Προτάσεις στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος κατά τον προγραμματισμό του έργου της

  Νοέμβριος 19, 2015
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

   

  [απομαγνητοφώνηση πρακτικών] Καλημέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τις προτάσεις. Θα ήθελα να κάνω κάποιες προτάσεις σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτα απ’ όλα, ως προς τις θεματικές, προς συζήτηση και προς περαιτέρω διερεύνηση. Δεύτερον, όσον αναφορά τις ακροάσεις φορέων και τρίτον όσον αφορά τις επισκέψεις της Επιτροπής.

  Λοιπόν πρώτον, για τις θεματικές προς συζήτηση: πρώτο στοιχείο η αξιοποίηση των πορισμάτων των προηγούμενων Επιτροπών και της παρούσης Επιτροπής. Εγώ όπως ξέρετε είμαι καινούργια στην Βουλή, από τον Ιανουάριο, έχω διαβάσει τα πορίσματα, και τα τρία πορίσματα των Επιτροπών σωφρονιστικού, και ομολογώ ότι τα θεωρώ παρά πολύ πλούσια σε συμπεράσματα, σε σκέψεις, σε ιδέες κ.λπ., με εξαίρεση ίσως αυτό που έγινε με τον καινούργιο σωφρονιστικό κώδικα, την πρόταση τέλος πάντων, για την τροπή του σωφρονιστικού κώδικα, πιστεύω ότι δεν αξιοποιούνται επαρκώς και θεωρώ ότι αυτό είναι λυπηρό. Δηλαδή γίνεται πάρα πολλή δουλειά, υπάρχουν πάρα πολλά πορίσματα, πάρα πολλά συμπεράσματα και νιώθω -και μακάρι να έχω λάθος σε αυτό- ότι σε μεγάλο βαθμό μένουν στο χαρτί, ότι δεν γίνεται κάτι για να αξιοποιηθούν. Θεωρώ λοιπόν πολύ σημαντικό αν θέλετε στις προτεραιότητες της επιτροπής να συζητήσουμε πώς μπορεί όλη αυτή η δουλειά που γίνεται και από την  παρούσα Επιτροπή και από τις προηγούμενες πραγματικά να πιάσει τόπο. Αυτή είναι η πρώτη σκέψη. Δεύτερο σημείο, τυχαίνει να ασχολούμαι αρκετά τα τελευταία χρόνια με Εθελοντικές Οργανώσεις, με μη Κερδοσκοπικά Σωματεία, ειδικά με ένα, το οποίο μεταξύ άλλων καλύπτει  συγκεκριμένες ανάγκες κρατουμένων φυλακισμένων  και ούτω καθεξής. Το σωματείο λέγεται «ΔΕΣΜΟΣ», Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ», του οποίου τυχαίνει να είμαι από τους συνιδρυτές και μέλος.

  Επειδή, λοιπόν, έχω δει πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει πληροφόρηση για συγκεκριμένες ανάγκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης και πόσο σημαντική είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία η οποίας υπάρχει να πηγαίνει στοχευμένα και να καλύπτει ανάγκες που, ενδεχομένως, το κράτος αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να καλύψει, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, να στηρίξουμε και να διευρύνουμε την εθελοντική παροχή υπηρεσιών και αγαθών από φορείς τέτοιους, ΜΚΟ, σοβαρούς φορείς, εθελοντικές οργανώσεις κ.ο.κ. Και ξαναλέω, έχουμε πάει σε φυλακές που δεν έχουν σαπούνι, δεν έχουν βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, ενώ υπάρχουν αυτά σε αφθονία από ανθρώπους που θέλουν να τα δώσουν. Είναι λοιπόν κρίμα. Εάν υπήρχε σωστή πληροφόρηση για τις συγκεκριμένες ανάγκες σ’ αυτό το κέντρο κράτησης, θα μπορούσε, νομίζω, να καλυφθεί πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών αυτών από φορείς που θέλουν να βοηθήσουν και δε ξέρουν πού και πώς.

  Ως προς τα θέματα τα οποία βέβαια έχουν αναφερθεί ξανά νομίζω στο παρελθόν, να συζητηθεί ο πραγματικός σωφρονισμός των κρατουμένων, ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η κοινωνική και οικονομική επανένταξη μετά την αποφυλάκιση, η ειδική εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και τέλος η ανταλλαγή καλών πρακτικών με χώρες που αποδεδειγμένα έχουν πολύ επιτυχημένα σωφρονιστικά συστήματα.

  Δεύτερον, ακροάσεις φορέων. Πέρα από τους συνήθεις φορείς που καταθέτουν και με τους οποίους συνδιαλεγόμαστε και, βεβαίως, την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα πρότεινα να διευρύνουμε τους φορείς και να συμπεριλάβουμε εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων, όπως ας πούμε Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων, ΟΝΗΣΙΜΟΣ, Δίκτυο Στήριξης Αποφυλακισμένων Γυναικών, Αδελφότητα Οσία Ξένη κ.ο.κ. και να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στους συνήθεις φορείς, είτε αφορούν δικηγορικούς συλλόγους, είτε αφορούν σωματεία υπαλλήλων σωφρονιστικών καταστημάτων κ.λπ.

  Τρίτον, επισκέψεις της Επιτροπής. Πέρα από επισκέψεις σε φυλακές και κέντρα κράτησης, θα πρότεινα να επεκτείνουμε τις επισκέψεις σε κέντρα απεξάρτησης, σε κέντρα επανένταξης των φυλακισμένων, από τη στιγμή που θα βγουν, δηλαδή, από τα σωφρονιστικά καταστήματα, σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης με επωφελούμενος αποφυλακισμένους, δηλαδή να επεκτείνουμε το εύρος και στο μετά. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να εντοπίσει και η Επιτροπή, θεωρώ ότι είναι μέρος τους σωφρονισμού, το πώς τελικά αυτοί οι φυλακισμένοι θα επανενταχθούν στην κοινωνία. Και γι’ αυτό θα πρότεινα, λοιπόν, στις επισκέψεις μας να συμπεριλάβουμε και τέτοιους φορείς που βοηθούν στην επανένταξη των φυλακισμένων. Ευχαριστώ πολύ.

   

   

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ