Popaganda.gr, γιατί ΝΑΙ, γιατί ΟΧΙ; Τρεις Βουλευτές απαντούν

  Ιούλιος 3, 2015
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
  Popaganda.gr, συνέντευξη στο ηλεκτρονικό περιοδικό εν όψει δημοψηφίσματος. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

  Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ψηφοφόρου στην κάλπη της Κυριακής;

   

  Νίκη Κεραμέως: «Η στάση του ψηφοφόρου πρέπει να είναι υπεύθυνη και συνειδητοποιημένη. Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες αν μείνουμε άπραγοι. Απαιτείται μαζική προσέλευση στις κάλπες για να ακουστεί ένα ηχηρό «ΝΑΙ». «ΝΑΙ» στο ευρώ, «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, «ΝΑΙ» στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».

  Ποιο είναι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος; Η κάλπη θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη (ΕΕ και Ευρωζώνη);

  Νίκη Κεραμέως: «Η Κυβέρνηση λέει ότι ψηφίζουμε για την πρόταση των δανειστών της 25/6/2015. Η πρόταση αυτή όμως αφ’ ενός δεν υπάρχει, αφού έχει επισήμως αποσυρθεί, αφ’ ετέρου απέχει ελάχιστα από την προηγούμενη πρόταση της Κυβέρνησης. Είναι το αποκορύφωμα του παραλογισμού ότι 10 εκατομμύρια Έλληνες καλούμαστε να ψηφίσουμε επί ενός σχεδίου το οποίο ήταν υπό διαμόρφωση και το οποίο δεν είναι πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ούτε διαφέρει ουσιαστικά από την Κυβερνητική πρόταση.
  Η Κυβέρνηση πήρε εντολή να κάνει τη διαπραγμάτευση εντός του Ευρώ, αλλά έχει ήδη πει το «ΟΧΙ» στους δανειστές μας στην πρόταση που μας καλεί να ψηφίσουμε. Το δημοψήφισμα είναι λοιπόν προσχηματικό και γίνεται για να νομιμοποιήσει την αποτυχία της να διαπραγματευτεί και την απόφασή της για έξοδο από το Ευρώ και την Ευρώπη.  Το διακύβευμα λοιπόν είναι «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην Ευρώπη, «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στο Ευρώ. Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη διαπραγματευόμαστε, πέρα και πάνω από κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, αλλά πώς το εκλαμβάνουν αυτοί με τους οποίους καλούμαστε να διαπραγματευτούμε, δηλαδή οι δανειστές μας. Και όλοι όσοι έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν να το εκλαμβάνουν ως «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στο Ευρώ, ως «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» στην Ευρώπη. Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό έχει σημασία, γιατί δεν διαπραγματευόμαστε μόνοι μας».

  Τι περιμένετε την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος α) αν επικρατήσει το ΝΑΙ β) αν επικρατήσει το ΟΧΙ;

   

  Νίκη Κεραμέως: α) «Αν επικρατήσει το «ΝΑΙ» στην Ευρώπη, «ΝΑΙ» στο Ευρώ, υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης της δεινής κατάστασης στην οποία μας έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ερχόμενη σε αδιέξοδο μεταξύ των αδύνατων προεκλογικών της υποσχέσεων και της πραγματικότητας. Σημαίνει την παραμονή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και την προσπάθεια εξεύρεσης άλλων, βιώσιμων λύσεων εντός στης ευρωπαϊκής οικογένειας. Το «ΝΑΙ» δεν σημαίνει επ’ ουδενί ότι θα είναι όλα ρόδινα. Είναι απλώς η λιγότερο κακή λύση από τις δύο που μας προσφέρονται και η μόνη που διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

  β) «Αν επικρατήσει το «ΟΧΙ» -που ειλικρινά απεύχομαι- τα πράγματα θα εξελιχθούν ανεξέλεγκτα, αφού μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι πιθανότητες όμως είναι πολύ ισχυρές να ακολουθήσει κούρεμα καταθέσεων και έκδοση εγχώριου νομίσματος, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες ελλείψει ρευστότητας από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνεπάγεται την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της ιδιωτικής οικονομίας που τροφοδοτεί το κράτος, νέα χιλιάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εκτίναξη της ανεργίας, αδυναμία να πληρώσουμε υποχρεώσεις στο εσωτερικό (μισθούς, συντάξεις, προμηθευτές) και στο εξωτερικό, μείωση εισοδημάτων κάτω από το μισό, σημαντικά προβλήματα στην εισαγωγή προϊόντων (πετρέλαιο, φάρμακα, πρώτες ύλες κτλ) των οποίων οι τιμές θα εκτοξευθούν βάσει της υποτιμημένης δραχμής, απώλεια των κοινοτικών επιδοτήσεων και των κονδυλίων ΕΣΠΑ, κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, ανεπανόρθωτο πλήγμα στην βιομηχανική παραγωγή και στον κλάδο της μεταποίησης και απομείωση του τουριστικού προϊόντος και πάνω από όλα: όλα τα χρέη μας (προσωπικά και κρατικά) θα ισχύουν κανονικά και θα αποπληρώνονται πολύ πιο ακριβά από την υποτιμημένη δραχμή. Παρά την προπαγάνδα ότι (δήθεν) δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, η αλήθεια είναι ότι έχουμε να χάσουμε τα πάντα».

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ