Κυριακάτικη Real News, συνέντευξη στο Γιώργο Σιαδήμα με τίτλο: “Απαιτείται ισχυρή και σαφής εντολή”

    Ιούνιος 24, 2019
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    1. Τα προγράμματα των κομμάτων θα παίξουν ρόλο στην επιλογή των πολιτών στις εθνικές κάλπες; 

    Πιστεύω πως ναι. Τουλάχιστον ως προς τις γενικές τους κατευθύνσεις και την αντίληψη για το μέλλον που υπολαμβάνουν. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ΝΔ έχουν παρουσιαστεί από καιρό και εκτιμώ ότι οι πολίτες τους επιδοκίμασαν με τη ψήφο τους στις Ευρωεκλογές. Μείωση φόρων και εισφορών, δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με την ουσιαστική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων, και αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, μεταξύ άλλων. Πρόκειται για ένα συνεκτικό πρόγραμμα, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο.  Το αίτημα για πολιτική αλλαγή έχει , επομένως, πολύ σημαντικό θετικό περιεχόμενο, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται  ότι η κάλπη έδωσε παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας των κυβερνητικών πολιτικών του λαϊκισμού, του διχασμού, της αλαζονείας και ιδεοληψίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    2. Ο στόχος των εκλογών πλέον για τη ΝΔ είναι η αυτοδυναμία; 

    Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και να γυρίσει η χώρα οριστικά σελίδα. Και για το λόγο αυτό απαιτείται ισχυρή και σαφής εντολή. Η αυτοδυναμία είναι εφικτή και ευκταία, ώστε να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση με προοπτική που θα εφαρμόσει με συνέπεια το πρόγραμμα που θα εγκρίνουν οι πολίτες, και να αποφευχθεί έτσι το καταστροφικό σενάριο της ακυβερνησίας και ομηρίας που έχει ήδη σκηνοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις, για την ουσιαστική στήριξη των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

    3. Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την κυπριακή ΑΟΖ εσείς θα κρατούσατε διαφορετική  στάση από ότι η κυβέρνηση;

    Αυτό που θα κάναμε σίγουρα διαφορετικά θα ήταν να μην αντιμετωπίζουμε την εξωτερική πολιτική με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης. Εκτιμώ ότι η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έτσι όπως έγινε, Κυριακή βράδυ, ενδέχεται να εξυπηρέτησε επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Αυτό δεν αναιρεί, βεβαίως, τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους εθνικούς κινδύνους που εγκυμονεί η κλιμακούμενη ένταση από πλευράς της γείτονος. Η εθνική γραμμή, στην οποία όλοι μας θα πρέπει να στοιχηθούμε, σε συνεννόηση και με την Κύπρο, θα πρέπει να οικοδομεί διαρκώς αποτελεσματικούς μηχανισμούς αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας, αξιοποιώντας παράλληλα τις συμμαχίες της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το τι συμβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου αφορά άμεσα και την Ευρώπη, και οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο επίπεδο αυτό, με την επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων εφόσον συνεχιστούν.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα αυτό τόσο στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ.

    4. Την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Γιατί δεν δέχεστε και ένα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεπής. Η θεσμικά ορθή επιλογή είναι η διενέργεια ενός ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σας θυμίζω ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που είχε αναφέρει, σε παλαιότερη δήλωσή του, επί λέξει τα εξής: «Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας». Δεν είναι, βεβαίως, πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός διαφοροποιεί τη θέση του για να εξυπηρετήσει τα ευκαιριακά του συμφέροντα και, εν προκειμένω μάλιστα, για να συντηρήσει διαχωριστικές γραμμές, να φανατίσει και να διχάσει. Σ’ αυτό το παιχνίδι δεν συμμετέχουμε. Στρατηγική μας επιδίωξη η ενότητα των Ελλήνων και σε αυτήν επιμένουμε αταλάντευτα.

    5. Το τελευταίο διάστημα πολλά στελέχη σας κάνουν λόγο για στρατηγική «καμένης γης» από την πλευρά της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Πώς θα υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

    Είναι πράγματι πολλές οι «καυτές πατάτες» που θα κληρονομήσει η νέα κυβέρνηση. Οι πρόσφατες ρουσφετολογικές τροπολογίες πάσης φύσης, αλλά και οι εξελίξεις σε επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας, απλά το επιβεβαιώνουν. Το σημαντικότερο είναι ότι, εξαιτίας της αναξιοπιστίας, ιδεοληψίας και διαχειριστικής της ανεπάρκειας, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας, έχοντας δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2% ως το 2060, έχοντας εκχωρήσει το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο έως το 2114, έχοντας καταστήσει τη χώρα μας εξαρτώμενη από μία διαρκή εποπτεία από τους «θεσμούς», έχοντας εκτινάξει το ύψος των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο σε πάνω από 130 δις ευρώ, και τόσα άλλα. Το πρόγραμμά μας προβλέπει άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιστροφή του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, ώστε να αλλάξει η ψυχολογία και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και προοπτικές της χώρας. Γι αυτό επιμένουμε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής άμεσα.

    6. Η κυβέρνηση ζητάει επίμονα να απαντήσετε εάν θα προσλάβετε τους 15.000 εκπαιδευτικούς. Τι θα κάνετε τελικά; 

    Έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας τις προσλήψεις σε νευραλγικούς τομείς, όπως η παιδεία, η ασφάλεια και η υγεία. Με διαφανή κριτήρια και διαδικασίες, και προηγούμενη καταγραφή των αναγκών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει απλά ψηφοθηρικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

    7. Έχετε δεσμευθεί για την κατάργηση του ασύλου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις;

    Ναι, έχουμε δεσμευθεί. Λέμε όχι στο άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η τήρηση της νομιμότητας στα τριτοβάθμια Ιδρύματα αποτελούν αυτονόητες προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ελευθερίας και θωρακίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα, και οι θέσεις μας έχουν σχεδόν καθολική, εκτιμώ, αποδοχή.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ