Ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, σε εκδήλωση με θέμα: “Ο ρόλος της ΝΔ, ως σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κόμματος, στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας”

    Φεβρουάριος 3, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Κυρίες και κύριοι,

    Σας ευχαριστώ πολύ που είστε σήμερα εδώ, για να συνομιλήσουμε, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

    Φίλες και φίλοι, πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Δε νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί Έλληνες οι οποίοι θα πουν ότι σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2017, τα πράγματα στη χώρα είναι καλύτερα απ’ ό,τι ήταν το 2015. Δυστυχώς τα πράγματα στη χώρα είναι πολύ χειρότερα. Αυτός είναι ο απολογισμός της πιο ανίκανης, της πιο αναποτελεσματικής, της πιο ιδεοληπτικής Κυβέρνησης, που γνώρισε ο τόπος. Και αυτό το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι και σήμερα, 7 χρόνια μετά την έλευση της κρίσης, 9 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα για το 2017 θα πάνε προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο. Η κοινωνία είναι βαθιά απογοητεύμενη, αλλά κυρίως φοβάται για το μέλλον. Τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια; Πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας; Αυτά τα μηνύματα τα λαμβάνουμε από όπου και αν γυρίζουμε ανά την Ελλάδα. Η βίαιη υπερφορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Η πραγματική οικονομία παραπαίει. Επενδύσεις δεν γίνονται- και πώς να γίνουν αφού και οι λίγες που έρχονται, εμείς, δια στόματος αρμόδιων Υπουργών της Κυβέρνησης, τους λέμε να φύγουν. Παρά μόνο ελάχιστες. Το τραπεζικό σύστημα έχει στερέψει. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Οι στόχοι του προϋπολογισμού θα επιτευχθούν πάρα πολύ δύσκολα. Η ανάπτυξη 2,7%, όπως προβλέπει η Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να έρθει.

    Και πώς να έρθει, όταν από 1/1/2017, ήδη έναν μήνα τώρα, είδαμε να αυξάνεται η τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης, του τηλεφώνου, του ίντερνετ, ακόμα αυξήσεις στον καφέ, τα τσιγάρα. Και δεν έχει τέλος ο κατάλογος επιβάρυνσης του πολίτη: αυξήσεις στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, στη φορολογία εισοδημάτων από ενοίκια, αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες. Και ο εμπαιγμός των ελεύθερων επαγγελματιών δεν σταματά στις εισφορές: δείτε τι γίνεται σήμερα με τα μπλοκάκια. Κανείς δεν καταλαβαίνει ποιος πρέπει να πληρώνει τι, ένα μόνο είναι σίγουρο: ότι θα πληρώνουν περισσότερα. Και δυστυχώς αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι ότι η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ συναντά τη διαχειριστική ανικανότητα των στελεχών του. Και αυτή είναι η τραγωδία της χώρας σήμερα. Κάθε μέρα που περνά, η χώρα μένει πίσω.

    Και επειδή συνηθίζω να μιλάω με στοιχεία, καθώς θεωρώ ότι η δύναμη των αριθμών είναι αμείλικτη, ακούστε πώς έχουν τα πράγματα:

    • Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, που αναζητούν εργασία, εκτοξεύτηκε στα 913.044 άτομα. Χειρότερη επίδοση όλων των εποχών.
    • 4,3 εκατομ. πολίτες χρωστούν στην εφορία και 1.600.000 συμπολίτες μας είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Για 826.000 πολίτες έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
    • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 94,2 δις. Αύξηση κατά 12,6 δις μόνο το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016.
    • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήκαν κατά 46% από το τέλος του 2014.
    • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 60% από το τέλος του 2014 -από 10,9 δις σε 17,5 δις-, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
    • Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 1 στους 3 Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
    • Στον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα για το 2016, κατρακύλησε στην 69η θέση.

    Και αυτά είναι κάποια από τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής. Δείτε λίγο τι γίνεται με το ζήτημα της αξιολόγησης. Αυτό το συνεχές δράμα μιας Κυβέρνησης, η οποία δήθεν διαπραγματεύεται μόνο για να περνάει ο χρόνος και να αναγκαζόμαστε στη συνέχεια να αποδεχθούμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας έλεγε το Νοέμβριο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα. Εννοώντας στις αρχές Δεκεμβρίου. Θυμίζω ότι ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, έλεγε ότι εάν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Θυμίζω ότι με βάση το τρίτο, αριστερό, Μμνημόνιο η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Και πριν λίγες μέρες είδαμε μπροστά μας αυτό που όλοι φοβόμαστε: σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg που φέρνει στο φως της δημοσιότητας επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις το 1/3 όσων είχε δεσμευτεί.

    Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει θέατρο. Προσπαθεί να ανακτήσει κάποιο, ελάχιστο, πολιτικό κεφάλαιο μέσα από τεχνητές συγκρούσεις, οι οποίες αποδεικνύονται τελικά, φίλες και φίλοι, κάθε φορά σε βάρος της χώρας. Και προσπαθεί να κάνει μια επικοινωνιακή διαχείριση δύσκολων αποφάσεων και βαρών, τα οποία θα τα φορτώσει και πάλι στις δικές σας πλάτες. Μόνο που αυτό το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι, το σκηνοθετημένο παιχνίδι, κάθε φορά έχει τα ίδια αποτελέσματα. Κάθε φορά που καθυστερούμε, ο λογαριασμός φορτώνεται σε εσάς. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 βιώσαμε την τραγελαφική διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ένα νέο μνημόνιο, ένα αχρείαστο μνημόνιο, ύψους 86 δις ευρώ.

    Η πρώτη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει μέσα σε 2 μήνες. Έκλεισε μετά από 14. Και ο λογαριασμός φορτώθηκε πάλι σε εσάς. Μόνιμος «κόφτης», ασφαλιστικό Κατρούγκαλου και το ακόμα χειρότερο, το Υπερταμείο με εκχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας της χώρας για 99 χρόνια. Αυτό ήταν το τίμημα, το οποίο κληθήκαμε να πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές: Όσο καθυστερούμε, όσο παίζουμε θέατρο, όσο διαπραγματευόμαστε με το ένα μάτι στο εξωτερικό και το άλλο μάτι στις εσωτερικές συνιστώσες, τόσο ο λογαριασμός μεγαλώνει. Και φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν είναι σε θέση να διαβάσει σωστά τους διεθνείς συσχετισμούς. Δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη της. Και που βρισκόμαστε σήμερα; Μπροστά από ένα τέταρτο Μνημόνιο διάρκειας ατελείωτης, πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια ή ακόμα χειρότερα, η πιθανότητα αναβίωσης των σεναρίων που διακινούν οι πιο ακραίοι της Ευρώπης για ένα ενδεχόμενο Grexit της Ελλάδας.

    Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά. Δεν είναι μόνο το σκέλος της οικονομίας. Η Παιδεία υποχωρεί, η Υγεία είναι στη χειρότερη κατάσταση που ήταν εδώ και πολλά χρόνια, η Δημόσια Τάξη και η Ασφάλεια βάλλονται καθημερινά. Συνολικά στο δημόσιο βίο, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα φαινόμενα αυταρχισμού από μια Κυβέρνηση, η οποία έχει ένα και μόνο ενδιαφέρον: πώς θα παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, όσο περισσότερο μπορεί.

    Ως τομεάρχης Παιδείας, θα σας μιλήσω για τα πλήγματα που έχει δεχτεί ο πολύπαθος τομέας της Παιδείας, τα τελευταία δύο χρόνια:

    Οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφεραν στο προσκήνιο παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης, πολιτικές που μεσουράνησαν τη δεκαετία του ‘80, που τότε εξυπηρέτησαν συγκεκριμένες ανάγκες, πλέον όμως δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, όπως διαμορφώνονται εντός του διεθνοποιημένου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Τα πρότυπα που προβάλλονται από την κυβέρνηση επιβραβεύουν τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια, την τύχη και την τεμπελιά, ποινικοποιούν την αριστεία -όλοι θυμόμαστε νομίζω από το στόμα του Υπουργού Φίλη την έκφραση «η αριστεία είναι ρετσινιά»-, δαιμονοποιούν την αξιολόγηση. Τελικά, η Κυβέρνηση καλλιεργεί ένα περιχαρακωμένο εκπαιδευτικό πρότυπο που οδηγεί στον εξισωτισμό προς τα κάτω, εξυπηρετώντας πελατειακές λογικές.

    Θα γίνω πιο συγκεκριμένη με αναφορά στις κυριότερες αλλαγές που προωθήθηκαν από τους 2 υπουργούς της Κυβέρνησης στο χαρτοφυλάκιο της παιδείας, τον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη.

    • Καταργήθηκαν εν τοις πράγμασι τα πρότυπα σχολεία της χώρας. Αυτές οι νησίδες αριστείας, αυτά τα στολίδια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αντί να ενισχυθούν και να επεκταθούν, καταργήθηκαν. Διατηρήθηκαν μόνο 5 Πρότυπα Γυμνάσια και 4 Πρότυπα Λύκεια –όλα στην Αθήνα πλην ενός Γυμνασίου στα Ιωάννινα-. Γιατί μόνο στην Αθήνα; Είναι κατώτερου θεού τα παιδιά της επαρχίας; Ο σύριζα μάλλον έτσι τα βλέπει.
    • Καταργήθηκε η Τράπεζα Θεμάτων για την επιλογή θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών λυκείου. Ένα εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και διασφάλισης της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δέχτηκε ισοπεδωτική πολεμική από την Κυβέρνηση.
    • Ο νέος νόμος για την επιλογή διευθυντών, ευνοεί την πελατειακή λογική και, κυρίως, περιορίζει την ανεξαρτησία των διευθυντών των σχολικών μονάδων, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και η Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση για το έτος 2016. Ο νόμος Μπαλτά-Κουράκη κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και αναμένεται η τελική απόφαση εντός των ημερών.
    • Υποβαθμίστηκε το Ψηφιακό Σχολείο και το Ολοήμερο Σχολείο Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ).

    Αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πλήγματα ήταν εξίσου σοβαρά:

    • Το ακαδημαϊκό άσυλο το οποίο καταργήθηκε με το νόμο του 2011, καθώς είχε εκφυλιστεί, μεταξύ άλλων σε παράγοντα ανάσχεσης της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης, που με τη σειρά τους συνεδρίαζαν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κάθε ταραξία, επανήλθε.
    • Επέστρεψαν οι «αιώνιοι» φοιτητές, αφού καταργήθηκαν οι ρυθμίσεις περί χρονικού ορίου φοίτησης.
    • Υποβαθμίστηκαν τα Συμβούλια Ιδρύματος στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με συνέπεια τις παραιτήσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων-μελών. Αποψιλώθηκαν από αρμοδιότητες και σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Γαβρόγλου, πρόκειται να καταργηθούν. Ένας θεσμός απαραίτητος για να υπάρχει περισσότερη λογοδοσία και εσωτερική εποπτεία της ασκούμενης διοίκησης, καταργείται από την Κυβέρνηση της αριστεράς.

    Θα σταματήσω εδώ, φίλες και φίλοι, παρά το ότι η λίστα δεν είναι εξαντλητική. Για το νέο Υπουργό, τον κ. Γαβρόγλου, δεν έχω να πω πολλά ακόμα, καθώς δεν έχει προβεί ακόμα σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Περιμένουμε να δούμε δείγματα γραφής. Ωστόσο, αφενός οι εξαγγελίες του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποδεικνύουν ότι και εκεί, όπως και σε κάθε άλλο τομέα πολιτικής, η Κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχέδιο και μακρόπνοη στόχευση, αφετέρου η συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στη Βουλή γύρω από την αναβάθμιση του Λυκείου και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρχίζει να μας ανησυχεί, καθώς βαίνει απρογραμμάτιστα. Τι εννοώ; Βρισκόμαστε στο στάδιο της ακρόασης φορέων και παρατηρείται το εξής παράδοξο: οι φορείς αναπτύσσουν την προβληματική τους στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αφετηρία. Ή για να γίνω πιο σαφής, υπάρχουν δύο κείμενα αφετηρίας, εκ των οποίων κανένα δεν είναι θέση του Υπουργείου. Πραγματικά ευχόμαστε να μην είναι άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα, από αυτές που συνηθίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλη μια ανακύκλωση ευχολογίων, όπως ο περιβόητος Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία, που αποδείχτηκε καθ’ όλα προσχηματικός, χωρίς ατζέντα, κατά τη διάρκεια του οποίου νομοθετούνταν ρυθμίσεις που υποτίθεται αποτελούσαν αντικείμενο του Διαλόγου. Ευτυχώς, ως προς αυτό, πετύχαμε μια μικρή νίκη, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων: ο Υπουργός κατόπιν δικής μου επιμονής δεσμεύτηκε ότι δεν θα νομοθετήσει όσο διαρκεί ο Διάλογος.

    Αρκετά όμως με τις «επιτυχίες» του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Για να γυρίσουμε σελίδα, για να δει ο τόπος άσπρη μέρα. Στον τομέα της Παιδείας, λοιπόν, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προϊόντος, βασισμένου στις αρχές της αυτονομίας, της αξιοκρατίας και της αριστείας:

    Η δική μας λογική, η δική μας επιλογή συνοψίζεται στο δίπτυχο «ελεύθερο σχολείο» – «αυτόνομο Πανεπιστήμιο». Σχολεία και Πανεπιστήμια, που μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διαφοροποιούνται και να αυτενεργούν.

    Θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενδεικτικές των προθέσεών μας. Μεταξύ άλλων,:

    Στην πρωτοβάθμια/δευτεροβάθμια:

    • Καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου για όλα τα Δημοτικά Σχολεία, που θα στηρίζεται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Το ολοήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε διευκολύνει σημαντικά τους εργαζόμενους γονείς.
    • Άμεση επαναφορά των πρότυπων – πειραματικών σχολείων ως νησίδων αριστείας, καινοτόμων παιδαγωγικών προσεγγίσεων και συνεχούς αξιολόγησης και προόδου.
    • Αναβάθμιση και ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε οι κλίσεις και οι δεξιότητες των μαθητών να συνδυάζονται με την ζήτηση στην αγορά εργασίας.
    • Διδασκαλία της επιχειρηματικότητας στα σχολεία.
    • Δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, τα οποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

    Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

    • Ουσιαστική ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων.
    • Μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία. Στην ίδια κατεύθυνση, θα δοθούν κίνητρα για τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων, την εφαρμοσμένη έρευνα και τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα.
    • Κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού.
    • Διαρκής τακτική αξιόλογηση των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των ιδρυμάτων, καθώς και πιστοποίηση από μια ισχυρή Ανεξάρτητη Αρχή.
    • Καλύτερη αξιοποίηση, αλλά και διεύρυνση, των χρημοτοδοτικών εργαλείων για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Γιατί για παράδειγμα να μην δρομολογήσουμε και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα των υποδομών, όπως για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που είναι απαραίτητες σε πολλά ιδρύματα;

    Φίλες και φίλοι, θαύματα δεν γίνονται, ούτε στην οικονομία, ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγείας, και –ξέρετε;– δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε θαυματοποιοί. Είμαστε πολύ φειδωλοί στις δεσμεύσεις μας, αλλά είμαστε ειλικρινείς. Πρεσβεύουμε την αλήθεια και με την αλήθεια μας θα προσπαθήσουμε να φέρουμε ξανά την ελπίδα και την αισιοδοξία στη χώρα.

    Στη Νέα Δημοκρατία μιλάμε για ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών, το οποίο πηγαίνει πέρα και πάνω από το μνημόνιο. Δεν μπορούμε να είμαστε δέσμιοι κάποιων προγραμμάτων που γράφουν κάποιοι άλλοι για εμάς. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία αυτών των αλλαγών. Να πείσουμε την κοινωνία ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, αυτές τις αλλαγές, για τις οποίες πολλοί μίλησαν, αλλά λίγοι εφάρμοσαν, να τις εφαρμόσουμε με συστηματικότητα και αποτελεσματικότητα. Και ξέρετε κάτι; Όταν το κάνουμε αυτό, όταν πείσουμε πρώτα τους εαυτούς μας, όταν πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, θα μπορέσουμε στη συνέχεια, φίλες και φίλοι, να πείσουμε την Ευρώπη ότι αξίζουμε καλύτερη συμπεριφορά. Πηγαίνοντας ως μια χώρα με αίσθηση των δυνατοτήτων της, η οποία προβάλλει το δικό της σχέδιο απέναντι στους Ευρωπαίους, και όχι ως φτωχοί συγγενείς, ως επαίτες, τότε οι εταίροι θα μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Γιατί θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές τολμηρές, οι οποίες θα είναι ωφέλιμες για εμάς τους ίδιους, για τους πολλούς Έλληνες. Και όταν θα εφαρμόσουμε αυτές τις αλλαγές, να είστε σίγουροι ότι η ανάπτυξη θα είναι εντυπωσιακή. Τότε, θα εκπλαγούμε ευχάριστα από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας.

    Σας  ευχαριστώ πολύ

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ