Χαιρετισμός στην εκδήλωση της Β3 ΝΟΔΕ με θέμα: «Η πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, τα ελπιδοφόρα μηνύματα και οι τελευταίες εξελίξεις»

    Οκτώβριος 29, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

    Με ιδιαίτερη χαρά προσέρχομαι στην αποψινή εκδήλωση, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, και προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται παγκοσμίως για την εδραίωση της πρόληψης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει τον Οκτώβριο ως μήνα ευαισθητοποίησης, καθώς ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σημαντικά αν διαγνωστεί εγκαίρως.

    Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί και πρέπει να ακούγονται, διότι αρκούν από μόνοι τους για να κινητοποιήσουν: κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1,38 εκατομμύρια νέα κρούσματα και καταγράφονται 458.000 θάνατοι εξαιτίας της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα 5.000 γυναίκες ετησίως ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Δεν θα ήθελα όμως να επεκταθώ περισσότερο, καθώς έχουμε κοντά μας διακεκριμένους επιστήμονες που θα μας μιλήσουν αναλυτικά για τα δεδομένα και τις εξελίξεις.

    Αυτό που θα ήθελα να τονίσω σήμερα είναι ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην υιοθέτηση μίας ευρύτερης προληπτικής στρατηγικής που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, η αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, καθιστικής ζωής, η κατανάλωση φυτικών ινών και ελαιολάδου, η τακτική σωματική δραστηριότητα, φαίνεται ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

    Το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα, λοιπόν, είναι ότι κάθε μία γυναίκα μπορεί -και οφείλει στον εαυτό της και τους δικούς της ανθρώπους- να αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τον συχνότερα εμφανιζόμενο καρκίνο στις γυναίκες, απλώς αλλάζοντας συνήθειες, στρεφόμενη προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

    Το δεύτερο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι η εξέλιξη των θεραπευτικών μεθόδων, που σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στην περίπτωση της έγκαιρης διάγνωσης, εξασφαλίζουν βιωσιμότητα σε περισσότερες από 8 στις 10 πάσχουσες γυναίκες.

    Το τρίτο αισιόδοξο στοιχείο, και κλείνω με αυτό το σύντομο χαιρετισμό μου, είναι ότι και οι πολιτικές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση, την έγκαιρη διάγνωση, ειδικά όταν οι γυναίκες ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Διότι οι ίδιες οι γυναίκες θα πολεμήσουμε τον εχθρό μας. Και θα σας δώσω αμέσως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προ διετίας, 45 γυναίκες βουλευτές αναλάβαμε μία διακομματική πρωτοβουλία για την κάλυψη των δαπανών ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ, αίτημα που έγινε δεκτό από τον αρμόδιο Υπουργό. Στη δύσκολη οικονομικά συγκυρία που διανύουμε, η ισότιμη πρόσβαση όλων σε βασικές παροχές υγείας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ώστε το κόστος να μη συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση των αναγκαίων εξετάσεων.

    Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

    Ας συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορεί ο καθένας μας από τη θέση του, ας ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, για να λάβει το μήνυμα κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της χώρας, και να αναλογιστεί τη σημασία της τακτικής εξέτασης και ολιστικής πρόληψης. Έστω και μία γυναίκα να γλιτώσει τη ζωή της, είναι τεράστιο κέρδος.

    Σας ευχαριστώ θερμά.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ