Νίκη Κεραμέως στη Βουλή: «Στη σημερινή συζήτηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συγκρούονται δύο κόσμοι: εμείς υπέρ των νέων δυνατοτήτων στα ΑΕΙ και της εξωστρέφειας, εκείνοι υπερασπιζόμενοι ομηρίες και εγκλεισμούς καθηγητών στα ΑΕΙ»

  Ιούλιος 10, 2022
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  11-07-22 Νίκη Κεραμέως στη Βουλή: «Στη σημερινή συζήτηση με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συγκρούονται δύο κόσμοι: εμείς υπέρ των νέων δυνατοτήτων στα ΑΕΙ και της εξωστρέφειας, εκείνοι υπερασπιζόμενοι ομηρίες και εγκλεισμούς καθηγητών στα ΑΕΙ»

   

  Ηχηρή απάντηση στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων της Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, σχετικά με τις αποτρόπαιες πράξεις που φέρεται να σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 σε βάρος Καθηγητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, έδωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή.

  Η Υπουργός αναφέρθηκε στα επίσημα περιστατικά, όπως αυτά καταγράφονται στην ανακοίνωση της Κοσμητείας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης:

  “Συντάσσεστε και οι τρεις, λοιπόν, με φερόμενη δράση κάποιων φοιτητών και άλλων εξωτερικών στοιχείων, και μάλιστα τη στηρίζετε τόσο ένθερμα, που ήρθατε να την υπερασπιστείτε και στη Βουλή. Ενδιαφέρον. Ας δούμε, όμως, ποια φέρεται να ήταν αυτή η δράση. Σύμφωνα με την από 20 Οκτωβρίου 2021 ανακοίνωση της Κοσμητείας: “Την Πέμπτη 14/10, ακολούθησε αναγκαστικός εγκλεισμός του Κοσμήτορα στο γραφείο του για περίπου 4 ώρες, από τις 10:00 ως τις 14:00 περίπου, από ομάδα 20-30 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχε σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν ανήκουν στην κοινότητα του Ιδρύματος. Η ομάδα αυτή κρατούσε τον Κοσμήτορα όμηρο, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις, απαγορεύοντάς του να βγει από το γραφείο, με αποτέλεσμα να αποτραπεί διδασκαλία προγραμματισμένης διάλεξης στο μάθημα «Σήματα και Συστήματα» μεταξύ 11:00-13:00. Το αίτημα της ομάδας αυτής ήταν “να ανακαλέσει ο Κοσμήτορας το email που είχε στείλει στον φοιτητή και να υπογράψει δήλωση”! Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, του απαγορεύθηκε με βία η χρήση του σταθερού τηλεφώνου του γραφείου του, ενώ παριστάμενος προσπάθησε να του βάλει στυλό στο χέρι για να υπογράψει. Επίσης, όταν προσπάθησε να ξεκλειδώσει το κινητό του, απλά για να δει μηνύματα, δέχτηκε φωνές και ύβρεις από άτομα (που παρεξήγησαν την κίνηση, νομίζοντας ότι θα τους έβγαζε φωτογραφίες) ενώ τα ίδια άτομα δεν είχαν πρόβλημα να τον βιντεοσκοπήσουν ή φωτογραφίσουν (όπως, για παράδειγμα, έκανε φοιτήτρια άλλης Σχολής του ΠΚ κατά τη διάρκεια ομηρίας του Κοσμήτορα). Παράλληλα, δύο μεγαλόσωμα άτομα στην έξοδο του γραφείου «ρύθμιζαν» το ποιος έμπαινε και έβγαινε, εμποδίζοντας βίαια την έξοδο του Κοσμήτορα”.

  Αυτά κύριοι συνάδελφοι δεν είναι περιγραφές δημοσιευμάτων, εικασίες ή προφορικές μαρτυρίες, αλλά η επίσημη εκδοχή των περιστατικών, όπως καταγράφηκε σε ανακοίνωση της Κοσμητείας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, την οποία υπογράφουν 7 μέλη της, εκ των οποίων και οι δύο φερόμενοι ως παθόντες. Κι εσείς μας καταγγέλλετε που ζητήσαμε από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τα σοβαρότατα αυτά περιστατικά”.

  Συνέχισε, δε, καυτηριάζοντας τη στάση των τριών Βουλευτών: “Απορώ που, καθώς φαίνεται, επεισόδια όπως τα φερόμενα, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τις μισές κοινοβουλευτικές ομάδες της χώρας, αλλά έρχονται εκπρόσωποί τους εδώ, στον κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό, στο ναό της Δημοκρατίας όπου ψηφίζονται οι νόμοι, να προτάξουν τα στήθη τους υπέρ της βάναυσης καταπάτησής τους. Όχι απλώς οξύμωρο – ασύλληπτο!”, τόνισε η Νίκη Κεραμέως, η οποία εν συνεχεία απευθύνθηκε ξεχωριστά στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων.

  “Ο κ. Φίλης έρχεται σήμερα και μας λέει ότι επιτιθέμεθα “κατά φοιτητών που αγωνίζονται για τη Γνώση και τη Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο”! Αλήθεια, κύριε Φίλη, έτσι αγωνίζεται κανείς για τη γνώση; Κρατώντας όμηρο καθηγητή; Βάζοντάς του στυλό στο χέρι να υπογράψει δια της βίας δήλωση; Παρεμποδίζοντας τους συμφοιτητές του από το να παρακολουθήσουν τη διάλεξή τους, επειδή ο καθηγητής τους ‘’τυγχάνει’’ όμηρος;”

  Η Υπουργός σχολίασε και την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Συντυχάκη, ο οποίος κατηγόρησε την Κυβέρνηση για “δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης”. “Εσείς, δηλαδή, κύριε συνάδελφε, αν ήσαστε στη θέση του καθηγητή που τον έκλεισαν στο γραφείο του με βία και απειλές για 4 ώρες, δεν θα είχατε τρομοκρατηθεί; Θα περιμένατε τη δική μου παρέμβαση υπέρ της απόδοσης δικαιοσύνης για να τρομοκρατηθείτε;”

  Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε, επίσης, στην τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΜέΡΑ25 κ. Σοφίας Σακοράφα. “Φανταστείτε σε τι κόσμο θα ζούσαμε κυρία συνάδελφε, αν, όπως λέτε, ο καθένας που διαφωνούσε με κάποια από τις πολιτικές της οποιαδήποτε κυβέρνησης στον κόσμο έπαιρνε την κατάσταση στα χέρια του και άρπαζε όποιον στεκόταν εμπόδιο στα σχέδιά του, περιορίζοντας τις ελευθερίες του, εξαναγκάζοντάς τον να υπογράψει οτιδήποτε, καθυβρίζοντας και απειλώντας τον. Και ποια είναι η δική μου θέση; Δεν πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση; Τι προτείνετε αντ’ αυτού; Να καθίσω με σταυρωμένα χέρια και να πω, “δεν πειράζει, τα παιδιά ‘’εκφράζονται’’;

  Στη δευτερολογία της, η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην εκ βάθρων διαφορά των τριών κομμάτων με το σχεδιασμό και τις προσδοκίες της Κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμιά μας.

  “Σήμερα, εν έτει 2022 και ενώ στη Βουλή συζητάμε αυτές τις ημέρες για νέες δυνατότητες που ανοίγουμε για τους φοιτητές μας, για τους καθηγητές μας, ενώ συζητάμε για το εσωτερικό ERASMUS, για διπλά και κοινά πτυχία, για πρακτική άσκηση, για βιομηχανικά διδακτορικά, για το νέο πρόγραμμα σπουδών που ξεκίνησε σήμερα το πρωί μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Harvard της Αμερικής, ενώ συζητάμε για το αύριο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι τριών εκ των έξι κομμάτων της Βουλής επιμένουν να προσπαθούν να καθηλώσουν τα ΑΕΙ μας στο χθες», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως. «Έρχεστε και υπερασπίζεστε τις χειρότερες εκφάνσεις του παρελθόντος, μας εγκαλείτε που εφαρμόζουμε το νόμο, μας κατηγορείτε που προσπαθούμε για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο ακαδημαϊκό περιβάλλον, ισάξιο των διεθνών προτύπων και αντάξιο των προσδοκιών των νέων μας. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Εμείς με τη βιβλιοθήκη, εσείς με τη βαριοπούλα”.

  Και έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας: “Κυρίες και κύριοι όχι, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι επιεικής στη βία και στην ανομία. Και διαπιστώνουμε ότι συγκρούονται δύο κόσμοι. Ο ένας κόσμος – των μισών κομμάτων του Κοινοβουλίου που ζητούν, μέσα στη Βουλή, να πάμε ενάντια στο νόμο και να κάνουμε τα στραβά μάτια σε μία καταγγελία ομηρίας 4 ωρών, και ο άλλος κόσμος – των νέων δυνατοτήτων στους φοιτητές, του εσωτερικού Erasmus, των διπλών πτυχίων, των κοινών πτυχίων, των συνεργασιών με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, της έρευνας, της προόδου, των βιομηχανικών διδακτορικών. Οι πολίτες θα κρίνουν για το ποιος κόσμος θα μας πάει μπροστά”.

   

   

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ