Κατά τον εσωκομματικό ανασχηματισμό των προηγούμενων ημερών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όρισε υπέθυνη του τομέα Παιδείας τη κα. Νίκη Κεραμέως. Με αφορμή την ανάληψη του εσωκομματικού χαρτοφυλάκιου της Παιδείας, η 36χρονη βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, μιλά στα Υστερόγραφα, σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας.
Η κα. Κεραμέως εκτιμά ότι είναι “ορατός ο κίνδυνος ενός 4ού μνημονίου” και ξεκαθαρίζει πως όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα πράξει τα πάντα διαφορετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ανακουφίσει την κοινωνία. Σχετικά με τα δημοσκοπικά ευρήματα που αφορούν τη ΝΔ, υπογραμμίζει ότι η άνοδός τους οφείλεται σε “στρατηγικές νίκες”, καθώς όπως αναφέρει “καταφέραμε να αποτρέψουμε ποικίλες θεσμικές εκτροπές που επεδίωξε η κυβέρνηση”. Σημειώνει δε, ότι η αλλαγή του πολιτικού κλίματος υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εμφανής.
Αναφορικά με την Παιδεία, προκρίνει την “επικράτηση ενός μοντέλου βασισμένου στην αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών” και επισημαίνει την ανάγκη να αποτελέσει η παιδεία “βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας” όπου όλοι θα μπορούν “να διεκδικούν ισότιμα ευκαιρίες”.
Επιπλέον, χαρακτήριζει “σημαντικό γεγονός” την επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην χώρα, ενώ σχετικά με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ότι η επίσκεψη θα συνδυαστεί με κάποια θετική εξέλιξη για το χρέος, η κα. Κεραμέως υποστηρίζει ότι αυτό “δεν αποτελεί μείζον ζήτημα της οικονομίας, εάν δεν επέλθει αλλαγή στο εφαρμοζόμενο μίγμα πολιτικής”. Τέλος, για τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα της “μέσω διπλωματίας” και να προσπαθήσει να αναδειχτεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα και εγγυητή ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.
Αναλυτικά, η συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Υστερόγραφα:
-Οι εταίροι συζητούν για εμάς, χωρίς εμάς, με τον κίνδυνο ενός επιπλέον μνημονίου να διαφαίνεται. Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;
“Αν οι θεσμοί συζητούν για εμάς χωρίς εμάς, δηλ. χωρίς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, είναι γιατί η χώρα έχει χάσει πάρα πολύ σε αξιοπιστία κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο κίνδυνος ενός επιπλέον Μνημονίου δυστυχώς είναι ορατός, καθώς η Κυβέρνηση ολιγωρεί στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει ένα λάθος μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που στραγγαλίζει τους πολίτες και δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα. Θέλω να αισιοδοξώ, αλλά τα περιθώρια στενεύουν και η κυβέρνηση δεν δείχνει να συνειδητοποιεί το μέγεθος της ευθύνης της για την καθοδική τροχιά της χώρας στην οποία την έχει θέσει εδώ και 20 μήνες”.
-Ως κόμμα ζητάτε επιτακτικά εκλογές. Δεδομένου ότι τα μέτρα είναι ψηφισμένα και πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι τελείας, τι διαφορετικό θα πράξετε όταν γίνετε κυβέρνηση, ώστε να ανακουφίσετε την κοινωνία;
“Zητάμε σταθερά εκλογές διότι θεωρούμε ότι το όποιο κόστος από την προσφυγή στις κάλπες θα είναι σαφώς μικρότερο από την τεράστια, πολυεπίπεδη ζημία παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας. Τι θα πράξουμε διαφορετικό; Τα πάντα. Ένα τελείως διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Μείωση δημοσίων δαπανών αντί για αύξηση φορολογικών συντελεστών που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, αξιοπιστία και έξοδος στις διεθνείς αγορές έναντι αναξιοπιστίας και εσωστρέφειας, τόνωση της επιχειρηματικότητας αντί για καταπολέμηση κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας, στήριξη των ιδιωτικοποιήσεων αντί για υπονόμευσή τους, επιδίωξη της αριστείας στην παιδεία αντί της θεώρησής της ως «ρετσινιά», αξιοκρατία και αξιολόγηση παντού αντί για εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας, και άλλες διαμετρικά αντίθετες επιλογές από τις κυβερνητικές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, με αξιόπιστες, κοστολογημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την οικονομία, στο πλαίσιο μίας κυβερνητικής πολιτικής που θα βασίζεται στο τρίπτυχο «μείωση φόρων – μείωση δαπανών – προσέλκυση επενδύσεων». Είναι προτάσεις ρεαλιστικές, εν αντιθέσει με τις αναξιόπιστες, αναντίστοιχες μεταξύ έργων και λόγων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Να υπενθυμίσουμε, περαιτέρω, ότι τη διετία 2013–2014 η ΝΔ, χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, μείωσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ στην εστίαση, κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 30% την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και κατά 5% τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι μειώσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υπεύθυνης διακυβέρνησης που σταθεροποίησαν την οικονομία, σε αντίθεση με την προχειρότητα, τον τυχοδιωκτισμό και τη διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ”.
-Τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι θετικά για τη ΝΔ. Ειδικά στην παράσταση νίκης, η οποία δεν έχει διαψευστεί ποτέ, η επικράτηση καταγράφεται σίγουρη, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. Που οφείλεται αυτή η κλιμακούμενη άνοδος;
“Η ΝΔ πράγματι έχει επιτύχει μία αξιοσημείωτη μεταστροφή του πολιτικού κλίματος από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, σχεδόν υπερτριπλασιάζοντας προς όφελός της την τότε διαφορά του 7% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μεταστροφή οφείλεται εν πολλοίς σε μια σειρά από μικρές αλλά και μεγάλες στρατηγικές νίκες που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία. Καταφέραμε να αποτρέψουμε ποικίλες θεσμικές εκτροπές που επεδίωξε η κυβέρνηση, όπως τον έλεγχο του τηλεοπτικού τοπίου με την καταστρατήγηση Συνταγματικών διατάξεων, τη βύθιση της χώρας σε ακυβερνησία με την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές, την απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Έχουμε ήδη υποβάλει και συνεχίζουμε να υποβάλλουμε αναλυτικές, συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για τα περισσότερα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας.
Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος είναι εμφανής και σε όποιες εκλογές διενεργούνται σε σχολές, συνδικαλιστικές και μεγάλες επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια, οι προσκείμενοι στη ΝΔ συνδυασμοί βγαίνουν νικητές με διαφορά από όσους πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταποντίζονται. Την ίδια απήχηση έχουν οι περιοδείες στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας», όπου προσέρχονται χιλιάδες συμπολίτες μας ακόμη και από άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι επιδιώκουν μία αξιόπιστη, εναλλακτική πρόταση. Επ’ ουδενί όμως δεν εφησυχάζουμε, κάθε άλλο. Χρειάζεται συνέπεια, τεκμηρίωση και ρεαλιστικό σχέδιο, να πείσουμε τους πολίτες για την προοπτική του δικού μας σχεδιασμού για την ανάταξη της χώρας”.
-Πότε εκτιμάτε ότι θα στηθούν κάλπες;
“Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα γίνουν εκλογές, ούτε και μπορεί η Νέα Δημοκρατία να τις επιβάλει. Οι εκλογές ενδέχεται όμως να προκληθούν από πολυάριθμους και ποικίλους παράγοντες, όπως η διογκούμενη δυσαρέσκεια για τις εμφανείς πλέον επιπτώσεις της καταστροφικής κυβερνητικής πολιτικής, η παντελής έλλειψη συντονισμού και η διαχειριστική ανεπάρκεια ως προς την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ωστόσο, οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπερψηφίζουν «και με τα δύο χέρια» κάθε νέο μέτρο που εισάγει η κυβέρνηση, πέρα και πάνω από κάθε «κόκκινη γραμμή» ή ιδεολογική σύγκρουσή τους, όπως έχουν κάνει ως τώρα με το Υπερταμείο, τον “κόφτη”, τα μέτρα ύψους 9 δις και πολλά άλλα, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία”.
Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, οι αλλαγές που χρειάζεται η παιδεία και η οικογένεια
-Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δεδομένου ότι πέραν της αίγλης που αποκόμισε η χώρα από την επίσκεψή, στο μείζον ζήτημα του χρέους, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη.
“Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ είναι σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό γεγονός για οποιαδήποτε χώρα, πόσω μάλλον για μία μικρή χώρα εν μέσω κρίσης, όπως η Ελλάδα. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω μία τέτοια ευκαιρία για διεθνή προβολή της χώρας μας, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν απερχόμενο πρόεδρο, που μάλιστα παραδίδει τη σκυτάλη της εξουσίας στο νικητή των προεδρικών εκλογών των, ο οποίος ανήκει στο αντίπαλο κόμμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τη δυνατότητα του πρώτου να επηρεάζει ενεργά τις εξελίξεις.
Ευκταία ασφαλώς η όποια συζήτηση για την απομείωση του χρέους, ωστόσο θεωρώ ότι δεν αποτελεί το μείζον ζήτημα της οικονομίας μας. Ακόμη κι αν περικοπεί το χρέος, εάν δεν επέλθει αλλαγή στο εφαρμοζόμενο μίγμα πολιτικής ώστε να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη, εάν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εάν δεν γίνουν οι αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες δεν πρόκειται να βιώσουν βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Το φλέγον αυτή τη στιγμή είναι η αλλαγή μίγματος πολιτικής, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη”.
-Πρόσφατα αναλάβατε το εσωκομματικό χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η πιο αναγκαία μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο κλάδος;
“Η Παιδεία χρειάζεται επειγόντως να αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα, ακόμη και αν σήμερα θεωρείται μάλλον δευτερευούσης σημασίας σε σχέση με την οικονομία. Στην πραγματικότητα η Παιδεία είναι άκρως πιο σημαντική, καθώς από την εκπαίδευση που θα δώσουμε στη νέα γενιά εξαρτάται το μέλλον και η συνακόλουθη δυνατότητα της χώρας μας να εξέλθει της υφιστάμενης οικονομικής και αξιακής κρίσης. Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οπισθοδρομεί και στον καίριο τομέα της παιδείας, επαναφέροντας παρωχημένα μοντέλα εκπαίδευσης που εξυπηρέτησαν ανάγκες του παρελθόντος και πλέον δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές ενός διεθνοποιημένου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, καλλιεργώντας ένα περιχαρακωμένο εκπαιδευτικό πρότυπο που οδηγεί στον εξισωτισμό προς τα κάτω, επιβραβεύοντας την ήσσονα προσπάθεια, εξοβελίζοντας την αξιολόγηση και την αριστεία.
Η ΝΔ θέτει ως την πλέον αναγκαία μεταρρύθμιση την αναστροφή της καθοδικής αυτής πορείας, την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και την επικράτηση ενός μοντέλου βασισμένου στην αξιολόγηση δομών και εκπαιδευτικών. Η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να είναι ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας, ένα πεδίο στο οποίο όλοι, αξιοκρατικά, διεκδικούν τις ευκαιρίες τους. Όσο για την ιδιωτική εκπαίδευση, θεωρούμε ότι πρέπει να απελευθερωθεί από τα δεσμά του κρατισμού και να κινητροδοτηθεί φορολογικά ώστε να παρέχει περισσότερες υποτροφίες σε ταλαντούχα παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα δίδακτρα. Εν συντομία, στον πυρήνα κάθε σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται τρεις βασικές έννοιες: αξιολόγηση, αριστεία, αυτονομία.
-Στα της εξωτερικής πολιτικής, επικρατεί μια κατάσταση όξυνσης με τους γείτονες. Οι λεκτικές προκλήσεις της Αλβανίας παραμένουν, ενώ ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε ευθέως την συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι θα γίνει “προσπάθεια επαναδιαπραγματευσής της”. Τι λύση/στάση προκρίνει η ΝΔ για την περίσταση;
“Αφ’ ενός οι αναθεωρητικές τάσεις δύο εκ των όμορών μας κρατών, αφ’ ετέρου η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση που πλήττει κυρίως την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλούν αστάθεια και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδας, είναι η ανάδειξή της σε σταθεροποιητικό παράγοντα και εγγυητή ασφάλειας των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Πέραν, λοιπόν, της αυτονόητης προάσπισης της εθνικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα πρέπει να επιδιωχθούν συστηματικά η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μέσω της διπλωματίας, η αύξηση της οικονομικής μας ισχύος, η οικοδόμηση στέρεων διεθνών σχέσεων και συμμαχιών, η αναβάθμιση του ρόλου μας ως ηγετικού περιφερειακού κράτους δικαίου”.
–Και τέλος, κάτι μη πολιτικό. Πως περνάτε τον -όσο- χρόνο διαθέτετε, εκτός πολιτικής;
“Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου προσπαθώ να τον διαθέτω στον 8 μηνών γιο μου, τον οποίο, όπως κάθε εργαζόμενος γονέας, στερούμαι καθημερινά, και στο σύζυγό μου”.
Εδώ η ηλεκτρονική δημοσίευση της συνέντευξης στα ysterografa.gr
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: