Τακτικισμοί και επικοινωνιακά τερτίπια της Κυβέρνησης, την ώρα που διακυβεύεται η προοπτική της χώρας

  Απρίλιος 15, 2016
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Νίκη Κ. Κεραμέως: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά τερτίπια, αποσκοπώντας σε βραχυπρόθεσμα και ευκαιριακά μικροπολιτικά οφέλη, ενώ διακυβεύεται η προοπτική της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα»

  Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, στην ομιλία της ως εισηγήτριας επί της σύστασης της εξεταστικής επιτροπής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επιχείρησε να καταδείξει, με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η εν λόγω συζήτηση αποτελεί άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της Κυβέρνησης με διττή στόχευση: αφενός τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, και αφετέρου τη συσπείρωση της Κυβερνητικής πλειοψηφίας μπροστά στα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

  Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της, το βίντεο, καθώς και το πλήρες κείμενο:

  ▪ Πολύ φοβάμαι ότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η ουσία του θέματος, δεν σας ενδιαφέρει καθόλου το πλαίσιο αυτό καθ’ εαυτό της δανειοδότησης, σας ενδιαφέρει μόνο η δημιουργία εντυπώσεων.

  ▪ Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία,

  ▪ γιατί δεν έχετε συμπεριλάβει στην πομπώδη πρότασή σας τη συζήτηση και σύνταξη προτάσεων για τη θωράκιση του συστήματος δανειοδότησης, τη θέσπιση εγγυήσεων και δικλείδων ασφαλείας για ένα ορθολογικό και διαφανές σύστημα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ;

  ▪ γιατί δεν έχετε φέρει προς ψήφιση ούτε μία διάταξη τους 14 αυτούς μήνες που είστε Κυβέρνηση για τη νομοθέτηση ενός καλύτερου, πιο ορθολογικού και πιο διαφανούς συστήματος δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ;

  ▪ γιατί αργήσατε πάνω από μισό χρόνο να συστήσετε την Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων; Και γιατί μέχρι σήμερα – 14 μήνες αφότου αναλάβατε την εξουσία – δεν έχετε αναρτήσει σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο τις οικονομικές καταστάσεις όλων των κομμάτων, τα έσοδά τους, τα δάνειά τους, τα έξοδά τους, όπως υποχρεώνει την Επιτροπή Ελέγχου ο νόμος 4304/2014;

  ▪ Η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2014, με το Νόμο 4304, προχώρησε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη θέσπιση εγγυήσεων αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας, όπως την απαγόρευση της λήψης κομματικού δάνειου με εγγύηση μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις και τη μείωση της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων από 1 τοις χιλίοις σε 0,5 τοις χιλίοις.

  ▪ Και στην κατεύθυνση αυτή, ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ:

  ▪ έδωσε στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του κόμματος

  ▪ θεσμοθέτησε και έθεσε σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του κόμματος

  ▪ δεσμεύτηκε να δημοσιεύει στο διαδίκτυο ανά τρίμηνο όλες τις δαπάνες του κόμματος και

  ▪ ξεκίνησε δημόσια εκστρατεία συλλογής πόρων από τους πολίτες, όλα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

  ▪ Είναι θράσος να μιλάτε για δήθεν καταπολέμηση της διαπλοκής στο χώρο των ΜΜΕ, όταν την ίδια στιγμή εσείς οι ίδιοι επιχειρείτε να τα χειραγωγήσετε.

  ▪ Όταν αφαιρείτε, με τρόπο προκλητικό και αντισυνταγματικό, ουσιαστικές αρμοδιότητες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υποβαθμίζοντας το θεσμικό του ρόλο.

  ▪ Όταν μέλη της Κυβέρνησής σας δεν ανέχονται και απειλούν όσους τους ασκούν κριτική.

  ▪ Όταν αντιμάχεστε, δήθεν, το μιντιακό κατεστημένο που σας πολεμά, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεστε να αποζητάτε την εύνοιά του σε αλλεπάλληλες εν κρυπτώ συναντήσεις με κυρίαρχο εκπρόσωπό τους.

  ▪ Η ΝΔ τηρεί υπεύθυνη στάση και στηρίζει την πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να συζητήσουμε για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Προκειμένου να συζητήσουμε για το ζήτημα αυτό συνολικά. Όχι επιλεκτικά. Για τα δάνεια όλων των ΜΜΕ και όλων των κομμάτων.

  ▪ Εμείς λοιπόν στηρίζουμε την πρότασή σας. Εσείς, όμως, γιατί αρνείστε την πρόταση της ΝΔ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τις αιτίες για τις οποίες επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί και τραπεζική αργία, υπογράφηκε 3ο Μνημόνιο και χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου οι τράπεζες με τους χειρότερους δυνατούς όρους; Οφείλετε απαντήσεις στους Έλληνες πολίτες για την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχετε φέρει την οικονομία.

  ▪ Η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι a la carte.

  ▪ Εμείς λοιπόν λέμε ναι στη διαφάνεια, σε όλα. Και στα 300 εκατομμύρια των δανείων των κομμάτων, αλλά και στα 80 δισεκατομμύρια που φορτώσατε στο ελληνικό χρέος. Εσείς;

  ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ:

  Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

  Σήμερα, η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να παρακολουθήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου της Κυβέρνησης. Ένα ακόμη τέχνασμα, με διττό στόχο: αφενός τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, και αφετέρου τη συσπείρωση της Κυβερνητικής πλειοψηφίας μπροστά στα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

  Την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία ασφυκτιούν υπό το βάρος της κυβερνητικής αναποφασιστικότητας, ιδεοληψίας και παντελούς διαχειριστικής ανεπάρκειας, την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο, ξαναζωντανεύοντας τις τραγικές μνήμες του περσινού καλοκαιριού, την ώρα που η κρίση στο προσφυγικό παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά τερτίπια. Όπως έχει κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν, η Κυβέρνηση αποσκοπεί σε βραχυπρόθεσμα και ευκαιριακά μικροπολιτικά οφέλη, ενώ διακυβεύεται η προοπτική της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

  Εν μέσω λοιπόν όλων αυτών, μας καλείτε να διερευνήσουμε τα παλαιά δάνεια, το περιεχόμενό, το ύψος και τους όρους τους, το πως εκτιμήθηκε η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών και τις εξασφαλίσεις που δόθηκαν για τα δάνεια αυτά. Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης: Καμία αντίρρηση – Είμαστε σύμφωνοι.

  Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν σας ενδιαφέρει καθόλου η ουσία του θέματος, δεν σας ενδιαφέρει καθόλου το πλαίσιο αυτό καθ’ εαυτό της δανειοδότησης, σας ενδιαφέρει μόνο η δημιουργία εντυπώσεων, μόνο το επικοινωνιακό σόου και μάλιστα σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε λαϊκό δικαστήριο. Και εξηγούμαι, με τρία παραδείγματα:

  ▪ Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία, τότε γιατί δεν έχετε συμπεριλάβει στην πομπώδη πρότασή σας τη συζήτηση και σύνταξη προτάσεων για τη θωράκιση του συστήματος δανειοδότησης, τη θέσπιση εγγυήσεων και δικλείδων ασφαλείας για ένα ορθολογικό και διαφανές σύστημα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ; Δεν υπάρχει ούτε νύξη μέσα στο κείμενό σας σε αναζήτηση λύσεων για το παρόν και το μέλλον.

  ▪ Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία, γιατί δεν έχετε φέρει προς ψήφιση ούτε μία διάταξη τους 14 αυτούς μήνες που είστε Κυβέρνηση για τη νομοθέτηση ενός καλύτερου, πιο ορθολογικού και πιο διαφανούς συστήματος δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ;

  ▪ Και τρίτο παράδειγμα: Αν σας ενδιαφέρει πραγματικά η ουσία, γιατί αργήσατε πάνω από μισό χρόνο να συστήσετε την Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων; Ναι κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι – πάνω από μισό χρόνο μόνο για να συγκροτήσετε την Επιτροπή. Αλλά κυρίως, γιατί μέχρι σήμερα – 14 μήνες αφού αναλάβατε την εξουσία – δεν έχετε συμμορφωθεί στο νόμο; Γιατί δεν έχετε αναρτήσει σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο τις οικονομικές καταστάσεις όλων των κομμάτων, τα έσοδά τους, τα δάνεια τους, τα έξοδα τους, όπως σας υποχρεώνει ο νόμος 4304/2014; Ούτε μία ανάρτηση κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι. Τόσο μεγάλη ήταν η αγωνία σας για τη διαφάνεια και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων…

  Τρία παραδείγματα, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, ανάμεσα σε πολλά αλλά που θα μπορούσα να επικαλεστώ αν είχα τον επαρκή χρόνο, τρία παραδείγματα που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν σας απασχολεί καθόλου η ουσία του υπό συζήτηση θέματος.

  Και επειδή φαντάζομαι θα προτρέξετε να πείτε, γιατί εσείς τι κάνατε για τη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου; Θα σας απαντήσω, ή μάλλον θα σας θυμίσω, ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2014, με το Νόμο 4304, πήρε την πρωτοβουλία και θεσμοθέτησε νέες, αυστηρότερες, ρυθμίσεις σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Η ΝΔ προχώρησε λοιπόν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη θέσπιση εγγυήσεων αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας.

  Αναφέρω, ενδεικτικά, κάποιες από τις κυριότερες τροποποιήσεις που επέφερε ο νόμος 4304/ 2014:

  ▪ Πρώτον και κυριότερο, έβαλε τέλος στην βασική πηγή των προβλημάτων, απαγόρευσε τη λήψη κομματικού δανείου με εγγύηση μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Επρόκειτο για πρακτική που, όπως όλοι ξέρετε, ακολουθούσαν όλα τα κόμματα έως τότε.

  ▪ Δεύτερον, μείωσε την τακτική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων από 1 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού σε μισό τοις χιλίοις επί των καθαρών εσόδων του κρατικού απολογισμού.

  ▪ Τρίτον, όρισε ότι όλα τα έσοδα των κοµµάτων καταλήγουν υποχρεωτικά σε έως τρεις τραπεζικούς λογαριασµούς που τηρούνται σε ελληνικές τράπεζες. Και προέβλεψε ότι όλες οι δαπάνες των κομμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αφαιρούνται από τους λογαριασµούς αυτούς και να αποδεικνύονται µε αποδείξεις, τιµολόγια, τραπεζικές επιταγές, εµβάσµατα και κάθε άλλο πρόσφορο µέσο.

  ▪ Τέταρτον, προέβλεψε ότι για κάθε ιδιωτική χρηµατοδότηση σε κόμματα µέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη είσπραξης, ενώ για κάθε ποσό µεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, η χρηµατοδότηση διενεργείται υποχρεωτικά µόνο µέσω τραπεζικού λογαριασµού.

  ▪ Πέμπτο, αναβάθμισε και ενίσχυσε την Επιτροπή Ελέγχου των κομμάτων με περισσότερες αρμοδιότητες.
  Όλα τα παραπάνω τα έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, προχώρησε και:

  ▪ έδωσε στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του κόμματος – κάτι που εσείς μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει –

  ▪ θεσμοθέτησε και έθεσε σε εφαρμογή ένα αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του κόμματος – αν δεν κάνω λάθος ούτε για την αποπληρωμή των δανείων σας έχετε πει κουβέντα,

  ▪ δεσμεύτηκε να δημοσιεύει στο διαδίκτυο ανά τρίμηνο όλες τις δαπάνες του κόμματος και

  ▪ ξεκινήσαμε και δημόσια εκστρατεία συλλογής πόρων από τους πολίτες, όλα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Δεν γνωρίζω λοιπόν να έχετε κάνει ούτε ένα από τα παραπάνω για να τακτοποιήσετε τα του οίκου σας.

  Και περνάω στο κομμάτι των ΜΜΕ, καθώς προτείνετε να διερευνηθεί και η δανειοδότηση των ΜΜΕ. Μαζί σας και σε αυτό. «Όλα στο φως», για να δανειστώ έκφραση της δικής σας ρητορικής. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και εδώ βρισκόμαστε ενώπιον της απαράμιλλης διγλωσσίας της κυβέρνησης. Γιατί είναι θράσος να μιλάτε για δήθεν καταπολέμηση της διαπλοκής στο χώρο των ΜΜΕ, όταν την ίδια στιγμή εσείς οι ίδιοι επιχειρείτε να τα χειραγωγήσετε. Όταν αφαιρείτε, με τρόπο προκλητικό και αντισυνταγματικό, ουσιαστικές αρμοδιότητες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υποβαθμίζοντας το θεσμικό του ρόλο. Όταν μέλη της Κυβέρνησής σας δεν ανέχονται και απειλούν όσους τους ασκούν κριτική. Όταν αντιμάχεστε, δήθεν, το μιντιακό κατεστημένο που σας πολεμά, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεστε να αποζητάτε την εύνοιά του σε αλλεπάλληλες εν κρυπτώ συναντήσεις με κυρίαρχο εκπρόσωπό τους. «Όλα στο φως» λοιπόν – μόνο που η προτροπή αυτή αφορά εσάς.

  Και δεν μας διαφεύγει, επίσης, Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η πρωτοβουλία σας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής συμπίπτει με τη συστηματική πλέον προσπάθειά σας να περιορίσετε την πολυφωνία και την ανεξαρτησία του Τύπου και των ΜΜΕ – ένα σχέδιο που υλοποιείτε με ζήλο από την αρχή της διακυβέρνησής σας. Γιατί απλά δεν σας αρέσει ο έλεγχος που ασκούν στην εξουσία σας. Σας δηλώνουμε λοιπόν ευθέως, ναι στον έλεγχο, αλλά δεν θα επιτρέψουμε η εξεταστική αυτή επιτροπή να γίνει ένα ακόμη εργαλείο για την άσκηση πίεσης και την πολιτική χειραγώγηση των μέσων προς εξυπηρέτησή σας.

  Παρά το επικοινωνιακό σας σόου, η ΝΔ τηρεί υπεύθυνη στάση και στηρίζει την πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να συζητήσουμε για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Και βεβαίως, προκειμένου να συζητήσουμε για το ζήτημα αυτό συνολικά. Όχι επιλεκτικά. Να συζητήσουμε για τα δάνεια όλων των ΜΜΕ, για τα δάνεια όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων του δικού σας υπέρογκου δανείου που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, λάβατε όταν ήσασταν ένα κόμμα του μόλις 4%.

  Εμείς λοιπόν στηρίζουμε την πρότασή σας. Εσείς, όμως, γιατί αρνείστε την πρόταση της ΝΔ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τις αιτίες για τις οποίες επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί και τραπεζική αργία, υπογράφηκε 3ο Μνημόνιο και χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου οι τράπεζες με τους χειρότερους δυνατούς όρους; Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, οφείλετε απαντήσεις στους Έλληνες πολίτες. Απαντήσεις για τη οικονομία που, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για 2,5% ανάπτυξη, επέστρεψε στην ύφεση, για τον Προϋπολογισμό που γύρισε από τα πρωτογενή πλεονάσματα στα πρωτογενή ελλείμματα, για τις επενδύσεις που ματαιώθηκαν, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αυξήθηκαν κατά 76% από το τέλος του 2014, για την απώλεια 17.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μόνο τον Ιούλιο του 2015 λόγω της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, για τη φυγή δεκάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, Και για να το πούμε απλά και για να καταλάβουμε όλοι για τι μεγέθη μιλάμε: εσείς προτείνετε εξεταστική για τα 300 περίπου εκατομμύρια ευρώ δάνεια που δόθηκαν διαχρονικά στα κόμματα, και εμείς σας απαντάμε, ευχαρίστως, Αλλά αρνείστε εξεταστική για τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που φορτώσατε στο ελληνικό χρέος και στους Έλληνες πολίτες μόλις σε 6 μήνες διακυβέρνησης.

  Η διαφάνεια, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν μπορεί να είναι a la carte. Εμείς λοιπόν λέμε ναι στη διαφάνεια, σε όλα. Και στα 300 εκατομμύρια των δανείων των κομμάτων, αλλά και στα 80 δισεκατομμύρια που φορτώσατε στο ελληνικό χρέος. Εσείς;

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ