«Τι μέλλει γενέσθαι με το μάθημα της Ιστορίας;»

  Νοέμβριος 29, 2017
  #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

  Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κα Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τους αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτή Αργολίδας, κ. Γιάννη Ανδριανό, βουλευτή Καστοριάς, κα Μαρία Αντωνίου, και βουλευτή Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα, απηύθυναν ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας.

  Για το θέμα, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Στις 5 Απριλίου 2017, στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αναρτήθηκε το πόρισμα της επιτροπής για το μάθημα της Ιστορίας στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις και ήγειρε προβληματισμό. Μεταξύ άλλων, την πρόταση έχουν ήδη απορρίψει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων. Περαιτέρω, σοβαρές ενστάσεις έχει εκφράσει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει προβεί σε έγκριση ή μη της πρότασης, αλλά ούτε και αποκαλύπτει αν υπάρχει κάποια εναλλακτική πρόταση. Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε να μάθουμε ποια είναι, τελικά, τα σχέδια του Υπουργείου για το μάθημα της Ιστορίας.»

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
  κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

  Θέμα: «Τι μέλλει γενέσθαι με το μάθημα της Ιστορίας;»

  Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2017

  Κύριε Υπουργέ,
  Στις 5 Απριλίου 2017, στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αναρτήθηκε το πόρισμα της επιτροπής, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση του Σχεδίου Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα της Ιστορίας στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.
  Έως σήμερα, η πρόταση έχει απορριφθεί, ενδεικτικά, από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και από την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων. Περαιτέρω, σοβαρές ενστάσεις έχει εκφράσει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
  1. Έχετε εγκρίνει την εν λόγω πρόταση;
  • Αν ναι, σκοπεύετε να προχωρήσετε στην προκήρυξη συγγραφής σχολικών εγχειριδίων με βάση τη νέα ύλη;
  • Αν όχι, υπάρχει κάποια ανάλογη επιτροπή που προετοιμάζει εναλλακτική πρόταση; Σε ποια κατεύθυνση;
  2. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν καλύπτει την Β΄ και Γ΄ Λυκείου, ποια είναι η πρόθεση του Υπουργείου ως προς τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στις δύο αυτές τάξεις;

  Οι ερωτώντες βουλευτές
  Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας 
  Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
  Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
  Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

  Φόρμα Εθελοντή

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
  Εγγραφή στο Newsletter

  Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ