«Ας σκεφτούμε πέρα και πάνω από κόμματα, για το καλό της χώρας μας» – Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

    February 12, 2019
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

    Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκλήρωσε τις εργασίες της. 18 συνεδριάσεις εντός περίπου 2,5 μηνών. Και σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της πρώτης ψηφοφορίας.

    Στις 14 Νοεμβρίου, από αυτό εδώ το βήμα, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μην χαθεί η ευκαιρία για μια γενναία και εις βάθος συνταγματική αναθεώρηση. Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, και η ευκαιρία για μια τολμηρή αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος φαίνεται πως χάνεται.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος με τον δέοντα σεβασμό, προτείνοντας μία γενναία, συγκροτημένη παρέμβαση. Το νέο Σύνταγμα το οποίο έχει ανάγκη η χώρα θα πρέπει να υπηρετεί τρεις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες και να προωθεί:

    1. Την πολιτική κανονικότητα και την ισορροπία των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτόνα εξασφαλίζει τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα του κράτους, να ενισχύει το διαχωρισμό των εξουσιών, να θωρακίζει περαιτέρω τη Δικαιοσύνη. Να καθιερώνει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση.
    2. Την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάταισταθερό οικονομικό περιβάλλον, χωρίς λήψη αναδρομικών μέτρων στην οικονομία, να προστατεύει τις επενδύσεις, να καθιερώσει τον «χρυσό» δημοσιονομικό κανόνα, να καθιερώσει ορθολογικό χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, να αναβαθμίσει την Παιδεία με τη δυνατότητα ίδρυσης και ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό δημόσια εποπτεία.
    3. Την κοινωνική αλληλεγγύη και την ισότητα ευκαιριών. Στο πλαίσιο αυτό, να εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ως προϋπόθεση κοινωνικής κινητικότητας και ευημερίας, αντιμετωπίζοντας τις πελατειακές δομές του κράτους και ενισχύοντας την κοινωνία των πολιτών.

    Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση είχε μία βασική αποστολή στην όλη αυτή διαδικασία: να μπλοκάρει για τα επόμενα 10 χρόνια μία πραγματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Συντάγματος από τη ΝΔ. Άλλωστε αυτό είχε κυνικά και ευθαρσώς ομολογήσει ο κ. Κατρούγκαλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής. Τι περιλαμβάνει λοιπόν αυτή η δέσμη προτάσεων;

    • Προτάσεις θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.
    • Προτάσεις ατελέσφορες, όπως επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν είμαστε σίγουροι αν το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – το τελευταίο 20λεπτο υπάρχει μία αναστάτωση. Επιτρέψτε μου μια αναφορά επ’ αυτού. Υπάρχει μία συζήτηση για το άρθρο 32, αν πρέπει, δηλαδή, να διαλύεται η Βουλή όταν δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία σύντομη αναδρομή: το 2014, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιήσατε τη διάταξη αυτή για να οδηγήσετε σε διάλυση τη Βουλή και να ανέλθετε στην εξουσία. Το 2018 ήρθατε και είπατε, ας το σκεφτούμε, δεν είναι σωστό να διαλύεται η Βουλή αν δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προτείνατε, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδεσμευθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Το συζητήσαμε, η Νέα Δημοκρατία είναι σύμφωνη επί της αρχής, ότι δεν πρέπει να διαλύεται η Βουλή εάν δεν συγκεντρώνονται οι ψήφοι, γι’ αυτό ακριβώς και υπερψηφίσαμε το συγκεκριμένο άρθρο, ούτως ώστε να είναι στα προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή. Προ εικοσαλέπτου, δημοσιεύματα λένε ότι ο κ. Κατρούγκαλος ή άλλοι του κόμματός σας, έκαναν δηλώσεις ότι υποχωρείτε, κάνετε πίσω. Γιατί κάνετε πίσω; Γιατί η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει το άρθρο προς αναθεώρηση, άρα συγκεντρώνονται πάνω από 180 ψήφοι, κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή θα μπορέσει αυτή η διάταξη να αλλάξει με μόλις απλή πλειοψηφία. Αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα και κάνετε πίσω, αποδεικνύονται περίτρανα δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχετε προεξοφλήσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στην επόμενη Βουλή, διαφορετικά δεν θα ανησυχούσατε καθόλου για το ότι θα περάσει η Συνταγματική αλλαγή του άρθρου 32. Δεύτερο λυπηρό συμπέρασμα, θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να παραμείνετε ή για να προσπαθήσετε να επανέλθετε στην εξουσία. Και ότι δεν θα διστάσετε ακόμα και να εργαλειοποιήσετε αυτήν την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία.

    Κυρίες και κύριοι,

    Έρχομαι στη διαπίστωση ότι πρόκειται για μία δέσμη προτάσεων η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε καν απλή αναφορά στις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ακριβώς γι’ αυτό μιλάμε για χαμένη ευκαιρία. Γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αγγίζει καθόλου τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία, η Ανάπτυξη, η Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον. Δεν αγγίζειεκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη, όπως η καλή νομοθέτηση και η δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν αγγίζει τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ευνομούμενης Πολιτείας, όπως η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αξιολόγηση. Με άλλα λόγια, μένουν άθικτα όλα εκείνα τα πεδία τα οποία αν άλλαζαν, θα έδιναν προωθητική ορμή στην ελληνική κοινωνίαΑλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την ελληνική κοινωνία να προχωρήσει, δεν θέλει τους Έλληνες να προοδεύουν, αλλά θέλει να μένουν δέσμιοι ιδεολογικών αγκυλώσεων και οπισθοδρομικών πρακτικών.

    Και θα κλείσω κυρίες και κύριοι με μία αναφορά στο άρθρo 16.

    Προτείναμε να επιτραπεί επιτέλους η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μίας ισχυρής και αξιόπιστης ανεξάρτητης αρχής.

    Κι εσείς δεν συναινέσατε.

    Έχετε όμως μεθαύριο μία τελευταία ευκαιρία. Να κάνετε την υπέρβαση και να ψηφίσετε για την κατάργηση της οπισθοδρομικής αυτής διάταξης, να επιτρέψουμε όλοι μαζί από κοινού να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Αν το κάνουμε αυτό, θα μπορέσουμε:

    • Να περιορίσουμε τοbrain drain καθηγητών και φοιτητών και να αξιοποιήσουμε στη χώρα μας το πολύτιμο αυτό ανθρώπινο δυναμικό, με άμεσο όφελος για την ανώτατη εκπαίδευση και την οικονομία εν γένει.
    • Να προσελκύουμε φοιτητές από όλο τον κόσμο με άμεσα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
    • Να βοηθήσουμε να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
    • Να περιορίσουμε την φυγή οικονομικών πόρων στο εξωτερικό.
    • Να δώσουμε τη δυνατότητα και στα δημόσια πανεπιστήμια να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και έρευνα, με την εισαγωγή ενός υγιούς συναγωνισμού με τα μη κρατικά.
    • Να βάλουμε ένα τέλος στον παραλογισμό του να έχουμε ιδιωτικά σχολεία, αλλά όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ας μην αφήσουμε άλλη μία ευκαιρία να χαθεί. Ας σκεφτούμε πέρα και πάνω από κόμματα, για το καλό της χώρας μας, για το καλό των παιδιών μας, για το καλό των επόμενων γενεών. Ας αγωνιστούμε για να μην είναι η χώρα μας μια θλιβερή εξαίρεση. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ