Συνέντευξη της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στον δημοσιογράφο  Βασίλη Κουτσίλα για τον «Εθνικό Κήρυκα».

Δεκέμβριος 3, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

«Ε.Κ.»: Τι μας εμπόδιζε τόσα χρόνια να προχωρήσουμε στην επιστολική ψήφο που σε πολλές χώρες του εξωτερικού ισχύει εδώ και χρόνια;

Νίκη Κεραμέως: Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις γίνονται όταν ωριμάσουν οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η άρση των περιορισμών και η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων ήταν πάντοτε προτεραιότητα. Τον περασμένο Ιούλιο εισηγηθήκαμε τον νόμο που κατήργησε όλους τους νομικούς περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, στη διάρκεια της συζήτησης του οποίου είχαμε πει ότι εξετάζουμε και το θέμα της επιστολικής ψήφου. Προχωρήσαμε γρήγορα, μελετήσαμε τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, καταλήξαμε στην καλύτερη διαδικασία, στις δικλίδες που διασφαλίζουν τη μυστικότητα και την ταυτοπροσωπία και εισηγούμαστε τώρα μια ολοκληρωμένη πρόταση. Έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και για διαβούλευση με τα κόμματα αλλά και για πλήρη ενημέρωση των πολιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η επιστολική ψήφος καταργεί όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Ίσως άργησε, αλλά γίνεται πλέον πραγματικότητα, βαθαίνοντας τη Δημοκρατία και αποτελώντας μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την αύξηση της συμμετοχής και τον περιορισμό της αποχής.

«Ε.Κ.»: Γιατί δεν θα εφαρμοστεί άμεσα και στις εθνικές εκλογές; Υπάρχει άλλο εμπόδιο εκτός από τη συναίνεση των δύο-τρίτων της Βουλής;

Νίκη Κεραμέως: Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα, προχωρούμε σε ένα μεγάλο, δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό βήμα, στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Θα αποτυπώσουμε το πώς θα λειτουργήσει και θα ανοίξουμε τη συζήτηση με τα κόμματα για τα επόμενα βήματα. Αυτή την ώρα, το κρίσιμο και καθοριστικό είναι ότι στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία.

«Ε.Κ.»: Πιστεύετε ότι το μέτρο θα ενισχύσει σημαντικά τη συμμετοχή των ψηφοφόρων;

Νίκη Κεραμέως: Η επιστολή ψήφος δημιουργεί κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές από Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Όλοι, με μια απλή και εύκολη διαδικασία, θα μπορούν πλέον να ψηφίσουν. Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετακινηθούν σε άλλη πόλη, όπου υπήρχε εκλογικό τμήμα. Οι εποχικά εργαζόμενοι στην Ελλάδα, οι φοιτητές που θα βρίσκονται εν μέσω εξεταστικής περιόδου, οι πιο ηλικιωμένοι ή πολίτες με προβλήματα υγείας, θα μπορούν όλοι να ψηφίσουν από το σπίτι τους, χωρίς να μετακινηθούν, χωρίς να δαπανήσουν χρήματα, χωρίς να ταλαιπωρηθούν.

«Ε.Κ.»: Ως προς τους απόδημους, αν τελικά φτάσουμε να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, εκτιμάτε ότι η επιστολική ψήφος είναι το «κλειδί» για να ξεφύγουμε από τη χαμηλή συμμετοχή τους, όπως αυτή καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές;

Νίκη Κεραμέως: Η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν στο εξωτερικό είναι ζήτημα σεβασμού στο πιο βασικό δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, τη συμμετοχή στις εκλογές. Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας σε ολόκληρο τον Κόσμο. Εχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Το κάναμε, αίροντας αρχικά τα νομικά και τώρα τα πραγματικά εμπόδια για τη συμμετοχή τους. Ελπίζουμε και προσδοκούμε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές να είναι μεγαλύτερη, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον και τους πολύ ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους απόδημους Έλληνες με την Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Σε όσους εκφράζουν γνήσιες ανησυχίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας τι απαντάτε;

Νίκη Κεραμέως: Η μυστικότητα της ψήφου, η ασφάλεια της διαδικασίας, καθώς και η διαφάνεια, είναι διασφαλισμένες, με βάση τις καλύτερες πρακτικές που ισχύουν διεθνώς. Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και σε σχέση με την ταυτοπροσωπία και σε σχέση με την παραλαβή και φύλαξη των επιστολών σε ειδικό, φυλασσόμενο χώρο, αλλά και σε ό,τι αφορά το άνοιγμά τους, την προηγούμενη ημέρα από τις ευρωεκλογές, από δικαστικούς και την τοποθέτηση των φακέλων ψηφοφορίας τους σε κάλπες, ώστε την επόμενη ημέρα να τους παραλάβουν οι εφορευτικές επιτροπές. Όπως είναι αυτονόητο, την όλη διαδικασία θα παρακολουθούν και εκπρόσωποι των κομμάτων.

«Ε.Κ.»: Πώς απαντάτε στις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις μερίδας της αντιπολίτευσης; Το KKE, για παράδειγμα, έκανε λόγο για «επιχείρηση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος».

Νίκη Κεραμέως: Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας μας για την επιστολική ψήφο και η παρουσίαση της διαδικασίας φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο διάλογο, που ξεκινάμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα καλύψουμε, πιστεύω, κάθε καλοπροαίρετη ανησυχία, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να ενσωματώσουμε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία. Η επιστολική ψήφος ενισχύει τη συμμετοχή, που είναι το μεγάλο ζητούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, όχι μόνο δεν αλλοιώνει, αλλά, αντιθέτως, διασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού αποτελέσματος και ενισχύει τη Δημοκρατία. Προφανώς κάθε κόμμα έχει τις απόψεις του. Επιτρέψτε μου, όμως, να παρατηρήσω ότι κάθε τοποθέτηση υπέρ της επιστολικής ψήφου «βαθαίνει» τη Δημοκρατία, ενώ κάθε τοποθέτηση εναντίον της τη «στενεύει». Δεν χωρούν στο θέμα αυτό μικροκομματικές προσεγγίσεις. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί κανείς να τοποθετείται αρνητικά στην προοπτική της αυξημένης συμμετοχής πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχωρούμε σε μια μεγάλη, δημοκρατική αλλαγή. Ελπίζουμε η υλοποίησή της να γίνει σε κλίμα συναίνεσης, με τη θετική στάση και τη θετική ψήφο των πολιτικών κομμάτων.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ