Συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στην Εφημερίδα “Βραδυνή” και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή

Μάρτιος 25, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

1.Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την τραγωδία των Τεμπών. Πού βρισκόμαστε; Η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις.

Θεωρώ ότι η διαδικασία που εξελίχθηκε αυτήν την εβδομάδα ενώπιον της Βουλής έδωσε πολλές απαντήσεις για τους λόγους που οδηγηθήκαμε στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Η Κυβέρνηση, έχοντας αναλάβει από την πρώτη στιγμή το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, παραμένει απολύτως προσηλωμένη, πρώτον, στο να χυθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της τραγικής αυτής υπόθεσης και, δεύτερον, όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί ποτέ παρόμοια τραγωδία στη χώρα μας. Στο δυστύχημα αυτό συμπυκνώθηκαν παθογένειες δεκαετιών, που πρέπει να αντικρύσουμε κατάματα και να αντιμετωπίσουμε. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών, νέων ανθρώπων, το πένθος των οικογενειών τους, είναι κάτι που κανένας μας δεν πρόκειται να ξεχάσει, και είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.

2. Πού βρισκόμαστε με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών; Γιατί υπήρξαν τόσες αντιδράσεις;

Κάθε τι καινούριο συχνά συνοδεύεται από αντιδράσεις, ωστόσο πεποίθησή μου είναι ότι αυτό δεν θα πρέπει να μας πτοεί, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης της εκπαίδευσης, που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες διεθνώς. Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση είναι πλέον γεγονός και στη χώρα μας, και διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, το δεύτερο είναι η αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος, η «ελληνική PISA», μέσω της οποίας μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι τα δυνατά σημεία και ποιες οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και να σχεδιάζουμε τις πολιτικές μας στη βάση δεδομένων. Και τα δύο αυτά στάδια έχουν ήδη εφαρμοστεί από πέρυσι και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά υλοποίησής τους. Το τρίτο επίπεδο αφορά στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, όπως είχαμε δεσμευθεί, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 1.300 συναντήσεις μεταξύ αξιολογητών και εκπαιδευτικών τον τελευταίο μήνα. Η αξιολόγηση εστιάζει και σε επιστημονικές πτυχές σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο και σε παιδαγωγικές.

3. Προσφάτως, το ζήτημά της απασχόλησε και τη Βουλή, καθώς 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία ζητούν την κατάργηση της τιμωρητικής, όπως τη χαρακτηρίζουν, αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για ακόμη μία απτή απόδειξη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ο πολιτικός εκφραστής και προστάτης των πυρήνων του αναχρονισμού, της αντιδραστικότητας, του βαθέος Κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαιωνιστούν όλες οι παθογένειες που η κοινωνία αποστρέφεται και τις οποίες η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μάχονται. Μία από αυτές ήταν και η απουσία ατομικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών για 41 χρόνια στη χώρα. Αυτή είναι η Ελλάδα του χθες που αγωνιζόμαστε να αφήσουμε πίσω μας.

4. Με την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων τι θα ισχύσει φέτος;

Η τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων μας έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2019, από 90,78 εκατομμύρια ευρώ σε 117,12 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον κατανέμεται στα ΑΕΙ στη βάση αντικειμενικών και ποιοτικών κριτηρίων κατόπιν αξιολόγησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και δεν εναπόκειται στην απόφαση του εκάστοτε Υπουργού, όπως ίσχυε μέχρι το 2019. Το 80% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων – π.χ. αριθμός φοιτητών, καθηγητών, πανεπιστημιακών τμημάτων – με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών κάθε Ιδρύματος, ενώ το 20% της τακτικής χρηματοδότησης κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των ΑΕΙ. Επενδύουμε στην Παιδεία, στα Πανεπιστήμιά μας, και χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

5. Επειδή αυτά τα 4 χρόνια έχουν συντελεστεί πολλές αλλαγές στον χώρο της παιδείας, αν σας ζητούσα επιγραμματικά να μας αναφέρετε τις πιο σημαντικές, ποιες είναι;

Από την πρώτη στιγμή, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, μέλημά μας ήταν να προχωρήσουμε σε μια καθολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης από κάτω προς τα πάνω, από το Νηπιαγωγείο και την Επαγγελματική Εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο και τη Δια Βίου Μάθηση. Νηπιαγωγείο από την ηλικία των τεσσάρων ετών, Αγγλικά από το Νηπιαγωγείο, επέκταση ολοήμερου, 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, Νέα Προγράμματα Σπουδών, νέες θεματικές στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω εργαστηρίων δεξιοτήτων, αναβάθμιση και άμεση σύνδεση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, ασφαλέστερο ακαδημαϊκό περιβάλλον, συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, αξιολόγηση παντού, χρηματοδότηση ΑΕΙ με αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια, ενίσχυση της εξωστρέφειας, είναι μερικές από τις πιο κομβικές μεταρρυθμίσεις μας.

6. Πόσο θα επηρεαστούν οι πανελλαδικές από τις εκλογές;

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει ανακοινωθεί, για πρώτη φορά, ήδη από την περασμένη χρονιά, από σεβασμό στους υποψηφίους, τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειές τους, στον προγραμματισμό τους. Ο χρόνος διεξαγωγής τους έχει συμπεριληφθεί στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται να επηρεαστούν από την εκλογική αναμέτρηση. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η πρώτη κάλπη θα στηθεί το Μάιο και ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις Πανελλήνιες ως “κόρη οφθαλμού”.

7. Υπάρχει περιθώριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ; Υπάρχουν ακόμα γέφυρες συνεννόησης;

Στόχος μας είναι η σταθερότητα και η συνέχεια της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας, κάτι που διασφαλίζεται από μία ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες θα συγκρίνουν συνολικά τις δύο περιόδους διακυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκρίνουν τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θεωρώ ότι θα δώσουν ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Αν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αυτό δεν συμβεί, τότε θα κινηθούμε με υπευθυνότητα και σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει. 

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ