Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης Mendi; Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας από τους βουλευτές – επικεφαλής του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ

  Ιούλιος 23, 2018
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως από κοινού με τους αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτή Αργολίδας, Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, και βουλευτή Λάρισας, Χρήστο Κέλλα, απηύθυναν ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για το πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

  Για το θέμα, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση, που εφαρμόζεται επιτυχώς για πάνω από 100 χρόνια στη Γερμανία, υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2013 με το καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης “Mendi-Mentoring Dual International”. Συγκεκριμένα, τo πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης υλοποιήθηκε πιλοτικά κατά τα έτη 2013 – 2017 στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης και ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς από τους 143 αποφοιτήσαντες, το 92% απασχολείται ως μόνιμο προσωπικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα και σε κρουαζιερόπλοια.
  Δεδομένων των δυσθεώρητων ποσοστών νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα, ερωτούμε τον κύριο Υπουργό αν προτίθεται να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος και ποιες είναι οι αναλυτικές του προθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα αυτό.»

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  dekra mendi

  Ερώτηση

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
  Θέμα: “Ποιές είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης Mendi;”

  Αθήνα, 23 Ιουλίου 2018

  Κύριε Υπουργέ,

  Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση, που εφαρμόζεται επιτυχώς για πάνω από 100 χρόνια στη Γερμανία, υλοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2013 με το καινοτόμο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης “Mendi-Mentoring Dual International”. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης που υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2013 – 2017 στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης. Το πρόγραμμα αποτέλεσε προϊόν αγαστής συνεργασίας της Ακαδημίας της DEKRA, του ΟΑΕΔ και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας.

  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16-24 ετών που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στον Τουριστικό κλάδο σε μια από τις τρεις προσφερόμενες ειδικότητες: Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης, Τεχνίτης Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τεχνίτης Εστιατορίου και Επισιτισμού.

  Οι σπουδαστές εκπαιδεύονται, σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική εξάσκηση, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση, η οποία πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας.

  Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και η επιτυχία του αποτυπώνεται στους εντυπωσιακούς αριθμούς: το πρόγραμμα παρακολούθησαν δύο εισαγωγικές σειρές, αποφοίτησαν από αυτό 143 σπουδαστές και, σήμερα, το 92% αυτών απασχολείται ως μόνιμο προσωπικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα και σε κρουαζιερόπλοια.

  Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένων των δυσθεώρητων ποσοστών νεανικής ανεργίας στην Ελλάδα, ερωτάσθε:
  Προτίθεστε να συνεχίσετε την υλοποίηση του προγράμματος; Ποιες είναι οι αναλυτικές σας προθέσεις σχετικά με το πρόγραμμα αυτό;

  Οι ερωτώντες Βουλευτές
  Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
  Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
  Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
  Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ