«Σύγχρονη μάστιγα ο σχολικός εκφοβισμός» – ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας

  Νοέμβριος 15, 2018
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τα αυξανόμενα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού..

  Η κυρία Κεραμέως έκανε για το θέμα αυτό την ακόλουθη δήλωση:

  “Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί σύγχρονη μάστιγα για την κοινωνία. Τα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά: ένας στους τρεις μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό δέχονται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Το 25% των παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού και δεν αναφέρουν το πρόβλημα υφίσταται τις συνέπειες με αποτέλεσμα η ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη να είναι προβληματική. Δυστυχώς, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τα στοιχεία, καθώς αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού ανά την επικράτεια. Ερωτούμε τον κ. Υπουργό αν θεωρεί επαρκές το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και σε ποιο βαθμό αυτό εφαρμόζεται, αν έχει εκκινήσει η καμπάνια ενάντια στις ποικίλες μορφές βίας, την οποία εξήγγειλε τον Ιούλιο, με αφορμή περιστατικό αυτοκτονίας νεαρού αγοριού, καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά βίας εντός του σχολικού περιβάλλοντος”.

  Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου 
  Θέμα: “Σύγχρονη μάστιγα ο σχολικός εκφοβισμός”

  Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2018

  Κύριε Υπουργέ,
  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, ένα στα τρία παιδιά πέφτει θύμα εκφοβισμού εντός σχολικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ένας στους τρεις μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό δέχονται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Το 25% των παιδιών που πέφτουν θύματα εκφοβισμού και δεν αναφέρουν το πρόβλημα στην οικογένεια υφίσταται τις συνέπειες με αποτέλεσμα η ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη να είναι προβληματική.
  Η χώρα μας, επίσης, κρατά και τη δεύτερη θέση στο διαδικτυακό bullying, όπως προέκυψε από έρευνα σε εφήβους ηλικίας από 14-17 ετών από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Ολλανδία και Ισλανδία).
  Τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή περιστατικό αυτοκτονίας νεαρού αγοριού σε σχολείο της Αθήνας, εξαγγείλατε για το φθινόπωρο την εκκίνηση καμπάνιας ενάντια στις ποικίλες μορφές βίας. Δυστυχώς, πριν από δυο ημέρες, στο ίδιο σχολείο ένα άλλο παιδί αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

  Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  1. Έχει εκκινήσει η καμπάνια ενάντια στις ποικίλες μορφές βίας, την οποία εξαγγείλατε τον Ιούλιο;
  2. Θεωρείτε επαρκές το ισχύον θεσμικό πλαίσιο; Σε ποιο βαθμό αυτό εφαρμόζεται;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά βίας εντός του σχολικού περιβάλλοντος;

  Η Ερωτώσα Βουλευτής
  Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ