Προϋπολογισμός 2019: ο πλέον αντιαναπτυξιακός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – ομιλία επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019

    December 17, 2018
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

    Συζητούμε τον τέταρτο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Συριζα/Ανελ. Έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πλέον αντιαναπτυξιακός, ωστόσο «στολισμένος» με την προεκλογική παροχολογία μιας αποτυχημένης κυβέρνησης σε αποδρομή. Ένας προϋπολογισμός χωρίς πνοή, χωρίς στρατηγική, χωρίς όραμα για το μέλλον. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν ο προϋπολογισμός αφορά σε μία οικονομία βαριά τραυματισμένη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Μία οικονομία βαριά τραυματισμένη για 4 πρωτίστως λόγους.

    Λόγος #1: Η χώρα παραμένει παγιδευμένη στη μνημονιακή εποχή.

    Ναι, το 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τυπικά, νομικά, έχει λήξει, πλην όμως η χώρα παραμένει δέσμια αυστηρών μνημονιακών υποχρεώσεων και αυστηρής εποπτείας. Αποδεχτήκατε υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους για πολλά χρόνια, δεσμεύσατε σχεδόν το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα, θέσατε τη χώρα σε αυστηρό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Λόγος #2: Η χώρα δεν έχει ανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο δεδομένων των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων.

    Λόγος #3: Το ταμειακό απόθεμα της χώρας δημιουργήθηκε με λάθος τρόπο, «στραγγαλίζοντας» την πραγματική οικονομία.

    Επιλέξατε να υπερφορολογήσετε πολίτες και επιχειρήσεις, κηρύξατε εσωτερική στάση πληρωμών και προχωρήσατε σε υπέρμετρο και ακριβό εσωτερικό δανεισμό «σαρώνοντας» την όποια ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Και όλα αυτά, αντί να διεκδικήσετε τους αναξιοποίητους και χαμηλού κόστους πόρους του δανείου, ύψους έως 24 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, οι δημόσιες επενδύσεις κατρακύλησαν, το 2017, στο χαμηλότερο ύψος της τελευταίας δεκαετίας, με τη σωρευτική υστέρησή τους μέχρι σήμερα – έναντι του στόχου – να ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ.

    Λόγος #4: Η οικονομία της χώρας δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς:

    • Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας διαρκώς υποχωρεί.
    • Οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευθεί κατά 60% από το τέλος του 2014.
    • Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.
    • Το Χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει και οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί.
    • Την ίδια στιγμή, το κράτος διογκώνεται υπέρμετρα, χωρίς σχεδιασμό, αποκλειστικά με μικροκομματική στόχευση.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Εναλλακτικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής υπάρχει. Απλώς εσείς δεν θέλετε να το εφαρμόσετε. Ένα σχέδιο το οποίο θα στοχεύει στο να μεγαλώσει την πίτα για όλους, αντί να μοιράζει την ήδη υπάρχουσα μίζερη πίτα. Μέσω απλοποίησης της φορολογίας, μέσω γενναίας μείωσης φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

    Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα διακριτά να αναφερθώ στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. 4 ερωτήματα για τον Υπουργό Παιδείας:

    Ερώτημα 1ο: Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2018, περιλαμβάνονται τα περιβόητα αντίμετρα. Σήμερα, ωστόσο, βλέπουμε, ότι τα αντίμετρα αυτά, εξαφανίστηκαν στον Προϋπολογισμό. Τα «εξαφανισμένα αντίμετρα» είναι καθαρής αξίας 1,3 δις. Από αυτά τα 1,3 δις, εγώ θα σταθώ στα 140 εκ. € για την προσχολική εκπαίδευση, και ερωτώ ευθέως, κύριε Υπουργέ, πού χάθηκαν αυτά τα χρήματα; Και τι συνέπειες θα έχει η απώλεια αυτή; Και ξέρετε, το ρωτώ γιατί με τον ν. 4521/2018, που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 26/2, καθιερώθηκε η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Εμείς τότε μετ’ επιτάσεως ζητήσαμε απαντήσεις στα πρακτικά ερωτήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή της ρύθμισης, π.χ. αν υπάρχουν πιστώσεις για το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, αν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Δεν λάβαμε απαντήσεις και τώρα μάλλον καταλαβαίνουμε το γιατί.

    Ερώτημα 2ο: Στην εισηγητική έκθεση αναφέρετε ότι έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις, μεταξύ άλλων, για την κάλυψη λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ. Κύριε Υπουργέ, θα δώσετε επιτέλους λύση στα σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΔΙΕΚ; Και αναφέρομαι στη μη πληρωμή των εποπτών και εκπαιδευτών της μαθητείας, στο κόστος που επωμίζονται διευθυντές, εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι για γραφική ύλη, για υλικά εργαστηρίων, για την ασφάλεια των χώρων, για την καθαριότητα.

    Ερώτημα 3ο: Θα ήθελα να αναφερθώ στις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην ειδική αγωγή. Προσλήψεις στην ειδική αγωγή οι οποίες είναι πράγματι απολύτως απαραίτητες. Σύμφωνα με τον πίνακα 3.7 (σελ. 51 της εισηγ. έκθ.), έχετε εγγράψει 22 εκατ. € για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής. Κύριε Υπουργέ, έχετε υπολογίσει ότι η σχετική δαπάνη ενδέχεται να είναι κατά πολύ αυξημένη, καθώς σε αυτό το ποσό δεν φαίνεται να έχει υπολογιστεί ούτε η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών αυτών, ούτε η οικογενειακή τους κατάσταση, ούτε τα πρόσθετα προσόντα τους, π.χ. μεταπτυχιακοί τίτλοι;

    Ερώτημα 4ο, τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό: Εδώ και 4 χρόνια ακούμε την Κυβέρνησή σας να εξαγγέλλει μόνιμους διορισμούς στην γενική εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Και πράγματι, ο εκπαιδευτικός πληθυσμός είναι γηρασμένος και μόνιμοι διορισμοί χρειάζονται. Θυμάμαι, όμως, χαρακτηριστικά τον κ. Φίλη ως Υπ. Παιδείας να εξαγγέλλει 20.000 μόνιμους διορισμούς. Πόσοι έγιναν; 0. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον κ. Βερναρδάκη να εξαγγέλλει τον Ιαν. 2017 προκήρυξη διαγωνισμού την επόμενη εβδομάδα για μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Διαγωνισμός προκηρύχθηκε; Όχι. Τώρα λοιπόν και εσείς κ. Υπουργέ έχετε εξαγγείλει μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, και μάλιστα από το 2019. Και ερωτώ; Πού έχει εγγραφεί λοιπόν η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό; Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στην εισηγητική έκθεση; Άλλη μία εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα;

    Σας ευχαριστώ.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ