Συνέντευξη της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Μπόκα

Αύγουστος 1, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Συνέντευξη της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Μπόκα

Η Βουλή ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για την συμμετοχή των εκλογέων του εξωτερικού στις επόμενες εκλογές;

Η υπερψήφιση της άρσης όλων των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό συνιστά άλμα δημοκρατίας, αφού διευκολύνεται η άσκηση του κορυφαίου δικαιώματος της ψήφου, ενώ, την ίδια στιγμή, ενισχύεται η φωνή των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται, και η φωνή της Ελλάδας, σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, καταργήθηκαν τα εμπόδια που δεν επέτρεπαν σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, που έχουν δικαίωμα ψήφου, να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό. Μια εκκρεμότητα δεκαετιών έκλεισε. Ένα πάγιο αίτημα, ένα όνειρο των Ελλήνων της διασποράς, έγινε πραγματικότητα. Η επόμενη ημέρα αυτής της σημαντικής νίκης της Βουλής σηματοδοτεί περισσότερη δουλειά για την Κυβέρνησή μας. Αποστολή μας τώρα, σε συνεργασία και με τις οργανώσεις των αποδήμων, είναι να ενημερώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, ότι πλέον είναι εύκολο και απλό να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, συμπληρώνοντας μία και μόνο αίτηση στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η προσπάθειά μας θα ξεκινήσει άμεσα και θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η μεγάλη κινητοποίηση των ομογενειακών οργανώσεων κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, τα μηνύματα ικανοποίησης από την άρση των περιορισμών, τα αισθήματα δικαίωσης που εκφράστηκαν δημοσίως, δημιουργούν την πεποίθηση έντονης κινητοποίησης για την αξιοποίηση της δυνατότητας που έχουν, πλέον, οι Έλληνες του εξωτερικού και την προσδοκία σημαντικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά την πολυφωνία της τρέχουσας Βουλής, στην οποία συμμετέχουν πλέον οκτώ κόμματα, καταφέρατε να αποσπάσετε ευρεία συναίνεση. Θεωρείτε ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας;

Η συναίνεση που σημειώθηκε σε ένα μείζονος σημασίας για τον απανταχού Ελληνισμό ζήτημα, είναι πράγματι ιστορική για τα δεδομένα της Βουλής, και δεν συνιστά νίκη ενός κόμματος. Είναι νίκη του Κοινοβουλίου, νίκη του πολιτικού μας συστήματος, νίκη της Δημοκρατίας, νίκη όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, όπου και αν βρίσκονται. Ελπίζω ότι ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και σε άλλα ζητήματα× μπορούμε άλλωστε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα όταν είμαστε ενωμένοι.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να θέτει ως επόμενο στόχο την θέσπιση της επιστολικής ψήφου. Πόσο εφικτό είναι να ισχύσει στις επόμενες ευρωεκλογές;

Ζητούμενο για εμάς ήταν όλο αυτά τα χρόνια και παραμένει, η μέγιστη διευκόλυνση στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ήδη η άρση όλων των περιορισμών είναι νόμος του κράτους, και αυτό συνιστά ένα πρώτο, σημαντικό βήμα. Η θέσπιση της επιστολικής ψήφου είναι το επόμενο βήμα για το οποίο όμως θα χρειαστεί αρκετή συζήτηση και διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων και των φορέων. Σε αντίθεση με την άρση των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου για την οποία είχε γίνει εκτενής συζήτηση τα τελευταία 4 και πλέον χρόνια, το ζήτημα της επιστολικής ψήφου δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς διαλόγου, ο οποίος είναι απαραίτητος για να επιλυθούν τεχνικά ζητήματα προς διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη συναίνεση, και τον οποίο θα εκκινήσουμε το επόμενο διάστημα.

Θα προτείνετε την αναθεώρηση του άρθρου 51 του Συντάγματος ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύσει και για τους εντός της Επικράτειας ψηφοφόρους;

Η συζήτηση που γίνεται επί του παρόντος για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας. Βάση για τη συζήτηση είναι το άρθρο 51, παρ. 4, του Συντάγματος, πλην όμως, όπως επεσήμανα και προηγουμένως, θα πρέπει να γίνουν εκτενείς συζητήσεις με κόμματα και φορείς προκειμένου να καταλήξουμε σε συγκεκριμένη πρόταση.

Ποιές είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών; Τι να περιμένουμε;

Ξεκινήσαμε το νομοθετικό έργο αμέσως, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, με την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων. Θα ακολουθήσει σειρά νομοθετημάτων που αφορούν στην λειτουργία του επιτελικού κράτους και ευρύτερα στη βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης όπως για παράδειγμα το νέο σύστημα ορισμού Διοικήσεων Νομικών Προσώπων του Δημόσιου τομέα, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, ο νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει σημαντικές απλοποιήσεις για τους πολίτες. Επιπροσθέτως, σχεδιάζουμε πιο στοχευμένες προσλήψεις και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ. Ζητούμενο για εμάς είναι η  αφενός η καλύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη και ταυτόχρονα η ανέλιξη και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού μας. Θέλουμε ένα Δημόσιο πιο παραγωγικό, πιο αποδοτικό με υγιή επαγγελματικά κίνητρα. Με καλύτερες αμοιβές, στοχοθεσία, αξιολόγηση, μπόνους παραγωγικότητας. Οι αλλαγές στο κράτος αποτελούν μέσο για να υπηρετήσουμε τους πολίτες. Στόχος μας είναι να περάσουμε από το κράτος που διαρκώς βελτιώνεται για να καλύψει τις προτεραιότητες του πολίτη, στο κράτος που σχεδιάζει εξ’ αρχής βάσει των προτεραιοτήτων του πολίτη, στο κράτος που έχει επίκεντρο τον πολίτη.  

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις προσλήψεις, ποιος είναι ο προγραμματισμός για το 2024;

Όπως ξέρετε, ισχύει ο κανόνας ένας προς έναν, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση συνολικά στο Δημόσιο. Για το 2024, το ανώτατο όριο προσλήψεων είναι περίπου 16.000. Όπως έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κρίσιμη προτεραιότητά μας είναι οι προσλήψεις στην Υγεία, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά προσλήψεις θα γίνουν και σε άλλους κρίσιμους τομείς λειτουργίας του κράτους με στοχευμένο τρόπο και πάντοτε έχοντας κατά νου την βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα συζητήσουμε αναλυτικά τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2024.

Θέλω να αναφερθούμε στο θέμα της αξιολόγησης για την οποία γίνεται πολύς λόγος. Πέστε μου πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα επιβράβευσης με τα μπόνους παραγωγικότητας.

Για πρώτη φορά με το Νόμο 4940 καθιερώθηκε ένα σύστημα κινήτρων-αμοιβών που εστιάζει τόσο στην επιβράβευση της ατομικής απόδοσης του υπαλλήλου, όσο και της ομαδικής, στο πλαίσιο της επίτευξης των στρατηγικών στόχων του φορέα. Η δυνατότητα του προϊσταμένου μιας οργανικής μονάδας να παρέχει ανταμοιβές, μπόνους παραγωγικότητας, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει θετικά στην κατεύθυνση της κινητροδότησης των υπαλλήλων, συμβάλλοντας, μάλιστα καταλυτικά στην παραγωγικότητα, στην επίτευξη των στόχων του φορέα αλλά και στην ταχύτερη απορρόφηση προβλεπόμενων κονδυλίων. Ζητούμενο του νέου αυτού συστήματος επιβράβευσης είναι αφενός η ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων και κατ΄ επέκταση η ενίσχυση της λειτουργικότητας των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε τον περασμένο Μάρτιο 25 εκατ. ευρώ στους Δήμους για καθαρισμούς δασών και έργα πρόληψης και πυροπροστασίας. Θεωρείτε ότι απέδωσε ο σχεδιασμός ή πρέπει να επανασχεδιαστεί το πλαίσιο αρμοδιοτήτων κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης;

Πράγματι, η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και την πυροπροστασία και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο διαθέσαμε στους Δήμους 25 εκατομμύρια ευρώ για σχετικά έργα, όπως ο καθαρισμός εκτάσεων. Το ποσό αυτό είναι κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δόθηκε βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης και δημογραφικά στοιχεία. Επιπλέον, με νομοθετική παρέμβαση από το 2022, η οποία επικαιροποιήθηκε φέτος την άνοιξη, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, εφόσον ιδιοκτήτες χώρων που χρήζουν καθαρισμού κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου δεν μεριμνήσουν γι’ αυτούς, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Είναι γεγονός ότι οι Δήμοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ένας πολύ κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της αντιπυρικής προστασίας και τους ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους. Οι περισσότεροι Δήμοι ανταποκρίνονται ικανοποιητικά, άλλοι ανταποκρίνονται λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μηχανισμός λογοδοσίας τόσο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αναφορικά με τη νομιμότητα δαπανών των Δήμων, όσο και προς τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι είναι οι τελικοί κριτές. Σε λίγους μήνες, στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να κρίνουν κάθε Δημοτική Αρχή ανάλογα με το βαθμό ικανοποίησής τους, και αναμφίβολα η πρόληψη και πυροπροστασία αποτελούν σημαντικά κριτήρια αξιολόγησης.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ