Χαιρετισμός στην Ημερίδα με τίτλο «Εργασία: Μητέρα Τεχνών» που συνδιοργάνωσαν το Ι.Π.Α.Π. «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Αποκατάσταση (EPR)

    Δεκέμβριος 17, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

    Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος,

    Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υποστηριζόμενη Εργασία,

    Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Αποκατάστασης,

    Κυρίες και κύριοι,

    Την πρόσκληση να παρευρεθώ στην ημερίδα σας σήμερα την αποδέχτηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση. Με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς με συνδέουν ιδιαίτεροι, προσωπικοί δεσμοί με το πρότυπο Ίδρυμά σας.

    Η επί σχεδόν τρεις δεκαετίες Πρόεδρος του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», Δομινή Σαρρή, που είχα την μεγάλη τιμή να είναι γιαγιά μου, αφιέρωσε τη ζωή της στον εθελοντισμό, στην ανακούφιση ευπαθών ομάδων, στην υποστήριξη όσων τη χρειάζονταν. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η γιαγιά μου ερχόταν στο Ίδρυμα 3 φορές την εβδομάδα για 5-6 ώρες τη φορά, με ζήλο και πραγματικό επαγγελματισμό, παρότι η ενασχόλησή της ως Προέδρου ήταν σε αποκλειστικά εθελοντική βάση, ώστε το Ίδρυμα να αποτελεί υπόδειγμα άξιο θαυμασμού, εντός και εκτός Ελλάδος. Στο Ίδρυμά σας με θυμάμαι από παιδί. Κάποιες από τις φορές που ερχόντα η γιαγιά μου, με έπαιρνε και μένα μαζί της, και, όπως μου είχε εξηγήσει, το έκανε αυτό για να κατανοήσω από νωρίς πρωτίστως δύο πράγματα: πρώτον, το γεγονός ότι τα άτομα με νοητική στέρηση έχουν ανάγκη την άοκνη υποστήριξή μας και δεύτερον τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού.

    Σήμερα, που συζητάμε για την αξία της υποστηριζόμενης εργασίας για ανθρώπους που υπάγονται σε ευάλωτες ομάδες, οφείλω να σας συγχαρώ διπλά για αυτήν την πρωτοβουλία σας:

    Αφ’ ενός, γιατί αναδεικνύετε μία βασική ανάγκη, που αποκτά βαρύνουσα σημασία για τα άτομα με αναπηρία, καθώς συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση ένταξής τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό και αναγκαία συνθήκη προσωπικής ολοκλήρωσης,

    Αφ’ ετέρου, γιατί υπάρχει διαπιστωμένο κενό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη συνοχή, την εποπτεία και το εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες και παρόχους υπηρεσιών που απασχολούνται στο πεδίο της υποστηριζόμενης εργασίας για άτομα με αναπηρία. Είναι αξιέπαινες οι προσπάθειές σας για την αποκατάσταση αυτών των κενών και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτήν την κατεύθυνση.

    Προ ημερών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, επισκεφθήκαμε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αυτισμό, στο οποίο λειτουργεί πρόγραμμα προεπαγγελματικής κατάρτισης νέων. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τον ενθουσιασμό των παιδιών αυτών, όταν δούλευαν στα εργαστήριά τους. Αλλά μπορούμε όλοι νομίζω να φανταστούμε την αγωνία όλων των νέων σήμερα, με τη νεανική ανεργία να καλπάζει, μέσα από το επιβαρυντικό πρίσμα της αναπηρίας. Τα παιδιά αυτά έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν περισσότερο για το μέλλον τους, και πρέπει εμείς, ως Πολιτεία, να κατευνάσουμε αυτούς τους φόβους τους, παρέχοντας κάθε δυνατό εφόδιο για μία αξιοπρεπή και κατά το δυνατό φυσιολογική ζωή. Οφείλουμε να τους εξασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία. Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη λογική μίας επιδοματικής πολιτικής στήριξης της αναπηρίας και να προχωρήσουμε σε μια πραγματική πολιτική αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών.

    Εύχομαι καλή επιτυχία στην Ημερίδα σας και καλή συνέχεια στο πολυδιάστατο έργο σας.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ