Συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στο περιοδικό Hello

Μάιος 17, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Σε ό,τι αφορά την παράταξη της Ν.Δ., ποιο είναι το πιο μεγάλο έργο που έγινε, κατά τη γνώμη σας, την προηγούμενη τετραετία;

Η ανάταξη της χώρας μας σε όλους τους τομείς και η αποκατάσταση της θέσης της διεθνώς. Το 2019 παραλάβαμε μία χώρα με καταρρακωμένη οικονομία και κοινωνία, σε αστάθεια και απομόνωση, με έκδηλη την απαισιοδοξία. 4 χρόνια μετά είμαστε υπερήφανοι που οι αναπτυξιακοί ρυθμοί μας βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, οι διεθνείς οίκοι αναγνωρίζουν την άνοδο της οικονομίας μας, η Παιδεία βελτιώθηκε καίρια σε όλες τις βαθμίδες, τα σύνορά μας φυλάσσονται, το κράτος είναι φιλικό στον πολίτη, η Ελλάδα αποτελεί έναν ισότιμο Ευρωπαίο εταίρο και πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει.

 Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα της εκλογής σας;

Δεν προτρέχω, καθώς έχουμε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενώπιόν μας και, εξ αιτίας της απλής αναλογικής που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ -προβλέποντας τη ραγδαία πτώση της απήχησής του- ως βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας της χώρας, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Ότι η κάθε ψήφος μετράει, προκειμένου να κριθεί αν η χώρα θα προχωρήσει σταθερά, τολμηρά μπροστά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα επιστρέψει στην καταστροφική, ανερμάτιστη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Τι σας δίνει δύναμη και τι σας πεισμώνει για να συνεχίσετε τη σκληρή δουλειά στον πολιτικό στίβο;

Δύναμη μου δίνουν αναμφισβήτητα τα παιδιά και οι νέοι μας. Για αυτούς προσπαθούμε και αξίζουν κάθε λεπτό του αγώνα μας, καθώς η επένδυση στην Παιδεία είναι από τις μεγαλύτερες που μπορεί να κάνει κανείς για τη χώρα. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση από το να τους βλέπουμε να πετυχαίνουν, να προοδεύουν, να κατακτούν τα όνειρά τους. Τι με πεισμώνει; Όσοι προσπαθούν να κρατήσουν τη νέα γενιά πίσω, όσοι υπακούν σε ιδεοληψίες και συντεχνιακά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το καλό των παιδιών μας. Ποιο υπουργείο είναι εκείνο όπου θα βλέπατε τον εαυτό σας σε περίπτωση εκλογής σας;

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει το προνόμιο και την ευθύνη να μας κρίνει όλους, αποφασίζοντας ποιος μπορεί να φανεί χρήσιμος στη χώρα και από ποια θέση. Εφόσον οι πολίτες επιλέξουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία για Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό, είμαι ασφαλώς διατεθειμένη να προσφέρω από οπουδήποτε αποφασίσει εκείνος.

Ως πολιτικός τι θα αλλάζατε σε σχέση με την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη;

Θα ήθελα να του κάνω τη ζωή πιο εύκολη, πιο ομαλή, να μπορεί να αφιερωθεί περισσότερο στην οικογένειά του, στη δουλειά του, σε όσα τον ενδιαφέρουν και τον ευχαριστούν. Να μπορεί ο καθένας να βρίσκει ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσω των οποίων αναδεικνύει τις κλίσεις και τα ταλέντα του, να αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας και οι πολίτες μας να είναι ευτυχισμένοι με τις επιλογές τους.

Ποια θα είναι η μεγαλύτερη κρίση που θα αντιμετωπίσουν η Ευρώπη και η χώρα μας στο άμεσο μέλλον;

Θεωρώ ιδιαίτερα κρίσιμο το περιβάλλον και την υποβάθμισή του, επομένως, αν δεν δράσουμε ακόμη πιο άμεσα και σε παγκόσμιο επίπεδο, νομίζω ότι η κλιματική κρίση θα χτυπήσει ακόμη πιο έντονα την πόρτα μας, τόσο στις μεσογειακές χώρες όσο και σε άλλα ευάλωτα οικοσυστήματα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλά ακόμη ανοιχτά ζητήματα διεθνώς, και στην Ευρώπη ειδικότερα, όπως η ενεργειακή κρίση εξ αιτίας του πολέμου, η υγειονομική, που τάραξε συθέμελα και απρόσμενα τον κόσμο μας, σε κάποιες χώρες ακόμη και θεσμικές κρίσεις ή έλλειψη εμπιστοσύνης στα πολιτικά συστήματα. Όλα αυτά απαιτούν ισχυρές κυβερνήσεις από πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, και στη χώρα μας αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.

Σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν αλλαγές;

Σε όλους! Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, και πάντοτε υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, βελτιώσεις, ανατροφοδότηση και επανασχεδιασμό.

Ποια είναι η γνώμη σας για την εξωτερική πολιτική αλλά και για την οικονομία της Ελλάδας;

Και στους δύο τομείς έγιναν άλματα την τελευταία τετραετία, ενώ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τούς είχε φτάσει σε οριακή θέση. Να θυμίσω μόνο, ως προς την εξωτερική μας πολιτική, ότι η χώρα είχε καταντήσει το 2015 παρίας στην Ευρώπη και παρ’ ολίγον να βρεθεί εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας, εξ αιτίας των κακών κυβερνητικών χειρισμών. Πρωτάκουστα πράγματα. Όσο για την οικονομία, οι πολίτες την βιώνουν καθημερινά και μπορούν να αξιολογήσουν την αλλαγή της τελευταίας τετραετίας. Μείωση άνω των 50 φόρων και εισφορών, αύξηση του κατώτατου μισθού, απορρόφηση κραδασμών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στήριξη των επιχειρήσεων, μείωση της ανεργίας.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε ως υπουργός Παιδείας;

Αναμφισβήτητα, η κρίση της πανδημίας. Η μεταφορά ολόκληρης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, η εξεύρεση κονδυλίων για εξοπλισμό και η διανομή του, η εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης στις πλατφόρμες μέσω των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για όλους, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η μάχη με τις δυνάμεις που ήθελαν τα παιδιά μας να παραμείνουν -για άγνωστο τότε χρονικό διάστημα- στο σκοτάδι. Με τη σύμπραξη ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ωστόσο, τα καταφέραμε.

Πώς νιώθετε με το σχολιασμό, είτε αυτός προέρχεται από το πολιτικό σας περιβάλλον είτε από τους πολίτες;

Τολμώ να πω ότι χαίρομαι με την εποικοδομητική κριτική, που μας βοηθά όλους να γινόμαστε καλύτεροι. Θεωρώ όμως ότι προσωπικές επιθέσεις, που δεν αφορούν στο έργο ή την πολιτική μου παρουσία, αλλά βάλλουν κατά της οικογένειάς μου, περνούν κόκκινες γραμμές.

Πιστεύετε ότι πρέπει να αυξηθούν οι γυναικείες φωνές στη Βουλή;

Ασφαλώς. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και πρόκειται για ένα σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, καθώς αποτελούμε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας μας. Η πολιτική χρειάζεται τις γνώσεις, την οξυδέρκεια, την ενσυναίσθηση, την πολυπραγμοσύνη των γυναικών. Και οι ίδιες χρειάζονται ενθάρρυνση, κίνητρα, στήριξη από την οικογένεια και την Πολιτεία, προκειμένου να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα και στον δημόσιο βίο.

Ποιο είναι το πιο δυνατό σας σημείο και ποιο θα χαρακτηρίζατε ως αδυναμία σας;

Δυνατό μου σημείο η αποτελεσματικότητα και η μαχητικότητά μου, ότι προσπαθώ και επιμένω στον στόχο μου, όταν τον πιστεύω και θεωρώ ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αδύναμο σημείο μου είναι συχνά ο υπερσυγκεντρωτισμός μου για να προχωρούν όλα όπως πρέπει.

Ποιες είναι οι πέντε βασικές αξίες που σας διέπουν;

Τιμιότητα, ειλικρίνεια, συνεργατικότητα, υπευθυνότητα, σεβασμός.

Η οικογένειά σας αποτελεί κινητήρια δύναμη;

Οπωσδήποτε – ο σύζυγός μου είναι ο βράχος μου, χωρίς τη στήριξη του οποίου δεν θα μπορούσα να κάνω ό,τι κάνω σήμερα. Δύναμη παίρνω επίσης από τα παιδιά μου, που, με τις αστείρευτες δυνατότητες, τον αυθορμητισμό και την αθωότητά τους, μου επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι αξίζει κάθε προσπάθεια για αυτά και για τα παιδιά όλης της χώρας.

Ποιο είναι το πολιτικό σας όραμα και πώς φαντάζεστε το μέλλον σας στην πολιτική σκηνή του τόπου;

Όραμά μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στη χώρα από όποια θέση και αν βρεθώ, να δίνω αξία στην κάθε ψήφο που μου έδωσαν οι πολίτες στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας και να αναγνωρίζουν κι εκείνοι σε εμένα τον εκπρόσωπό τους, αυτόν που αξίζει να εμπιστεύονται και να τιμούν με την ψήφο τους.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ