Συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στο youweekly.gr

Μάιος 17, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Η Νίκη Κεραμέως παραχώρησε συνέντευξη στο Youweekly.gr, απαντώντας σε ερωτήματα που απασχολούν.

Για ποια μεταρρύθμισή σας στο Υπουργείο δηλώνετε υπερήφανη; Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει ή παραδέχεστε ότι δεν πράξατε σωστά;

Για πρώτη φορά, τολμήσαμε μία συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από το Νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο. Δρομολογήσαμε την αλλαγή του περιεχομένου της εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά μας να προσλαμβάνουν σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες. Αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, παρέχοντας περισσότερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς μας. Το δημόσιο σχολείο στηρίζει την οικογένεια και προσφέρει υπηρεσίες που, μέχρι πρότινος, οι γονείς έπρεπε να πληρώσουν για να τις απολαμβάνουν τα παιδιά τους. Η αξιολόγηση είναι πλέον πραγματικότητα. Ανοίξαμε νέους ορίζοντες για τα πανεπιστήμιά μας, με συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού, νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους φοιτητές μας, αλλαγή του νόμου για το άσυλο. Αναβαθμίσαμε την Επαγγελματική Κατάρτιση και Εκπαίδευση, καθιστώντας την ποιοτικό εναλλακτικό δρόμο για σπουδές με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ως προς το αν έχω μετανιώσει για κάτι, ναι, έχω μετανιώσει που στην αρχή ανάληψης των καθηκόντων μου απορροφήθηκα από τον φόρτο εργασίας στο Υπουργείο και δεν επισκεπτόμουν τόσο συχνά σχολεία. Εν συνεχεία ήρθε η πανδημία και οι περιορισμοί ως προς τη λειτουργία των σχολείων. Εν τέλει όμως στην τετραετία επισκέφθηκα πάνω από 400 σχολεία, και τα ερεθίσματα από τις επισκέψεις αυτές ήταν εξαιρετικά πλούσια.

Θεωρείτε ότι έχουν πεισθεί οι πολίτες για την αναγκαιότητα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης;

Η αυτοδυναμία της Νέα Δημοκρατίας αποτελεί τη μόνη ουσιαστική κυβερνητική επιλογή. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. Η αυτοδυναμία δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σταθερότητα, για να συνεχίσει η χώρα μας την αναπτυξιακή της πορεία, για να διασφαλίσουμε όσα θετικά πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκεί που χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Την Κυριακή τον εκλογών δεν υπάρχει χώρος για ψήφο διαμαρτυρίας ή αποχή. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Η πρώτη Κυριακή δείχνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει.

Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα της εκλογής σας;

Δεν προτρέχω, καθώς έχουμε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενώπιόν μας και, εξ αιτίας της απλής αναλογικής που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ -προβλέποντας τη ραγδαία πτώση της απήχησής του- ως βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας της χώρας, πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας. Ότι η κάθε ψήφος μετράει, προκειμένου να κριθεί αν η χώρα θα προχωρήσει σταθερά, τολμηρά μπροστά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα επιστρέψει στην καταστροφική, ανερμάτιστη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τις εκλογές, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι όλα έτοιμα; Θα διεξαχθούν κανονικά;

Όλα είναι έτοιμα, ώστε οι πανελλαδικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα, όπως συνέβη, άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως γνωρίζετε, στην απόφαση του Πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών, συνυπολογίστηκε η επιθυμία της Κυβέρνησης να μην διαταραχθεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Σεβόμενοι μάλιστα την ανάγκη των υποψηφίων και των οικογενειών τους να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους εγκαίρως, για πρώτη φορά οι ημερομηνίες των εξετάσεων ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2022, και επιπλέον θεσπίσαμε νομοθετικά την υποχρέωση για την εκάστοτε Κυβέρνηση η ανακοίνωση αυτή να γίνεται εφεξής κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του προηγουμένου έτους.

Τι σας δίνει δύναμη και τι σας πεισμώνει για να συνεχίσετε τη σκληρή δουλειά στον πολιτικό στίβο;

Δύναμη μου δίνουν αναμφισβήτητα τα παιδιά και οι νέοι μας. Για αυτούς προσπαθούμε και αξίζουν κάθε λεπτό του αγώνα μας, καθώς η επένδυση στην Παιδεία είναι από τις μεγαλύτερες που μπορεί να κάνει κανείς για τη χώρα. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση από το να τους βλέπουμε να πετυχαίνουν, να προοδεύουν, να κατακτούν τα όνειρά τους. Τι με πεισμώνει; Όσοι προσπαθούν να κρατήσουν τη νέα γενιά πίσω, όσοι υπακούν σε ιδεοληψίες και συντεχνιακά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το καλό των παιδιών μας.

Πιστεύετε ότι πρέπει να αυξηθούν οι γυναικείες φωνές στη Βουλή;

Ασφαλώς. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και πρόκειται για ένα σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, καθώς αποτελούμε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας μας. Η πολιτική χρειάζεται τις γνώσεις, την οξυδέρκεια, την ενσυναίσθηση, την πολυπραγμοσύνη των γυναικών. Και οι ίδιες χρειάζονται ενθάρρυνση, κίνητρα, στήριξη από την οικογένεια και την Πολιτεία, προκειμένου να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι γυναίκες να συμμετέχουν ισότιμα και στον δημόσιο βίο.

Είναι επαρκής ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά; Σας παραπονιούνται; Ο σύζυγος συμμετέχει ενεργά στην ανατροφή τους;

Σαφώς και θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου. Τους λείπω και μου λείπουν και εμένα, όμως ο χρόνος που περνάμε είναι σαφώς ποιοτικός και όπως σας είπα αυτό το θεωρώ κομβικό. Όσο για τον σύζυγό μου, η αλήθεια είναι ότι μπορώ και εργάζομαι τόσο σκληρά γιατί εκείνος είναι βράχος, είναι δίπλα μου στα πάντα και με στηρίζει. Έχουμε κοινούς στόχους για την οικογένειά μας, και είναι μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους σε μια σχέση.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ