Ομιλία επί της πρότασης δημοψηφίσματος

    Ιούνιος 28, 2015
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    (Ομιλία που είχα ετοιμάσει αλλά που δεν μπόρεσα να εκφωνήσω λόγω ανεπαρκούς χρόνου.)

    Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

    Η χώρα ζει δραματικές στιγμές και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι τεράστια.

    Δυο απόψεις θα εκφράσω μόνο. Πρώτον, δεν έχετε πολιτικό δικαίωμα να φέρετε δημοψήφισμα και δεύτερον, δεν έχετε συνταγματικό δικαίωμα να φέρετε δημοψήφισμα.

    Ι) Δεν έχετε πολιτικό δικαίωμα να φέρετε δημοψήφισμα.

    – Πρώτον, έχετε σαφή εντολή, νωπή λαϊκή εντολή (όπως μας λέγατε μέχρι πριν από μερικές ημέρες) να φέρετε μία καλύτερη συμφωνία ενός του ευρώ. Αποτύχατε. Και αφού αποτύχατε, η επακόλουθη συνέπεια είναι να παραιτηθείτε. Όχι να μετακυλήσετε το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγήσατε στον λαό. Όχι να φορτώσετε τις συνέπειες της δικής σας αποτυχίας στον λαό, διχάζοντάς τον.

    Σας πήρε 5 μήνες για να αποφασίσετε ότι δεν μπορείτε να αποφασίσετε. Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, εκλέγουμε κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις. Και η δική σας εντολή ήταν σαφής. Το 36% που σας ψήφισε δεν σας ψήφισε για να τζογάρετε το μέλλον του λαού, για να το παίξετε στα ζάρια όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε το 2011. Ο λαός σας ψήφισε για να ηγηθείτε μιας διαπραγμάτευσης και να φέρετε μία καλύτερη συμφωνία ΕΝΤΟΣ του Ευρώ.

    – Δεύτερον, δεν έχετε δικαίωμα να φέρετε δημοψήφισμα για ένα τεχνικό ερώτημα το οποίο έχει τεθεί σε σας, και όχι στο λαό. Τι να αποφασίσει ο λαός, αν μπορούν δημοσιονομικά να αυξηθούν οι εισφορές; Αν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα; Αν οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να περικοπούν κατά 200 η 400 εκ; Αυτές είναι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε ΕΣΕΙΣ. Ο λαός δεν έχει επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Και δεν είναι αυτή η δουλειά του. Για αυτό ακριβώς σας εξέλεξε. Για να κάνετε εσείς αυτήν τη δουλειά. Τη δουλειά όμως αυτή εσείς δυστυχώς την κάνετε a la carte. Στα εύκολα, όπως στις επαναπροσλήψεις, εξασκείτε προθύμως την εξουσία. Στα δύσκολα, και εκεί που είναι βαριές ευθύνες, μετακυλύητε τις ευθύνες αυτές στο λαό. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολιτικές προεκτάσεις, είναι και οι συνταγματικές, και έρχομαι σε αυτές τώρα.

    ΙΙ) Δεν έχετε συνταγματικό δικαίωμα να φέρετε δημοψήφισμα με αυτόν τον τρόπο 

    – Πρώτον, πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο πλέον από ότι φαίνεται δεν υπάρχει. Η πρόταση των δανειστών μαθαίνουμε ότι αποσύρθηκε. Άρα επί ποιου ερωτήματος ψηφίζουμε; Ούτε για τη σημερινή ψηφοφορία στη βουλή δεν έχουμε τα ανυπόγραφα κείμενα βάσει των οποίων καλούμαστε να ψηφίσουμε. Πόσο μάλλον ο λαός, ο πολίτης, που θα κληθεί να ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή. Γιατί λοιπόν είμαστε ακόμη εδώ αφού δεν εκκρεμεί κάποιο ερώτημα; Και να μην ξεχνάμε ότι το δεύτερο από τα 2 κείμενα που αναφέρονται στη σημερινή ημερήσια διάταξη και βάσει των οποίων καλούμαστε και εμείς σήμερα, και ο λαός σε 1 εβδομάδα, να αποφασίσουμε, είναι μία ανάλυση του χρέους. Ποιο είναι λοιπόν το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε; Αν είναι καλή η ανάλυση ή όχι; Θα προσθέσω όμως ότι και η ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεγάλη. Θα υπογράψει διάταγμα για δημοψήφισμα όταν δεν υπάρχει ερώτημα; Θα νομιμοποιήσει ένα δίλημμα κενό περιεχομένου;

    – Δεύτερον δεν έχετε συνταγματικό δικαίωμα να φέρετε δημοψήφισμα με τον τρόπο αυτό γιατί πρόκειται για ερώτημα καθαρά παρελκυστικό, κάλπικο και κατευθυνόμενο. Δεν έχετε πει μία κουβέντα στον ελληνικό λαό για το τι σημαίνει το ΟΧΙ στην συμφωνία. Στο διάγγελμά του χθες ο κ. Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε για το τι συνεπάγεται το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Και ερωτώ πως τεκμηριώνετε ότι πρόκειται πράγματι για κρίσιμο εθνικό ζήτημα όπως απαιτεί το άρθρο 44-2 του Συντάγματος, όταν δεν μας λέτε γιατί συνιστά κρίσιμο εθνικό ζήτημα η αποσυρμένη πλέον πρόταση των εταίρων. Η αλήθεια είναι ότι το ερώτημα που θέτετε είναι παρελκυστικό, είναι κάλπικο, και ότι δεν τολμάτε να θέσετε την ερώτηση ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Το πραγματικό ερώτημα είναι ΝΑΙ η ΟΧΙ στην ΕΥΡΩΠΗ (ούτε καν στο Ευρω). Αλλά δεν τολμάτε να το θέσετε έτσι γιατί φοβόσαστε το αποτέλεσμα.

    – Και φτάνουμε και στο αποκορύφωμα του παραλογισμού Ζητάτε από το λαο να ψηφίσει ΟΧΙ σε μία συμφωνία που λίγο φαίνεται να απέχει από την συμφωνία που εσείς οι ίδιοι υποβάλλατε στους εταίρους μας την Δευτέρα. Άρα ζητάτε από τον λαο να ψηφίσει ΟΧΙ στη δική σας συμφωνία. Και αυτο είναι ο ορισμός του παραλογισμού.

    – Τέλος, δεν έχετε συνταγματικό δικαίωμα να θέσετε το δημοψήφισμα κατ’αυτόν τον τρόπο, χωρίς κανένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο, μέσα σε 7 ημέρες. Δεν χρειάζεται να είναι νομικός κανείς για να καταλάβει ότι πρόκειται για πολιτειακή εκτροπή και κατάφωρη παραβίαση των προθεσμιών που προβλέπονται για προσφυγή στο λαό. Δεν μιλάμε καν για 7 ημέρες. Η ίδια η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου λέει ότι η εκλογική περίοδος αρχίζει την επομένη της δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος. Συνεπώς μιλάμε το πολύ για 5 ημέρες.

    Κλείνοντας, είναι πασιφανές ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή διαλέγετε το κόμμα και όχι την πατρίδα, διαλέγετε να ενώσετε τις συνιστώσες του κόμματος σας και να μετακυλήσετε τις ευθύνες σας στο λαο, αδιαφορώντας για τις τεράστιες συνέπειες που απορρέουν από την κίνησή σας αυτή για την πορεία της χώρας. Η ευθύνη σας είναι ανυπολόγιστη. Παίζετε στα ζάρια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Παραπλανείτε τον ελληνικό λαό. Για να έχετε άλλοθι να βγάλετε τη χώρα από το Ευρώ και από την Ευρώπη. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός. Εάν η πραγματική πρόθεσή σας ήταν να συνεχίσετε τις διαπραγματεύσεις, θα είχατε κατ’ ελάχιστο εξασφαλίσει την παράταση του προγράμματος. Και μόλις μάθαμε ότι και αυτή απερρίφθη. Πήρε λοιπόν εν τέλει έξι μήνες αλλά το σχέδιό σας αποκαλύφθηκε: Να βγάλετε την Ελλάδα από την Ευρώπη. Και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει.

     

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ