Συνέντευξη της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στον δημοσιογράφο Χρήστο Μπόκα για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Οκτώβριος 15, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Πώς εγγυάται το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων ότι θα σταματήσουν επιτέλους οι κομματικές τοποθετήσεις διοικητών σε νοσοκομεία και σε κρίσιμους οργανισμούς του κράτους;

Η κυβέρνηση παίρνει μία θαρραλέα πρωτοβουλία, που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της κοινωνίας. Ορίζουμε επιπλέον φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας, αντικειμενικότητας, στη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τη λειτουργία του κράτους, συνεπώς κρίσιμοι και για την εξυπηρέτηση του Πολίτη, που είναι και ο τελικός μας στόχος. Η εισαγωγή, για πρώτη φορά οριζοντίως στο Δημόσιο τεστ δεξιοτήτων, συνιστά ένα καταλυτικό φίλτρο, το οποίο διασφαλίζει την αντικειμενικότητα στη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων στο Δημόσιο. Πολύ σημαντική είναι επίσης η αυστηροποίηση των κριτηρίων σε ό,τι αφορά στη συνάφεια της εργασιακής εμπειρίας και του πτυχίου, με την προκηρυσσόμενη θέση. Τα πρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας και διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής υπηρετούν το στόχο της επιλογής του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση.

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής; Πότε θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές νοσοκομείων;

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Η εφαρμογή των νέων διατάξεων θα ξεκινήσει από τον νευραλγικό τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, πάντα σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Τον Νοέμβριο σχεδιάζουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση ενιαίας προκήρυξης για τις θέσεις των διοικητών. Πρόκειται για ακόμα μία σημαντική διαφορά, η οποία μπορεί να είναι διαδικαστικής φύσης, αλλά επιδρά καταλυτικά στην αποτελεσματικότητα και στην ταχύτατα του ορισμού. Μέχρι σήμερα για τα 120 νοσοκομεία της χώρας εκδίδονταν 120 προκηρύξεις. Πλέον, αντί για 120 προκηρύξεις, θα εκδίδεται μία για τους Διοικητές όλων των νοσοκομείων, και οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν τις επιλογές τους.

Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του συστήματος είναι η ετήσια αξιολόγηση που θα οδηγεί σε bonus ή παύση καθηκόντων. Το ύψος των bonus θα είναι ίδιο για όλες τις διοικήσεις; Μπορείτε να μας δώσετε μια τάξη μεγέθους;

Η θέσπιση διαρκούς συστήματος αξιολόγησης αποτελεί μία σημαντική καινοτομία του νομοσχεδίου. Πολύ περισσότερο, όταν η αξιολόγηση θα είναι ετήσια, με βάση συμβόλαια απόδοσης, τα οποία θα περιλαμβάνουν μετρήσιμους στόχους και θα υπογράφουν οι νέες διοικήσεις.  Σε περίπτωση που από την ετήσια αξιολόγηση προκύψει ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, μπορεί να υπάρχει οικονομική επιβράβευση,  η οποία μπορεί να φτάσει έως και 20% του βασικού μισθού για διοικήσεις Νομικών Προσώπων που οι αρμοδιότητές τους εκτείνονται σε όλη την Επικράτεια και διοικήσεις νοσοκομείων, και έως 15% για διοικήσεις Νομικών Προσώπων των οποίων οι αρμοδιότητες έχουν ειδικό χαρακτήρα ή εκτείνονται σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας π.χ. τοπικά αθλητικά κέντρα.

Πώς ακριβώς θα λειτουργεί το τεστ δεξιοτήτων, ως τεστ νοημοσύνης;

Το τεστ δεξιοτήτων θα διενεργείται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Δεν πρόκειται για τεστ γνώσεων, είναι εργαλείο για να αξιολογηθούν βασικές δεξιότητες του υποψηφίου, απαραίτητες για την κατάληψη θέσης ευθύνης, όπως είναι για παράδειγμα ο παραγωγικός συλλογισμός, η αντίδραση σε συγκεκριμένες εργασιακές καταστάσεις. Τα τεστ δεξιοτήτων χρησιμοποιούνται στο δημόσιο σε πάνω από 50 χώρες,  μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Η.Π.Α, σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, παγκοσμίως και στη χώρα μας.

Οι δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές στον εργασιακό τομέα, και γι’ αυτό  αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγησή τους στο πλαίσιο της διαδικασίας κρίσης και επιλογής διοικήσεων. Ζούμε στην εποχή της αυξημένης σημασίας των δεξιοτήτων, και ήρθε η ώρα  λειτουργήσει με τον τρόπο αυτό και το Δημόσιο.

Μια από τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες σας θα είναι το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Θα ακολουθήσει τους ίδιους κανόνες;

Η βασική φιλοσοφία θα είναι η ίδια. Έχουμε δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αξιοκρατία και αντικειμενικότητα, με σημαντική την προσθήκη της έμφασης στις δεξιότητες οριζοντίως στο Δημόσιο, και ο δεύτερος να καταστούν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές οι διαδικασίες.

Πως αξιολογείτε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Πρώτα από όλα να συγχαρώ τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες. Το πολιτικό αποτύπωμα της αναμέτρησης προκύπτει από τα αποτελέσματα στις Περιφέρειες και είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Ν.Δ. επιλέγοντας τους υποψήφιους που υποστηρίξαμε, ενώ οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποδοχή σαφώς μικρότερη από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Βεβαίως, αναμένουμε και τα σημερινά αποτελέσματα, σε 6 Περιφέρειες και 84 Δήμους, θεωρώ ωστόσο ότι το πολιτικό μήνυμα είναι ήδη ξεκάθαρο. Οι πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και ζητούν πράξεις και όχι λόγια, θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις άμεσα. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή των πολιτών. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά και να αλλάξουμε όσα κρατούν την πατρίδα μας πίσω.  

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη συνιστά πολιτικά, μεγαλύτερη ή μικρότερη απειλή για τη ΝΔ;

Η εκλογή του κ. Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από μια έκρηξη δημοσιότητας, αλλά και ένα μεγάλο ερωτηματικό, σε σχέση με τις πολιτικές θέσεις και την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Τα δείγματα πολιτικής γραφής, από τότε μέχρι σήμερα, δείχνουν ότι πίσω από την έντεχνα επεξεργασμένη εικόνα, ο κ. Κασσελάκης επιμένει στη στείρα άρνηση, το λαϊκισμό, την τοξικότητα, επιμένει στα ίδια πρόσωπα. Επιμένει σε όλα όσα αποδοκίμασαν έντονα οι πολίτες τον Ιούνιο, αλλά και την προηγούμενη Κυριακή, παρά την αλλαγή ηγεσίας. Προφανώς είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα. Μέχρι τώρα, όμως, η μόνη αλλαγή στο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον κ. Κασσελάκη, είναι η αναβάθμιση των κύριων Πολάκη και Παππά. Στη Νέα Δημοκρατία επιζητούμε μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα εγκαταλείψει το λαϊκισμό και θα συμβάλλει με ρεαλιστικές προτάσεις στην καλύτερη λειτουργία της δημοκρατικής μας ζωής. Μέχρι σήμερα, ο κ. Κασσελάκης δείχνει να κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα ο κ. Κασσελάκης, που εμφανίστηκε ως πολιτικός του αύριο, απορροφήθηκε από το χθες.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ