Συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως, υποψήφιας Βουλευτού Βόρειου Τομέα (Β΄1) Αθηνών, τέως Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, στον Γρηγόρη Τζιοβάρα και το Πρώτο Θέμα.

Ιούνιος 18, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Χωρίς το άγχος του σταυρού, φαντάζομαι ότι αυτή η νέα προεκλογική περίοδος που διανύουμε είναι πολύ πιο χαλαρή για σας. Μήπως είναι και ανιαρή, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς τον νικητή, μοιάζει προεξοφλημένο;

Κάθε άλλο! Παρ’ ότι έληξε ο αγώνας για τον σταυρό, υφίσταται ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αυτή της επιδίωξης του στόχου διακυβέρνησης. Να κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία ποσοστό που να οδηγεί σε ισχυρή και ασφαλή αυτοδυναμία, και, μέσω αυτής, σε μία σταθερή Κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα μας τολμηρά μπροστά. Στις 25 Ιουνίου έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Οι κάλπες είναι άδειες και στις εκλογές τίποτα, ποτέ δεν είναι προεξοφλημένο. Συνεχίζω, λοιπόν, καθημερινά τις περιοδείες μου στον Βόρειο Τομέα και σε ολόκληρη την επικράτεια, με στόχο να μεταδώσω το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Η συγκινητική στήριξη των πολιτών στην προσπάθειά μας, με καθιστά ιδιαιτέρως αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα.   

Κατά τη γνώμη σας, στην κάλπη του Μαΐου είχαμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα επειδή τα έκανε όλα σωστά η κυβέρνησή σας ή επειδή απέτυχε η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Κάθε εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί συνάρτηση σειράς παραγόντων, και εκτίμησή μου είναι ότι για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, 6 ήταν οι σημαντικότεροι.

  • Η αναγνώριση της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
  • Η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε κάθε επίπεδο, μεταξύ των οποίων και η αξιοπιστία, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
  • Η σύγκριση των διακυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η παροχή ουσιαστικής στήριξης στην κοινωνία για να αντιμετωπιστούν οι αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που βιώσαμε.
  • Η καθαρή και πειστική κυβερνητική μας πρόταση για την επόμενη τετραετία, σε αντίθεση με τις ανεδαφικές και μη ρεαλιστικές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
  • Το γεγονός ότι μόνο μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να εγγυηθεί ότι θα προχωρήσουμε και θα αλλάξουμε όσα ακόμα μας κρατάνε πίσω.

Ασφαλώς στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής μας δεν έγιναν όλα – ούτε όλα σωστά. Όμως, ο συνολικός απολογισμός του έργου μας ήταν θεωρώ σαφώς θετικός και συνδυάστηκε με την πειστικότητα των δεσμεύσεών μας για τα χρόνια που έρχονται. Προφανώς, τα λάθη τακτικής και στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν επίσης ρόλο.

Πού πιστεύετε ότι θα κριθεί η εκλογική μάχη της άλλης Κυριακής;

Στην πειστικότητα του προγραμματικού λόγου των κομμάτων και στον βαθμό συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας για ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά τα προγράμματα, οι πολίτες γνωρίζουν πλέον καλά ότι αυτό της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί σε ανάπτυξη με όφελος για όλους, ενώ τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε ύφεση, με ασάφειες, νέες φορολογίες και κόστος για όλους. Την ίδια στιγμή, γνωρίζουν επίσης καλά ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε στο δρόμο της σταθερότητας, της εθνικής ισχύος και της στήριξης της κοινωνίας, αλλά και για να προχωρήσουμε τολμηρά στις σημαντικές αλλαγές που πρέπει ακόμα να γίνουν.  


Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και μπουν επτά κόμματα στη νέα Βουλή, θεωρείτε ότι μπορεί να κινδυνέψει η αυτοδυναμία του κόμματός σας;

Τίποτε δεν είναι σίγουρο σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Ζητούμε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις εκλογές, να εμπιστευτούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία, διασφαλίζοντας ότι, ανεξαρτήτως του αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή, η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η επιδίωξη της ισχυρής αυτοδυναμίας πηγάζει από την αναγκαιότητα να μπορέσουμε να αλλάξουμε όσα ακόμα μας κρατούν πίσω, όσα μας πικραίνουν. Αξιολόγηση παντού, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Όσο πιο έντονη η κοινωνική στήριξη και όσο πιο ισχυρή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας τόσο πιο γρήγορα και πιο δυναμικά θα προχωρήσουμε μπροστά.

Με εξαίρεση την αρρυθμία με την Τράπεζα θεμάτων, η εξεταστική περίοδος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κύλησε ομαλά. Νομίζετε ότι σιγά σιγά η χώρα αποκτά θεσμούς που λειτουργούν ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία;

Ναι, η χώρα αποκτά θεσμούς που λειτουργούν ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία και η παιδεία αποτελεί το χώρο που, ίσως, αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο. Αυτή ήταν, άλλωστε, μία από τις επιδιώξεις μας που κάναμε πράξη τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας. Η εκπαιδευτική κοινότητα λειτουργεί με αυξημένη αυτονομία, οι εκπαιδευτικοί μας έχουν αναβαθμισμένο ρόλο, τα πανεπιστήμιά μας χρηματοδοτούνται με αντικειμενικά κριτήρια -και όχι με βάση την αυθαίρετη απόφαση του εκάστοτε υπουργού- και αυτοδιοικούνται πραγματικά.

 
Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας σας υπουργείο Παιδείας, πού θεωρείτε ότι αφήσατε εντονότερο αποτύπωμα της δικής σας φιλοσοφίας;

Νομίζω ότι το σημαντικότερο βήμα που συντελέστηκε την προηγούμενη τετραετία ήταν η οριζόντια αλλαγή νοοτροπίας. Στο σχολείο, με τη στροφή σε πιο βιωματική μάθηση, με έμφαση στις δεξιότητες, αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, βελτιωτική αξιολόγηση. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, με την άμεση πλέον σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Στο Πανεπιστήμιο, με τους νέους ορίζοντες που ανοίξαμε, με διπλά και κοινά πτυχία, με επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού, διευρύναμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για τους φοιτητές μας. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν αλλά πιστεύω ότι πλέον κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν ήταν στο δικό σας χέρι, θα θέλατε να κλείσει εδώ ο δικός σας κύκλος στο συγκεκριμένο υπουργικό χαρτοφυλάκιο;

Πιστεύω ότι στην πολιτική απαιτείται η μέγιστη δυνατή ομαδική προσπάθεια. Δεν υπάρχει στο μυαλό μου «το δικό μου χέρι». Είμαι ευγνώμων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο γιατί μου εμπιστεύτηκε ένα τόσο σημαντικό Υπουργείο, που αφορά τα παιδιά μας, αλλά και γιατί στήριξε με μεγάλη θέρμη όλες τις αλλαγές που κάναμε πράξη τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε rotation των στελεχών που απάρτισαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Εσείς πού θα προτιμούσατε να δείτε τον εαυτό σας στη νέα κυβέρνηση;

Η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και ο τομέας ευθύνης όσων συμμετέχουν σε αυτό, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη ενός ανθρώπου που στη Νέα Δημοκρατία εμπιστευόμαστε όλοι, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκείνος έχει όλα τα δεδομένα και μπορεί να αξιολογήσει αν και πού ο καθένας από εμάς μπορεί να είναι χρήσιμος. Στόχος όλων μας, να κάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ