«Πάνω από 33.000 έχουν εγγραφεί για την επιστολική ψήφο» – Συνέντευξη «Πάνω από 33.000 έχουν εγγραφεί για την επιστολική ψήφο» – Συνέντευξη

«Πάνω από 33.000 έχουν εγγραφεί για την επιστολική ψήφο» – Συνέντευξη

Μάρτιος 21, 2024
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά θα βρίσκεται για μια εβδομάδα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 21 Μαρτίου, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως προκειμένου να ενημερώσει από κοντά τους ομογενείς για την επιστολική ψήφο. Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, με πρώτο σταθμό της το Σαν Φρανσίσκο (ενώ θα ακολουθήσουν το Λος Αντζελες, το Μόντρεαλ, το Τορόντο, η Μασαχουσέτη και η Νέα Υόρκη), η κ. Κεραμέως παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι της, αλλά και στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην επιστολική ψήφο.


«Ε.Κ.»: Ποιος ο σκοπός του ταξιδιού σας στις ΗΠΑ και τον Καναδά;

Νίκη Κεραμέως: Το ταξίδι στις ΗΠΑ και τον Καναδά αποτελεί μέρος της ενημερωτικής προσπάθειας που πραγματοποιούμε σε χώρες με σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την επιστολική ψήφο. Πλέον οι Έλληνες πολίτες που ζουν μακριά από τη χώρα μας, μπορούν να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα της ψήφου, από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, χωρίς να δαπανούν χρόνο και χρήματα. Ένα αίτημα δεκαετιών του απόδημου Ελληνισμού ικανοποιήθηκε. Η αρχή έγινε το περασμένο καλοκαίρι με την άρση όλων των νομικών εμποδίων στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων και συνεχίστηκε τώρα με την άρση και όλων των πρακτικών εμποδίων, μέσω της επιστολικής ψήφου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στο υπουργείο Εσωτερικών από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, θεωρούμε υποχρέωσή μας να δούμε από κοντά τους απόδημους συμπατριώτες μας, να τους ενημερώσουμε για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, να τους παρακινήσουμε να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για να δώσουν δύναμη στη φωνή τους, για να ενδυναμώσουν τη Δημοκρατία μας.

«Ε.Κ.»: Μέχρι στιγμής η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου βρίσκει ανταπόκριση; Ποια είναι η εικόνα που έχετε με αριθμούς, τόσο για τους εντός Ελλάδος όσο και για τους εκτός Ελλάδος ψηφοφόρους;

Νίκη Κεραμέως: Η πλατφόρμα για την εγγραφή στις ευρωεκλογές με εκλογική ψήφο κλείνει στις 29 Απριλίου, σε σχεδόν ενάμιση μήνα από τώρα. Στον πρώτο μήνα λειτουργίας της, πριν ξεκινήσει η σχετική ενημερωτική εκστρατεία, έχουν εγγραφεί πάνω από 33.000 εκλογείς, εκ των οποίων το 43% είναι Ελληνες του εξωτερικού, από 95 διαφορετικές χώρες. Ηδη, η επιστολική ψήφος έχει επιτύχει το στόχο της: δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις ευρωεκλογές σε Ελληνες πολίτες, εντός και εκτός Επικράτειας, οι οποίοι είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω προβλημάτων υγείας, είτε λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών υποχρεώσεων, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να ψηφίσουν διά ζώσης. Σκεφτείτε ότι έχουν εγγραφεί συμπατριώτες μας από χώρες στις οποίες δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα λόγω του περιορισμένου αριθμού Ελλήνων, συνεπώς δεν θα ψήφιζαν, χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αγκόλα, το Καζακστάν, η Καμπότζη. Η επιστολική ψήφος διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, καταργώντας κάθε πρακτικό εμπόδιο.

«Ε.Κ.»: Πιστεύετε ότι η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει το «φάρμακο» για τα μεγάλα ποσοστά αποχής;

Νίκη Κεραμέως: Η επιστολική ψήφος δεν αποσκοπεί στο να λύσει το πρόβλημα της αποχής, η οποία αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, πολυπαραγοντικό φαινόμενο με διεθνείς διαστάσεις. Ωστόσο, η επιστολική ψήφος αποτελεί ένα αίτημα δεκαετιών του απανταχού Ελληνισμού, το οποίο σήμερα γίνεται πράξη και σαφέστατα αποτελεί ένα ακόμη θεσμικό, πολύτιμο εργαλείο, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις εκλογές. Χρέος κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής Πολιτείας είναι να εξαντλήσει όλα τα εργαλεία για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε όλους τους πολίτες της.

«Ε.Κ.»: Είστε αισιόδοξη ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές;

Νίκη Κεραμέως: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το μέτρο να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές. Για να ισχύσει το μέτρο αυτό στις εθνικές εκλογές για τους Ελληνες που ζουν εκτός επικράτειας απαιτούνται 200 ψήφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φέρουμε το ζήτημα μετά τις ευρωεκλογές. Γιατί είναι πέρα από κάθε λογική το 2024 Ελληνας πολίτης ο οποίος κατοικεί παραδείγματος χάριν στην Παπούα Νέα Γουινέα, να μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του στις ευρωεκλογές, αλλά στις εθνικές εκλογές να πρέπει να ταξιδέψει για ώρες, με αεροπλάνο, ξοδεύοντας σημαντικά ποσά, προκειμένου να μεταβεί σε άλλη χώρα για να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου.

«Ε.Κ.»: Τι άλλο μπορεί να κάνει η μητέρα-πατρίδα για να φέρει πιο κοντά σε αυτήν τους απόδημους;

Νίκη Κεραμέως: Το υπουργείο Εξωτερικών έχει εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο με ορίζοντα τετραετίας και συγκεκριμένη στοχοθεσία και άξονες δράσης για την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια. Στρατηγικοί στόχοι του σχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του Εξωτερικού. Κάθε στόχος περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις όπως, ενδεικτικά, η δημιουργία μητρώου ομογενειακών οργανώσεων και ιστότοπου για τον απόδημο Ελληνισμό, εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών, φιλοξενίας και πρακτικής άσκησης νέων της Διασποράς στην Ελλάδα, η επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας staellinika.com και η διαρκής ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Ελληνες του εξωτερικού. Η διευκόλυνση της άσκησης δικαιώματος ψήφου μέσω επιστολικής εντάσσεται στις συνολικές προσπάθειες της κυβέρνησης για να στηρίξει τον απόδημο Ελληνισμό, για να ακουστεί η φωνή των Ελλήνων σε κάθε γωνιά της Γης, πιο δυνατά.

«Ε.Κ.»: Το μήνυμά σας προς τους απόδημους;

Νίκη Κεραμέως: Ένα μεγάλο «ευχαριστούμε» για το γεγονός ότι διατηρείτε τόσο ζωντανό τον Ελληνισμό, κυριολεκτικά, στα πέρατα της Γης. Ευχαριστούμε για την καθοριστική σας συμβολή στη διατήρηση και τη διάδοση της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού, των εθίμων και των παραδόσεών μας. Η μητέρα-πατρίδα σας χρωστάει πολλά και σας διαβεβαιώ ότι θα βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα σας, να αγωνιζόμαστε για την απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων σας, για να γεφυρώνουμε κάθε απόσταση, όσο μακριά και αν βρίσκεστε.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ