Χαιρετισμός κατά την επίσκεψη στη Βουλή του Αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, Dr. István Hiller

    Οκτώβριος 16, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Αξιότιμε κύριε Hiller ,

    Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού, ιστορικού κόμματος, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και στη Βουλή των Ελλήνων. Οι διμερείς μας σχέσεις ήταν πάντα στενές, με τις ρίζες της ελληνο-ουγγρικής φιλίας ήδη από τη βυζαντινή εποχή και τη δημιουργία του ουγγρικού κράτους. Αναπτύχθηκε από τις ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες στην Ουγγαρία κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Σήμερα, η ελληνική κοινότητα, αποτελούμενη από περίπου 5.000 άτομα, είναι μία από τις αναγνωρισμένες εθνικές μειονότητες στην Ουγγαρία, η οποία λειτουργεί ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας.

    Η πολιτιστική μας κληρονομιά και η εκπαίδευση συνιστούν επίσης σημεία σύγκλισης. Έχουμε μερικές χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στη Βουδαπέστη και έχετε αρκετές έδρες Αρχαίων και Νεοελληνικών Σπουδών σε εξέχοντα ουγγρικά πανεπιστήμια.

    Αυτό που θα ήθελα να τονίσω σήμερα είναι ότι πρέπει να οικοδομήσουμε γέφυρες και όχι τοίχους ανάμεσά μας. Και οι μεταξύ μας γέφυρες υπάρχουν ήδη.

    Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, εμείς (ΝΔ) πιστεύουμε ότι η κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν λανθασμένη, όχι μόνο επειδή το υφιστάμενο σύστημα μετεγκατάστασης, αν και σε μικρή κλίμακα, λειτούργησε, αλλά κυρίως επειδή η ένωσή μας βασίστηκε στη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και ο μόνος τρόπος για να εκφράσει κανείς την αλληλεγγύη στην πράξη είναι η δίκαιη και ανάλογη κατανομή του βάρους του προσφυγικού.

    Η τελική λύση στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έγκειται στην Τουρκία και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της γειτονικής χώρας είναι καθοριστικής σημασίας για την επίλυση του προβλήματος. Η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Μόνο μέσω ενός έντιμου διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην παρούσα διάστασή του.

    Το πρόβλημα των προσφύγων δεν θα επιλυθεί απλά με τη δημιουργία hotspots. Η Ευρώπη πρέπει επίσης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που εμείς (ΝΔ) προτείνουμε είναι:

    1. Επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου
    2. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων
    3. Διασφάλιση και προστασία των συνόρων της χώρας και των θαλάσσιων συνόρων
    4. Διαμόρφωση ορθής και συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανομής των βαρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    5. Υποστήριξη για τις τοπικές κοινότητες και τα νησιά που έχουν υποστεί τώρα σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

    Σας ευχαριστούμε θερμά που είστε εδώ σήμερα και θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε τις απόψεις σας.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ