωτοφανών παρασκηνιακών μεθοδεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ύστερα και από το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις και από την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε όλα τα μείζονα για τη χώρα ζητήματα. Εμείς ωστόσο δεν εφησυχάζουμε και είμαστε έτοιμοι για την εκλογική αναμέτρηση οποτεδήποτε και αν αυτή λάβει χώρα. Ασφαλώς η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εφικτός στόχος, αλλά και απαραίτητη συνθήκη διατήρησης της κανονικότητας και της κυβερνησιμότητας της χώρας.

    Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας με ποιους θα συνεργαστείτε; Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσατε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι;

    Μετεκλογικός μας στόχος είναι ο άμεσος σχηματισμός μίας αξιόπιστης, σταθερής Κυβέρνησης που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της επιστροφής της χώρας στην αναπτυξιακή τροχιά και στην κανονικότητα, σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό και σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε για μία Κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Ωστόσο, είτε έχουμε αυτοδυναμία είτε όχι, θα επιδιώξουμε συμπράξεις εντός και εκτός Βουλής με πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να συμβάλουν στην αλλαγή πολιτικής σελίδας που τόσο επιτακτικά έχει ανάγκη η χώρα μας, στις οποίες προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται.

    Είστε αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ. Κωδικοποιημένα ποιες αλλαγές θα φέρετε στην εκπαίδευση ως κυβέρνηση;

    Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία αφορά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και προτάσσει το τρίπτυχο αριστεία – αξιοκρατία – αξιολόγηση, με στόχο την πρόσβαση όλων σε ποιοτική εκπαίδευση και την παροχή ίσων ευκαιριών, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Εκκινεί από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας, που είναι η ηλικία 0-6, χρόνια ιδιαιτέρως κρίσιμα για τη μετέπειτα εξέλιξη και μαθησιακή επίδοση του μαθητή. Ως προς την Πρωτοβάθμια/Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα δώσουμε μεγαλύτερη αυτονομία στις εκπαιδευτικές μονάδες και απελευθερώνουμε τους εκπαιδευτικούς από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Υπουργείου: με έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, με νέες, δημιουργικές και διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και νέες εκπαιδευτικές θεματικές. Αλλάζει ριζικά η Επαγγελματική εκπαίδευση, ώστε από λύση ανάγκης για λίγους, να γίνει συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, με στόχο τη μείωση της ανεργίας, την οικονομική μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας. Στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ακαδημαϊκά ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Για να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο.

    Τι βαθμό με άριστα το 10 θα βάζατε στον νυν υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου;  

    Δεν θα περνούσε τη βάση! Με αιτιολογημένη, ωστόσο, θεωρώ, τη χαμηλή του βαθμολογία: μεταξύ άλλων, δεν ανταποκρίνεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν επιδιώκει ουσιαστικές συναινέσεις στον υπερκομματικό τομέα της Παιδείας, αντιστρατεύεται την αξιοκρατία και την αξιολόγηση, επιδιώκει τον υπερσυγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων.

    Με ποιον πολιτικό αρχηγό, έκτος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσατε να πιείτε καφέ και τι θα του λέγατε;

    Με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου θα μπορούσα να βρεθώ στο ίδιο τραπέζι και να τους παροτρύνω να κάμψουμε τις διαφορές μας και να βρούμε κοινό τόπο συνεννόησης για το καλό της χώρας μας.

    Αλήθεια, γιατί η ψήφος στις ευρωεκλογές για τη ΝΔ είναι αντίστοιχη με την ψήφο σε εθνικές εκλογές;

    Αν δεν έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές ως τις 26 Μαΐου, οι Ευρωεκλογές, εκτός από διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων μας στην Ευρωβουλή, αναδεικνύονται και σε δημοψήφισμα με επιπλέον βαρύτητα. Θα είναι η πρώτη φορά από το 2015 που θα βρεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών της, που οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία μέσω της κάλπης να της στείλουν ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας των καταστροφικών πολιτικών της, του λαϊκισμού και του διχασμού, που έχει εδραιώσει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν – και αυτό είναι το διακύβευμα: θέλουν αλήθεια ή ψέμα; πρόοδο ή οπισθοδρόμηση; σχέδιο, προετοιμασία και επαγγελματισμό ή ερασιτεχνικούς καιροσκοπισμούς με μικροπολιτική στόχευση; ασφάλεια ή μολότοφ; Ευρώπη ή Μαδούρο; σοβαρότητα στα εθνικά θέματα ή ανεύθυνους πειραματισμούς;

    Κυρία Κεραμέως, η ποσόστωση των γυναικών είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά τον δημόσιο διάλογο. Οι γυναίκες στην Ελλάδα εν έτει 2019 τελικά έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες στην πολιτική;

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευθεί για τη δραστική αύξηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ακόμη και πριν τη νομοθέτηση της ποσόστωσης. Εν έτει 2019, είναι γεγονός ότι δυστυχώς οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Στα έδρανα της Βουλής σήμερα κάθονται 55 γυναίκες από το σύνολο των 300 βουλευτών, μόλις, δηλαδή, το 18,3%. Και από αυτές, σε νεαρή ηλικία ελάχιστες. Στην Κυβέρνηση, παρότι έχουμε ένα πολυπληθέστατο κυβερνητικό σχήμα 50 υπουργικών θέσεων, μόνο οι 8 καταλαμβάνονται από γυναίκες, ήτοι περίπου το 16%. Οι γυναίκες αποθαρρύνονται από την ανάληψη θέσεων ευθύνης, εξ αιτίας της απουσίας υποστηρικτικών δομών και πολιτικών, κάτι που ασφαλώς πρέπει να αλλάξει.

    Είστε μια νέα πολιτικός, δραστήρια με οικογένεια. Πότε τα προλαβαίνετε όλα;

    Με τεράστια δυσκολία, όπως κάθε σκληρά εργαζόμενη γυναίκα! Οι γυναίκες καλούμαστε σήμερα να ανταποκριθούμε σε πολλαπλούς και σημαντικούς ρόλους: αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης. Ο συγκερασμός αυτών των ιδιοτήτων αποδεικνύεται πράγματι εξαιρετικά δύσκολος στην πράξη. Χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία, αντοχή, θυσίες. Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται ισχυρή προσωπική βούληση και στήριξη από το σπίτι, το σύντροφο και τα παιδιά. Τέλος, είναι κατά τη γνώμη μου και θέμα ποιότητας – και όχι μόνο ποσότητας – χρόνου που περνάει κανείς με τα μέλη της οικογένειάς του.

    Εδώ η ηλεκτρονική δημοσίευση της συνέντευξης.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ