Αρχικά θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα Κυβέρνηση, γιατί αν πετύχει η Κυβέρνηση θα πετύχει και η χώρα μας. Και αυτό είναι προφανώς το μέλημα όλων μας.
Άκουσα με μεγάλη προσοχή τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού χθες βράδυ. Κάποια που άκουσα με ικανοποίησαν – έστω και πρόσκαιρα, έστω και επιφανειακά. Πολλά όμως με εξέπληξαν. Εξηγούμαι.
Ι) Πάω πρώτα στα – επιφανειακά τουλάχιστον – ικανοποιητικά στοιχεία
Χθες βράδυ είδαμε εκ νέου τον μεταμορφωμένο κ. Τσίπρα. Μεταμορφωμένος τουλάχιστον σε σχέση με τις χρόνιες θέσεις του και τις προγραμματικές δηλώσεις του Φεβρουαρίου. Ξεπεράσαμε την περίοδο σκισίματος του Μνημονίου, ξεπεράσαμε την οριστική αποπομπή της Τρόικα από την Ελλάδα κ.ό.κ. Εύχομαι η στροφή αυτή να είναι ειλικρινής και η Κυβέρνηση να πορευτεί πλέον με αποφασιστικότητα στο δρόμο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
ΙΙ) Πάω όμως τώρα στα σημεία που με εξέπληξαν στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού. Και δυστυχώς είναι πολλά.
Μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι το σχέδιο επί διακυβέρνησης ΝΔ-Πασόκ, απέτυχε παταγωδώς (και αυτό παρότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε τη χώρα με ύφεση -8% και την παρέδωσε με ανάπτυξη +0,8%, παρότι ανέβηκε η χώρα μας πάνω από 40 θέσεις στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρότι αναδείχθηκε από τον ΟΟΣΑ πρωταθλήτρια στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις). Μας είπε επίσης ο κ. Πρωθυπουργός ότι με το 3ο μνημόνιο του Σύριζα μπήκαν οι βάσεις για το νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που βάζει τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων. Και ερωτώ, πως ακριβώς θεωρεί ότι το κάνει αυτό όταν:
επιβαρύνει τους πολίτες με 2,4 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης ΦΠΑ,
περικόπτει τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ,
αυξάνει τον φόρο στις επιχειρήσεις από 26 σε 29%,
προβλέπει προκαταβολή φόρου μέχρι 100% για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες
αυξάνει την εισφορά αλληλεγγύης
μειώνει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης
τριπλασιάζει τις εισφορές για τους αγρότες.
Μας μίλησε ο κ. Πρωθυπουργός για την απαράδεκτα υψηλή ανεργία των τελευταίων ετών επί διακυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ, και την υψηλή αδήλωτη εργασία. Δεν είπε κουβέντα όμως για το ότι επί των μόλις 7 μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες στο 53,2%, ενώ προηγουμένως επί Νέας Δημοκρατίας είχε μειωθεί κατά 7 μονάδες, και η αδήλωτη εργασία μόνο τους 2 πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 21,2%.
Στην κοινωνική πολιτική. Μας είπε ο κ. Τσίπρας ότι ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση που έφερε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο λειτουργεί «τροχειοδηκτικά» και για τις επόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Πραγματικά εύχομαι να ΜΗΝ είναι έτσι. Ο νόμος αυτός ήταν μία σταγόνα στον ωκεανό για τις ευπαθείς ομάδες, ένα απλό πυροτέχνημα που αποσκοπούσε στη δημιουργία εντυπώσεων. Και όταν έθιξα το θέμα στη Βουλή, για το ότι τα μέτρα αυτά είναι εφήμερα και δεν κάνουν απολύτως τίποτα για την επανένταξη των ευπαθών αυτών ομάδων στον εργατικό και κοινωνικό ιστό, μου απάντησε η Κυβέρνηση ότι τέτοια μέτρα θα παρθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, όπως άλλωστε όφειλε η Κυβέρνηση βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για την Κοινωνική Ένταξη. Εξ’όσων γνωρίζω όμως δεν έκανε απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση αυτή. Τέτοια μέτρα επανένταξης των ευπαθών ομάδων στον εργατικό και κοινωνικό ιστό θα έπρεπε να είναι «τροχειοδηκτικά» – για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του κ. Πρωθυπουργού – και όχι τα εφήμερα, ανεπαρκή και πυροτεχνικής φύσεως μέτρα που έφερε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
Για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση στον τομέα αυτό. Και ότι θα συστήσει ακόμη και ειδικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων. ΜΑ εδώ είχε την πιο λαμπρή ευκαιρία να πείσει διεθνείς κολοσσούς, διεθνείς επενδυτές στην Αμερική την περασμένη εβδομάδα, στη συνέντευξη που του πήρε ο κ. Κλίντον, ο οποίος του έδινε διαρκώς πάσες για να προσελκύσει επενδυτές, και αντ’ αυτού ο κ. Πρωθυπουργός έχασε κάθε ευκαιρία. Δεν ήταν θέμα γλώσσας. Ήταν θέμα ουσίας. Δεν μπόρεσε να πει μία κουβέντα στους υποψήφιους αυτούς επενδυτές, για το πώς θα μπορέσουν να αποσβέσουν την επένδυση τους στην Ελλάδα, ούτε να εξηγήσει τις επενδυτικές αυτές ευκαιρίες ή έστω να περιγράψει το σχέδιο του. Αλλά μην πάμε μακριά, εδώ στο προεκλογικό πρόγραμμά του ο Σύριζα (στη σελ. 23) περηφανεύεται για το ότι από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις πέτυχε να συμφωνηθεί να γίνουν μόνο οι 9. Και αυτό είναι απλά αναληθές. Φτάνει κανείς να δει το παράρτημα του μνημονίου με τις δράσεις του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά και οι 23 ιδιωτικοποιήσεις. Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, πώς θα υλοποιήσετε τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες έχετε δεσμευτεί, όταν τις δαιμονοποιείτε; Πώς θα μπούμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης, όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία κατά κόρον αποθαρρύνεται;
Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Μας είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα προσπαθήσει να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Δεν μας είπε όμως πότε και πως θα βάλει πάλι μπροστά τα 1214 έργα ΕΣΠΑ που σταμάτησαν – μέσα στο τελευταίο εξάμηνο – σε ολόκληρη την επικράτεια με ευθύνη της ίδιας της Κυβέρνησης.
Αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση. Μας είπε ότι θα προκηρυχθούν 2500 θέσεις ιατρών και λοιπών επαγγελμάτων υγείας το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι πράγματι πολύ σημαντικό γιατί οι ελλείψεις είναι τρομακτικές. Αντιπαρέρχομαι το ότι τον Φεβρουάριο είχε εξαγγείλει 4500 τέτοιες θέσεις για τον κλάδο της υγείας. Κυρίως όμως ούτε τότε ούτε σήμερα δεν μας είπε που θα τις βρει τις θέσεις αυτές και τα λεφτά για να τις καλύψει. Διότι τα νούμερα είναι συγκεκριμένα. Βάσει του μνημονίου, οι προσλήψεις για το 2015 μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 11000. Και ήδη με τις επαναπροσλήψεις του νόμου Κατρούγκαλου έχουμε φτάσει στις 7500, χωρίς να υπολογίζει κανείς όλες τις άλλες ανάγκες του Δημοσίου από ελλείψεις και συνταξιοδοτήσεις. Γιατί οι επαναπροσλήψεις αυτές του νόμου Κατρούγκαλου έγιναν οριζόντια, χωρίς καμία προηγούμενη διερεύνηση των πραγματικών αναγκών του δημοσίου, των πραγματικών ελλείψεων του δημοσίου. Χωρίς για παράδειγμα να λαμβάνεται υπόψιν ότι τα σχολεία θα άνοιγαν τον Σεπτέμβριο με 26.000 κενά εκπαιδευτικών. Και δεν επεκτείνομαι στο θέμα των «επιόρκων», για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει την Κυβέρνηση.
Τέλος, δεν ακούσαμε μία κουβέντα για το πώς θα επανορθώσει η Κυβέρνηση για την πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που επήλθε το επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για το πώς θα επανορθώσει για τους 17000 υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που χάσανε τη δουλειά τους εξαιτίας μόνο και μόνο της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων. Για το τι θα κάνει για την πρωτοφανή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 52%. Για το τι θα κάνει για να φέρει πίσω τις 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις που ζήτησαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. Για το τι θα κάνει για την υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δις. Για το τι θα κάνει για τη μείωση στη βιομηχανία κατά 13,4%. Και όλα αυτά τα στοιχεία είναιτου τελευταίου εξαμήνου. Βεβαίως η Κυβέρνηση έχει την ψευδαίσθηση ότι επειδή επικράτησε στις τελευταίες εκλογές, όλες οι ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας διαγράφονται μονοκονδυλιά. Δεν είναι όμως έτσι, και το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή έρχεται δυστυχώς να το επιβεβαιώσει.
Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός σας έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία, όπως ζητήσατε. Αυτή όμως συνάμα είναι και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Και το βάρος της ευθύνης σας είναι εξαιρετικά μεγάλο. Η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνησή σας. Η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Φόρμα Εθελοντή
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: