Η Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, στήριξε την ψήφιση του τρίτου, αχρείαστου και επαχθέστερου μνημονίου το καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας έτσι την παραμονή της χώρας στο ευρώ και επιλέγοντας, ανάμεσα στις δύο χείριστες επιλογές που μας έθεσε η Κυβέρνηση, τη λιγότερο επώδυνη. Ωστόσο, την αποκλειστική ευθύνη της εξειδίκευσης των μέτρων, της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης την έχει η ελληνική Κυβέρνηση. Στο μνημόνιο του Αυγούστου δεν είναι καταγεγραμμένα τα συγκεκριμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά τίθενται γενικοί στόχοι. Έχουμε κάθε λόγο να αντιπολιτευόμαστε προτάσεις που στρέφονται εναντίον των παραγωγικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, που τοις πράγμασι τιμωρούν την εργασία, οδηγούν σε ύφεση και που επιπλέον δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και συγκεκριμένες σκέψεις, για το πώς μπορεί να λυθεί το αδιέξοδο στο ασφαλιστικό. Σας θυμίζω ότι κανείς από την Κυβέρνηση δεν αξίωσε να συζητήσει τις προτάσεις μας. Όσο για το αγροτικό, ομοίως έχουμε δηλώσει απερίφραστα την κατανόησή μας για την αγανάκτηση των αγροτών, μετά την εξαπάτησή τους από το ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Θεωρώ ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι η Κυβέρνηση τους εμπαίζει.
Η βασική τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας στο αγροτικό είναι η εξής: κατανοούμε την αγωνία των αγροτών, συμμετέχουμε στον προβληματισμό τους, αντιλαμβανόμαστε από πού προήλθε η αγανάκτησή τους, εφόσον εξαπατούνται εδώ και τόσο καιρό από τον “κ. Τσίπρα των τρακτέρ”. Ωστόσο, η έκφραση αυτής της αγανάκτησης πρέπει να έχει όρια σεβαστά από όλους. Η ελευθερία των συμπολιτών μας να κυκλοφορούν απρόσκοπτα στο εθνικό οδικό δίκτυο και να χρησιμοποιούν δημόσιες υποδομές όπως τελωνεία, λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και η ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για ανεμπόδιστη και ομαλή λειτουργία, είναι προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών.
Η ΝΔ θα μπορούσε να συμβάλλει πιο ενεργά στην αποφυγή αυτού του αδιεξόδου, αν η κυβέρνηση είχε δείξει πραγματική και όχι προσχηματική διάθεση συνεργασίας και διαλόγου, ειδικότερα κατά τη διαμόρφωση των προτάσεων για ασφαλιστικό και φορολογικό. Δεν ζητήθηκε σε κανένα στάδιο επεξεργασίας η γνώμη μας, ενώ έχουμε την εμπειρία και τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά με σοβαρές, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες προτάσεις. Ακόμη και τώρα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει αυτές τις προτάσεις του, που έχουν ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων, και να ξαναγραφτούν από την αρχή, ύστερα από κοινωνικό και πολιτικό διάλογο και συνεργασία.
Ανήκω στους πολιτικούς που κάθε άλλο παρά αρνούνται την παραδοχή κομματικών λαθών του παρελθόντος και επιρρίπτουν όλη την ευθύνη «στους άλλους», τακτική στην οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διατηρεί μακράν τα πρωτεία. Ανάμεσα στις κατηγορίες κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ακούγεται και η κακοδιαχείριση του ασφαλιστικού, το οποίο σαφώς αποτελεί ένα ζήτημα με χρονική συνέχεια, αλληλεξαρτώμενο από πολιτικές, δημογραφικές, οικονομικές και άλλες συνθήκες, πολύπλευρο και πολυπαραγοντικό. Και πάντα «θα μπορούσε» να έχει γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που έγινε, όμως ας θυμηθούμε ορισμένες από τις δράσεις που όντως πραγματοποιήθηκαν επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά τα έτη 2012-2014, προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος:
Στο δια ταύτα, ο ίδιος ο προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για το 2016, στη σελίδα 59, καταγράφει πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων στο τέλος του 2014 ύψους 697 εκατ., ενώ η εκτίμηση για το 2015 είναι ελλειμματική κατά -1,22 δις ευρώ και για το 2016 επίσης προβλέπεται έλλειμμα 1,05 δις ευρώ.
Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές και ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει ρητώς την αντίθεσή του στο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας και φυσικά της εξόδου της χώρας από το χώρο Σένγκεν, καθώς αυτές αποτελούν αναποτελεσματικές και λανθασμένες απόπειρες επίλυσης του προβλήματος. O κ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνάντησε ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ και βρήκε υποστηρικτές και ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, αφ’ ενός γιατί χαίρει διεθνούς εκτίμησης, καθώς αποτελεί έναν σοβαρό, αξιόπιστο συνομιλητή με γνώσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, αφ’ ετέρου γιατί ήδη έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι χωρίς τη συνεργασία όλων μας καμία χώρα, ούτε εν συνόλω η ΕΕ, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανεξέλεγκτες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Μέλη της συγκυβέρνησης συνεχάρησαν –ακόμη κι από το βήμα της Βουλής- τον Πρόεδρο της ΝΔ για την υπεύθυνη, εθνική στάση που τήρησε στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ούτε η Ελλάδα, ούτε καμία άλλη χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μία ανθρωπιστική κρίση τέτοιου βεληνεκούς. Πέρα λοιπόν από τις ευθύνες της Ελλάδας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει το θεσμικό και πολιτικό καθήκον της να διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα, όσο και η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την ΕΕ και τη χώρα μας.
Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πορεία της αξιολόγησης σαν να είναι ανεξάρτητη από τη στάση της Κυβέρνησης, τις παραλείψεις της και τις προτάσεις της, οι οποίες ουσιαστικά, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζουν το ρυθμό εξέλιξης της αξιολόγησης. Ναι μεν οι δανειστές συνιστούν τον έτερο εταίρο της συμφωνίας, όμως η πορεία της αξιολόγησης εξαρτάται κυρίως από τη χώρα μας και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Φυσικά και «καήκαμε» στην περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει μέχρι το καλοκαίρι, διότι η ρευστότητα είναι περιορισμένη, οι αγορές δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα, η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει. Ζητάμε λύσεις εδώ και τώρα, δεν γίνεται να φτάνουμε συνέχεια στα άκρα, με την πλάτη στον τοίχο, και να καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις εν θερμώ, όπως συνέβη πέρσι το καλοκαίρι οπότε και ψηφίσαμε το τρίτο, αχρείαστο επαναλαμβάνω, μνημόνιο, προκειμένου να σωθεί η χώρα από το γκρεμό όπου μας είχε οδηγήσει η «περήφανη διαπραγμάτευση» των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και της ανεκδιήγητης τότε ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης χωρίς να εξηγήσει ποια είναι αυτά, χωρίς να ενημερώσει την Αντιπολίτευση, κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης, η οποία οφείλει επιτέλους να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ή να αφήσει κάποιον άλλο να το κάνει που μπορεί. Η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα και θέλει να συμβάλει με συγκεκριμένες προτάσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αν λάβει συγκεκριμένα στοιχεία. Να υπενθυμίσω ότι, για παράδειγμα, για το ασφαλιστικό έχουμε ζητήσει επανειλημμένως τα ποσοτικά στοιχεία και τις αναλογιστικές μελέτες βάσει των οποίων η Κυβέρνηση στοιχειοθέτησε την πρότασή της προς τους δανειστές, προκειμένου να μπορέσουμε να συμβάλουμε ακόμη πιο εποικοδομητικά με προτάσεις, αλλά δεν μας έχει δοθεί ούτε ένα ποσοτικό στοιχείο.
Είναι γνωστή η τακτική της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη με αντικρουόμενες δηλώσεις, παραγνωρίζοντας όμως τον απτό τους αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Την επόμενη ακριβώς ημέρα των δηλώσεων του κ. Καμμένου περί εκλογών, το χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε απώλειες της τάξης του 7,87%, με το Γενικό Δείκτη Τιμών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχαμε να δούμε από το Δεκέμβριο του 1989! Η οικονομία δεν αντέχει άλλη «δημιουργική ασάφεια». Ως ΝΔ, δεν συμμετέχουμε στην συζήτηση περί εκλογών, που άνοιξαν οι ίδιοι οι συγκυβερνώντες μην αντέχοντας το βάρος των ευθυνών και της απραξίας τους. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές προβλέψεις για την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Αν και εφόσον αυτές επαληθευτούν, η Νέα Δημοκρατία, που συνιστά τη μόνη ισχυρή και υπεύθυνη πολιτική φωνή της Ελλάδας, είναι έτοιμη να κερδίσει τις εκλογές και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία βγήκε από τις εσωκομματικές εκλογές ουσιαστικά ενισχυμένη, ενωμένη, ανανεωμένη, δυναμική. Όλοι δήλωσαν διάθεση σύμπραξης, ενώ ενδεικτικές ήταν και οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα στελέχη που πλαισιώνουν το έργο της Παράταξης, εντός κι εκτός Βουλής. Ο νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνδύασε την πείρα σημαντικών στελεχών με την δημιουργική ανανέωση, με σεβασμό στην ιστορία και τις παραδοσιακές αξίες της παράταξης. Θεωρώ ότι η πολυπόθητη ισορροπία έχει ήδη επιτευχθεί και δεν πιστεύω σε εσωκομματικές τάξεις και φατρίες. Υπάρχουν μεν ιδεολογικές αναφορές στο εσωτερικό της παράταξης, συνθέτουν, δε, κι εμπλουτίζουν αυτό που είναι σήμερα η ΝΔ: μία μεγάλη, πολυσυλλεκτική, κεντροδεξιά παράταξη. Σήμερα όσο ποτέ μας ενώνει κάτι μεγαλύτερο, οι αξίες μας, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Μας ενώνει η ανάγκη να βγάλουμε τη χώρα μας από την καταστροφική τροχιά, στην οποία την έχει θέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: