Ποια είναι άραγε τα αποτελέσματα της πειθαρχικής διαδικασίας στο δημόσιο για το έτος 2015; Ερώτηση 31 βουλευτών της ΝΔ με πρωτοβουλία της Νίκης Κ. Κεραμέως

  Ιανουάριος 25, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Νίκη Κ. Κεραμέως: “Ποια είναι άραγε τα αποτελέσματα της πειθαρχικής διαδικασίας στο δημόσιο για το έτος 2015;”

  “Κατέθεσα ερώτηση που συνυπέγραψαν 30 βουλευτές της ΝΔ προς τους κ.κ. Υπ. Κουρουμπλή και Βερναρδάκη σχετικά με την πορεία και την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ την τριετία 2012-2014, η πειθαρχική διαδικασία θωρακίστηκε και επιταχύνθηκε σημαντικά και τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα: μόνο το 2014 απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών. Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εδώ και ένα χρόνο με θεσμικές παρεμβάσεις “κλείνει το μάτι” στην ατιμωρησία, θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, και ουσιαστικά έχει αδρανοποιήσει την όποια πειθαρχική διαδικασία, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί πώς αποτυπώνεται αριθμητικά η έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων για το έτος 2015, αλλά και με ποιο τρόπο παρακολουθείται η πορεία τους.”

  Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της ερώτησης και οι 31 υπογράφοντες βουλευτές:

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

  Υπ’ όψιν του Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη

  Θέμα: «Ποια τα αποτελέσματα της πειθαρχικής διαδικασίας για το έτος 2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;»

  Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2016

  Η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής κατά την τριετία 2012-2014. Εκκινώντας από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων, η πειθαρχική διαδικασία επιταχύνθηκε σημαντικά και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, το 2014, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών. Τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 428 υπάλληλοι (77 το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013), σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, όπως παρουσιάζονται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) της 18ης Ιανουαρίου 2015.

  Περαιτέρω με τη διενέργεια εκτεταμένου ελέγχου εγκυρότητας όλων των τίτλων σπουδών και των πιστοποιητικών πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, τη στενή συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το συντονισμό και την πλήρη εποπτεία από το ΥΔΜΗΔ, εδραιώθηκε η αντίληψη στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων ότι η εποχή της ατιμωρησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΔΜΗΔ, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, παρουσίαζε σε τετράμηνη βάση την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ενισχύοντας έτσι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση.

  Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εδώ και έναν χρόνο με τις θεσμικές παρεμβάσεις της, αφενός θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, για παράδειγμα με την ένταξη συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, αφετέρου ευνοεί την ατιμωρησία περιορίζοντας τους λόγους οριστικής παύσης των υπαλλήλων, αδρανοποιώντας εν τοις πράγμασι το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας και καταργώντας τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

  Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Για το έτος 2015, ποια είναι τα αριθμητικά στοιχεία που αποτυπώνουν την απομάκρυνση υπαλλήλων από το δημόσιο, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών;

  2. Με ποιο τρόπο παρακολουθείτε την πορεία και την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων;

  Οι ερωτώντες βουλευτές:

  α/α Ονοματεπώνυμο Εκλογική Περιφέρεια

  1 Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας
  2 Σάββας Αναστασιάδης Β’ Θεσσαλονίκης
  3 Ιωάννης Ανδριανός Αργολίδος
  4 Φωτεινή Αραμπατζή Σερρών
  5 Ελευθέριος Αυγενάκης Ηρακλείου
  6 Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής
  7 Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας
  8 Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης Αττικής
  9 Σοφία Βούλτεψη Α’ Θεσσαλονίκης
  10 Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς
  11 Γεράσιμος Γιακουμάτος Β’ Αθηνών
  12 Στέργιος Γιαννάκης Πρεβέζης
  13 Βασίλειος Γιόγιακας Θεσπρωτίας
  14 Χρίστος Δήμας Κορινθίας
  15 Σταύρος Καλαφάτης Α’ Θεσσαλονίκης
  16 Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών
  17 Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής Σερρών
  18 Κωνσταντίνος Κατσαφάδος Πειραιώς
  19 Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου Εύβοιας
  20 Χρήστος Κέλλας Λαρίσης
  21 Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνης
  22 Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας Δωδεκανήσου
  23 Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη Α’ Αθηνών
  24 Ευάγγελος Μπασιάκος Βοιωτίας
  25 Χρήστος Μπουκώρος Μαγνησίας
  26 Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας
  27 Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου Β’ Αθηνών
  28 Κωνσταντίνος Σκρέκας Τρικάλων
  29 Χρήστος Σταϊκούρας Φθιώτιδας
  30 Θεόδωρος Φορτσάκης Επικρατείας
  31 Μάξιμος Χαρακόπουλος Λαρίσης

  Σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 31/1/2016

  Ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό σκηνικό, καθώς εντείνεται η κριτική που ασκείται από τη Ν.Δ. προς την κυβέρνηση. Πέραν των μετακλητών, που απετέλεσαν πεδίο της παρθενικής τετ-α-τετ αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του νέου αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα άλλο ζήτημα που απασχόλησε την κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν το θέμα των επιόρκων.

  Η επίμαχη τροπολογία που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει τις παρενέργειες του «νόμου Κατρούγκαλου», που οδηγούσε στην επιστροφή πειθαρχικά ελεγκτέων στο Δημόσιο, εκκρεμεί επί τέσσερις μήνες, από τον περασμένο Οκτώβριο. Επρόκειτο να συμπεριληφθεί, κάτι που τελικά μάλλον δεν θα συμβεί, στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων. Σημειωτέον ότι και αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε προ δύο εβδομάδων από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, εκκρεμεί προς κατάθεση…

  Το ζήτημα των επίορκων αλλά και των πειθαρχικών υποθέσεων, οι οποίες εκδικάζονται με ρυθμούς χελώνας, επανέφερε στη Βουλή με επερώτηση την οποία υπογράφουν συνολικά 31 βουλευτές της Ν.Δ., η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νίκη Κεραμέως. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «αδρανοποίηση των όποιων πειθαρχικών διαδικασιών», επιρρίπτοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ότι «εδώ και ένα χρόνο με θεσμικές παρεμβάσεις κλείνει το μάτι στην ατιμωρησία, καθώς και ότι θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών». Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πώς αποτυπώνεται αριθμητικά η έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων για το 2015, αλλά και με ποιο τρόπο παρακολουθείται η πορεία τους. Παράλληλα, στην επερώτηση παρατίθενται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2014 απομακρύνθηκαν 695 υπάλληλοι από το Δημόσιο.

  Επί του παρόντος, τα μόνα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν βρίσκονται στην ιστοσελίδα apografi.gr. Εκεί καταγράφεται συνολικός αριθμός υπαλλήλων σε αργία και διαθεσιμότητα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το καθεστώς τους, καθώς και αν είναι παλιές υποθέσεις ή καινούργιες.

  Βάσει αυτών, σημειώνεται μείωση των διαθεσίμων, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν 220, τον Οκτώβριο 126, τον Νοέμβριο 96 και τον Δεκέμβριο 82. Ως προς τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε αργία σημειώνεται μικρή άνοδος. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν 440, τον Οκτώβριο 439, τον Νοέμβριο 448 και τον Δεκέμβριο 464.

  Επίσπευση

  Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής και Χρ. Βερναρδάκης, έχει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ζητήσει την άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων και την επίσπευση των διαδικασιών. Ως προς την εξαγγελθείσα τροπολογία, θα προβλέπει ότι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις, μέχρι να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους. Σε περίπτωση αθώωσής τους από τα ποινικά δικαστήρια, θα επανέρχονται στις υπηρεσίες τους. Τα αδικήματα για τα οποία θα εφαρμόζεται η αυτοδίκαιη αργία θα αφορούν υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, απιστία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ συμπεριλαμβάνονται αυτά της γενετήσιας προσβολής και εκμετάλλευσης. Επίσης, έχει εξαγγελθεί, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τη συμμετοχή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τη συνολική επανεξέταση του πειθαρχικού δικαίου.

  Αγνωστα είναι και τα αποτελέσματα εγκυκλίου του κ. Βερναρδάκη που απεστάλη προ μηνός. Ο αναπληρωτής υπουργός ζητεί αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των πειθαρχικών. Συγκεκριμένα, ζητεί από τα πειθαρχικά συμβούλια να ενημερώνουν, ως υποχρεούνται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό για την πορεία των υποθέσεων από την εισαγωγή μέχρι την εκδίκασή τους. Παράλληλα, ανά τρίμηνο τα πρωτοβάθμια συμβούλια υποχρεούνται να αποστέλλουν καταστάσεις με τις εκκρεμείς και τις εκδικασθείσες υποθέσεις, ενώ όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, υποχρεούνται να αποστέλλουν καταστάσεις με τις ασκηθείσες ενστάσεις και προσφυγές.

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ