Ρεπορτάζ του ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ από την εκδήλωση που πραγματοποίησε η Δημ.Τ.Ο. Χαλανδρίου με φιλανθρωπικό σκοπό

    December 21, 2016
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki
    Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα και με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση του γυναικείου τμήματος της Δημ.Τ.Ο. Χαλανδρίου, στην οποία συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και ρούχα για το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, που προσφέρει σημαντικό κοινωφελές έργο. Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, η Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας κυρία Νίκη Κ. Κεραμέως, με έντονη, πολυετή φιλανθρωπική δράση σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Η κυρία Κεραμέως επεσήμανε στη συζήτηση μεταξύ των γυναικών ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εστιάζει μόνο στα φερόμενα ως μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως δημοσιονομικό, προσφυγικό, ασφαλιστικό, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, όπως οι παιδικές χαρές, οι υιοθεσίες, η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις, θεματικές που κατέχουν περίοπτη θέση στην πολιτική ατζέντα της Παράταξης και για την πλειοψηφία των οποίων έχουν υποβληθεί συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης του υφιστάμενου καθεστώτος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εθελοντισμός συνιστά προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία και πρέπει να ενισχυθεί.

    Και αυτό, διότι, συνέχισε η Βουλευτής, αν και ο εθελοντισμός ασφαλώς υπάρχει στη χώρα μας, και είναι πάρα πολύ σημαντικός, σε κάποιο βαθμό είναι εφήμερος: αναδύεται σε συγκεκριμένες περιόδους (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, οικονομική κρίση) και στη συνέχεια ατονεί. Αλλά και ως δραστηριότητα, προσεγγίζεται συχνά με προχειρότητα, ασυνέπεια, έλλειψη εμβάθυνσης και σχεδιασμού, ενώ απαιτούνται τα άκρως αντίθετα. Ως Κράτος, δεν γνωρίζουμε πόσες ΜΚΟ λειτουργούν και τι έργο παρέχουν. Παράλληλα, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοεί την κοινωνική προσφορά από ιδιώτες και παράγοντες της αγοράς. Αν για παράδειγμα η Επιθεώρηση Εργασίας προβεί σε έλεγχο μίας ΜΚΟ που απασχολεί εθελοντές, μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο ως και 10.500 ευρώ ανά εθελοντή, καθότι αυτοί δεν αναγνωρίζονται νομοθετικά, συνεπώς υπάγονται στην κατηγορία των αδήλωτων εργαζομένων!

    Στον Παγκόσμιο Δείκτη Φιλανθρωπίας του 2015, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 140η θέση μεταξύ 145 χωρών, κατόπιν αξιολόγησης τριών παραμέτρων γενναιοδωρίας: της δωρεάς χρημάτων, της προσφοράς προσωπικού χρόνου για εθελοντικές δράσεις και της βοήθειας προς αγνώστους. Περαιτέρω, ως προς την εθελοντική αιμοδοσία, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε πανευρωπαϊκή κλίμακα: μόλις το 52% του συλλεγόµενου αίµατος προέρχεται από εθελοντές, ενώ το 48% από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών, όταν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αίµα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές.

    Η Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ τόνισε την ανάγκη για αλλαγές σε πολλά επίπεδα, ώστε να καλλιεργηθεί περαιτέρω η αξία του εθελοντισμού και να καταστεί τρόπος ζωής για όλους μας.
    Πρωτίστως συνιστά θέμα Παιδείας, καθώς, προκειμένου πραγματικά να αξιοποιήσουμε την κινητήριο δύναμη της αλληλεγγύης και να βρεθεί ο δίαυλος εξωτερίκευσής της, πρέπει οι αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, έννοιες οι οποίες δυστυχώς απουσιάζουν από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, να εμφυσηθούν ήδη από το σχολείο. Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα; Φερ’ ειπείν, λειτουργεί πιλοτικά, για δεύτερη χρονιά φέτος, σε 150 σχολεία σε όλη την Ελλάδα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω», με στόχο την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της στάσης ζωής ενεργού πολίτη στους μαθητές, μέσω θεωρητικής και βιωματικής διδασκαλίας. Πρόκειται για πρωτοβουλία του ΔΕΣΜΟΥ, ενός Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου το οποίο η κυρία Κεραμέως ίδρυσε με άλλους 4 νέους επαγγελματίες το 2012. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αγκάλιασαν τη δράση αυτή και τα αποτελέσματα είναι ήδη ενθαρρυντικά και ουσιαστικά. Υπάρχει λοιπόν πεδίο δράσης – πρέπει όμως να προσπαθήσουμε περισσότερο.

    Επιπλέον, πάλι κατόπιν πρωτοβουλίας του ΔΕΣΜΟΥ, διορθώθηκε μία σημαντική στρέβλωση του καθεστώτος των δωρεών. Αν μία εταιρία ήθελε να πραγματοποιήσει δωρεά για κοινωφελή σκοπό, καλείτο να πληρώσει ΦΠΑ επί της αξίας της προσφοράς, σαν να επρόκειτο για πώληση. Συνέφερε, δηλαδή, μια εταιρία με είδη τροφίμων να καταστρέψει πλήρως λειτουργικά προϊόντα, π.χ. σε ελαττωματικές συσκευασίες, αντί να τα δωρίσει. Η Βουλευτής συνεργάστηκε με το Υπουργείο Οικονομικών για τη σύνταξη διάταξης που να επιλύει το πρόβλημα, η οποία έγινε νόμος του κράτους επί Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά και άλλαξε το τοπίο στην κοινωφελή δράση.

    Η κυρία Κεραμέως έκλεισε την ενδιαφέρουσα παρέμβασή της, λέγοντας ότι ο εθελοντισμός, πέραν του κοινωφελούς έργου που παρέχει, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Κατέθεσε, δε, μία συγκινητική εμπειρία: ‘’Τα πρώτα Χριστούγεννα που λειτούργησε ο Δεσμός, διοργανώσαμε γιορτή για 70 ορφανά μικρά παιδιά. Είχαμε φέρει Άγιο Βασίλη, ξέραμε από πριν φύλο και ηλικία των παιδιών και είχαμε βρει αντίστοιχα δώρα από εταιρεία παιχνιδιών που είχε πλεόνασμα – επρόκειτο για παιχνίδια των οποίων η συσκευασία είχε ταλαιπωρηθεί στη μεταφορά και δεν επιθυμούσε η εταιρεία για λόγους μάρκετινγκ να τα πουλήσει. Ήταν όμως ολοκαίνουργια και πλήρως κατάλληλα προς χρήση. Μοιράζαμε λοιπόν ένα-ένα τα δώρα στα παιδιά και με πλησίασε ένα παιδάκι 4-5 ετών. Έσκυψα και του έδωσα μια πλαστική κασετίνα. Με κοίταξε με αφοπλιστική απορία και με ρώτησε: «Αυτό είναι που θα πει δώρο;»’’.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ