“Ως έγκυος Βουλευτής πάσχιζα να ξεφύγω από τον καπνό εντός Βουλής”: ομιλία στο νομοσχέδιο περί προϊόντων καπνού

  Σεπτέμβριος 8, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

   

  Νίκη Κ. Κεραμέως: «Όταν ήμουν έγκυος, ούσα Βουλευτής, πάσχιζα να βρω χώρο εντός της Βουλής, όπου εγώ και το έμβρυο θα ήμασταν προφυλαγμένοι από καπνό. Είναι θλιβερό και εξοργιστικό συνάμα.»Η Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην ομιλία της ως Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, στην Ολομέλεια της Βουλής, καυτηρίασε το γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος, 8 χρόνια μετά την ψήφισή του, δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά, ακόμα και μέσα στη Βουλή, ευτελίζοντας όχι μόνο το αγαθό της δημόσιας υγείας, αλλά και κάθε έννοια έννομης τάξης.
  Βασικά σημεία της ομιλίας:
  • Θεωρώ δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου, διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναίνεσης, τουλάχιστον γύρω από την βασική κατεύθυνση, αλλά και την αναγκαιότητά του.
  • Θεωρώ δείγμα πολιτικού πολιτισμού ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα, καπνιστές και μη, συμφωνούμε ότι το κάπνισμα είναι ένας μείζων παράγοντας κινδύνου, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και ότι οφείλουμε να νομοθετήσουμε κάθε ενέργεια για την καταπολέμησή του.
  • Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία αξία όταν ο Υπουργός Υγείας καπνίζει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργείου Υγείας και η σχετική φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου.
  • Όλα αυτά όμως δεν έχουν καμία αξία – και απευθύνομαι σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής – όταν μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο, στο Κοινοβούλιο όπου ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, ΔΕΝ εφαρμόζεται ο ίδιος αυτός ο νόμος.
  • Με εξαίρεση την αίθουσα της Ολομέλειας και των Επιτροπών, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας χώρος εντός της Βουλής στον οποίο να γίνεται σεβαστή η απαγόρευση του καπνίσματος.
  • Είναι θλιβερό και εξοργιστικό. Αν δεν εφαρμόσουμε εμείς πρώτα, υποδειγματικά, τους νόμους, πώς περιμένουμε από τους πολίτες να το κάνουν;
  • Απευθύνω αίτημα προς το Προεδρείο της Βουλής για το αυτονόητο: να εφαρμόσει επιτέλους τον αντικαπνιστικό νόμο εντός της Βουλής.
  • Η παλαιότερη Οδηγία έπρεπε να επικαιροποιηθεί:
  • λόγω των νέων επιστημονικών ερευνών που αποδεικνύουν τις δυσμενέστατες συνέπειες της χρήσης προϊόντων καπνού,
  • λόγω της εμφάνισης και διάδοσης νέων προϊόντων, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα οποία απαιτούν μια συνολική και όμοια μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ρύθμιση,
  • σε συνέχεια ερευνών που αποδεικνύουν ότι η αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με τη διαφήμιση και τη χρήση προϊόντων καπνού έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για την ατομική υγεία των καπνιστών και μη καπνιστών, όσο και του συστήματος δημόσιας υγείας γενικότερα.
  • Πάνω από όλα, προτάσσεται η υψηλή προτεραιότητα που οφείλουν να δίνουν οι Κυβερνήσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Δυστυχώς, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς για τη χώρα μας κάτι τέτοιο, τη στιγμή που έχουμε αντικαπνιστικό νόμο θεσπισμένο από το 2008 και, 8 χρόνια μετά, δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά, ευτελίζοντας όχι μόνο το αγαθό της δημόσιας υγείας, αλλά και κάθε έννοια έννομης τάξης.
  • Είναι προσβλητικό για όλους μας, στη χώρα αυτή, τη στιγμή που όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν ενσωματώσει κι έχουν εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία με αυστηρότητα, εμείς να κερδίζουμε διαρκώς αρνητικές πρωτιές.
  • Θεωρώ σημαντικό από αυτό εδώ το βήμα να ειπωθούν κάποιες αλήθειες, όπως αμείλικτα αποτυπώνονται στη δύναμη των αριθμών:
  • Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Μαΐου του 2015, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο- 38% έναντι 26% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.
  1. Το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου 700.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ε.Ε.
  2. Ένας στους τέσσερις περίπου θανάτους σε ανθρώπους πάνω από 35 χρονών συνδέεται με το κάπνισμα.
  3. Περίπου το 90% των τακτικών καπνιστών αρχίζει να καπνίζει πριν την ηλικία των 18 ετών.
  4. Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 12-18 ετών έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, ενώ ένα στα δέκα παιδιά ίδιας ηλικίας είναι ήδη εθισμένο στο κάπνισμα.
  • Και οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν μόνο τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές και στις εθνικές οικονομίες:
  1. Τα δημόσια συστήματα υγείας επιβαρύνονται με 25 δις ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος, ποσό το οποίο ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ, με το κόστος αυτό να παρουσιάζει αυξητική τάση κατά περίπου 2% ανά έτος.
  2. Στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης υπάρχει επιβάρυνση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος.
  3. Η απώλεια της παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του καπνίσματος αποτιμάται σε 8 δις ευρώ το χρόνο και αυξάνεται, επίσης, με ετήσιο ρυθμό 2%.
  • Επί της αρχής δεν έχουμε αντίρρηση με την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ να συνεργάζεται με εξειδικευμένο προσωπικό σε περίπτωση ανεπάρκειας του υφιστάμενου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του, καθώς πρέπει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το ΚΕΘΕΑ.
  • Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τους κανόνες που ισχύουν σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Και γνωρίζουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα ότι οι δυνατότητες για νέες προσλήψεις είναι περιορισμένες, παρά το γεγονός ότι η έλλειψη προσωπικού, ειδικά στους φορείς υγείας, προκαλεί τεράστιες ανάγκες και δυσλειτουργίες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής, τη στιγμή που υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου που είναι υπερστελεχωμένες.
  • Ωστόσο, εσείς εδώ και 20 μήνες που είστε στην εξουσία, δεν έχετε σταματήσει, να προσλαμβάνετε άτακτα, απρογραμμάτιστα, χωρίς πρότερη διερεύνηση αναγκών.
  • Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό που εσείς αυτή τη στιγμή φουσκώνετε τόσο γενναιόδωρα για να παραμείνετε αρεστοί στο κομματικό σας ακροατήριο;
  • Και το κυριότερο, με ποιο τρόπο σκοπεύετε να καλύψετε τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό; Τις πραγματικές ανάγκες σε νοσοκομεία, σε σχολεία;
  • Κλείνοντας επιτρέψτε μου δύο σχόλια για την επικαιρότητα:
  Πρώτο σχόλιο: δεν  μπορώ παρά να κάνω μία σύντομη αναφορά σε όσα διημείφθησαν χτες στην Εξεταστική Επιτροπή για την δανειοδότηση ΜΜΕ.
  • Τι αποκαλύφθηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή; Από την κατάθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΥΓΗΣ προέκυψε ότι:
  • Η ΑΥΓΗ, με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα και με αρνητικό πιστωτικό παρελθόν (σας θυμίζω, στάση πληρωμών και διαγραφή χρεών), έλαβε δάνειο το 2009 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Πως πήρε το δάνειο αυτό; Επί τη βάσει επιστολής του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα ότι λίγο πολύ αυτός είναι το αφεντικό, η λεγόμενη δήλωση πατρωνίας.
  • Επίσης με καθημερινές πωλήσεις μόλις 1500 φύλλα, η ΑΥΓΗ έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους 470.000 ευρώ.
  • Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΥΓΗΣ αρνήθηκε κατ’ επανάληψη να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από off shore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της ΑΥΓΗΣ. Μάλιστα, ομολόγησε το στέλεχος της ΑΥΓΗΣ ότι «δεν λέω το όνομα για να μην γίνει θόρυβος». Και διερωτώμαι, γιατί; Τι έχει να κρύψει η ΑΥΓΗ; Γιατί θα γίνει θόρυβος;
  • Και κυρίως, αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα μέσα από την κρατική του χρηματοδότηση. Και αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας και συγκεκριμένα του Ν. 4304/2014.
  • Όταν ένα κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος, τα χρήματα αυτά μπορεί να τα δαπανά για συγκεκριμένο σκοπό: για λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες ή για επιστημονικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς. Όχι για να επενδύει σε ΜΜΕ.
  • Φαίνεται τελικά ότι το τριγωνικό μοντέλο της διαπλοκής ΜΜΕ-κόμμα-τράπεζες, λειτουργούσε καλά στον ΣΥΡ.

  Δεύτερο σχόλιο: πριν μια εβδομάδα στο νομοσχέδιο για την Παιδεία με νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής, στη «ζούλα», δώσατε τη δυνατότητα  στα μέλη ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ να γίνουν λέκτορες. Χτες, με εντολή της αρμόδιας υπουργού, η εφαρμογή της διάταξης αυτής «πάγωσε». Έτσι νομοθετείτε, κύριοι της κυβέρνησης; Ψηφίζετε και ξεψηφίζετε ανάλογα με τις αντιδράσεις;

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ