«Υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά με όρους ισονομίας και υπό αυστηρές προϋποθέσεις» – παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τις επαναληπτικές εξετάσεις

    Απρίλιος 25, 2017
    #MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

    Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κ. Κεραμέως, επί της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στη διεξαγωγή των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    “Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο μαθητής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Άλλωστε είχαμε επί τούτου, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητήσει από την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει εκ νέου τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, μία εποχή που φημολογείτο ότι θα τις καταργούσε, αλλά να τις θεσμοθετήσει υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

    1) Ο χρόνος διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Προβλέπεται ότι αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, ήτοι 2-3 μήνες μετά την τακτική εξεταστική. Και ενώ ο Υπουργός διατείνεται ότι αυτό γίνεται για να δώσει χρόνο στους μαθητές να ξεπεράσουν το σοβαρό πρόβλημα π.χ. ενός θανάτου συγγενικού προσώπου, η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις υποψηφίων που χρειάζεται να δώσουν επαναληπτικές είναι λόγω κάποιων πρόσκαιρων και μικρής σημασίας περιστατικών, που οφείλονται κυρίως στο άγχος των εξετάσεων. Τίθενται λοιπόν ζητήματα ισονομίας και ίσης μεταχείρισης. Γιατί οι μαθητές αυτοί να έχουν 2 και 3 παραπάνω μήνες για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις; Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους μαθητές να δώσουν εκ νέου όλα τα μαθήματα, ακόμα και αυτά στα οποία ήδη εξετάστηκαν.

    2) Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα έχει ένας υποψήφιος δικαίωμα να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές που αφορούν στο σοβαρό πρόβλημα υγείας και που σκοπό πρέπει να έχουν να θωρακίσουν το θεσμό δεν εμφανίζονται καθόλου στον νόμο.

    Για τους δύο αυτούς βασικούς λόγους καταψηφίζουμε την εν λόγω τροπολογία. Και το κάνουμε με δυσφορία, για τον πρόσθετο λόγο ότι είμαστε βεβαίως θετικοί στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας που αφορά στη διασφάλιση ελάχιστου αριθμού θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.»

    Ακολουθεί το βίντεο και το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

    Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

    Ζήτησα τον λόγο για να τοποθετηθώ επί της υπουργικής τροπολογίας με γενικό αριθμό 1019 και ειδικό αριθμό 7 που αφορά στη διεξαγωγή των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο. Το νέο άρθρο 12 του σχεδίου νόμου.

    Με την εν λόγω τροπολογία ορίζεται ότι τον Σεπτέμβριο κάθε σχολικού έτους θα διενεργούνται επαναληπτικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε σχολές ή Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον, είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών, δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσότερων μαθημάτων κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου.

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, θέλω να είμαι σαφής. Τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων για τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες αποδεδειγμένα, τονίζω αποδεδειγμένα, ο μαθητής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Άλλωστε είχαμε επί τούτου, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητήσει από την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει εκ νέου τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, μία εποχή που φημολογείτο ότι θα τις καταργούσε, αλλά να τις θεσμοθετήσει υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, να έχει ένα πρόβλημα υγείας, έναν ανυπέρβλητο λόγο που να τον εμποδίζει από το να συμμετάσχει στις εξετάσεις αυτές που θα κρίνουν το υπόλοιπο της ζωής του.

    Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

    • Ο χρόνος διεξαγωγής των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Προβλέπετε ότι αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, ήτοι 2-3 μήνες μετά την τακτική εξεταστική. Και λέει ο Υπουργός ότι αυτό γίνεται για να δώσει χρόνο στους μαθητές να συνέλθουν από το όποιο σοκ πχ ενός θανάτου συγγενικού προσώπου. Ωστόσο η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις υποψηφίων που χρειάζεται να δώσουν επαναληπτικές είναι λόγω κάποιων πρόσκαιρων και μικρής σημασίας περιστατικών, που οφείλονται κυρίως στο άγχος των εξετάσεων, όπως οι κρίσεις πανικού, οι αιμορραγίες από τη μύτη κ.ό.κ. Και τίθενται λοιπόν ξεκάθαρα ζητήματα ισονομίας και ίσης μεταχείρισης. Γιατί οι μαθητές αυτοί να έχουν 2 και 3 παραπάνω μήνες για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Πόσο μάλλον δε που η τροπολογία προβλέπει ότι αν δώσεις πχ 2 μαθήματα και αρρωστήσεις στο 3, ξαναδίνεις όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι γράφω αρχαία, δεν πάω καλά, και μετά προφασίζομαι μία αρρώστια στην ιστορία που δίνω μετά, για να έχω μία δεύτερη ευκαιρία τον Σεπτέμβριο να βελτιώσω και τον βαθμό μου στα αρχαία.
    • Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα έχει ένας υποψήφιος δικαίωμα να συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις. Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, όπως είπα προηγουμένως, είμαστε ξεκάθαρα θετικοί στη διεξαγωγή επαναληπτικών πανελλαδικών. ΑΛΛΑ υπό αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές. Υπό προϋποθέσεις δηλ. που θα διασφαλίζουν ότι πράγματι ο υποψήφιος είχε σοβαρό λόγο υγείας ή οδύνης που τον εμπόδισε από το να δώσει εξετάσεις. Και ενώ είχαμε ακούσει τον Υπουργό να λέει ότι θέλει να θωρακίσει το σύστημα των πανελλαδικών για να μην επιτρέπει καταχρήσεις, προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι οι προϋποθέσεις αυτές που θα θωρακίσουν τον θεσμό των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων δεν εμφανίζονται καθόλου στο νόμο. Προβλέπεται απλά ότι θα οριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο με Υπουργική Απόφαση. Μα αυτή ήταν όλη η ουσία της ρύθμισης: ποιες δικλείδες ασφαλείας θα προβλεφθούν για να μην εκμεταλλεύονται υποψήφιοι τη δυνατότητα να δώσουν αδικαιολογήτως δεύτερη φορά πανελλαδικές την ίδια χρονιά. Π.χ. τι συνιστά σοβαρό λόγο υγείας και πως αποδεικνύεται αυτός; Και δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία τέτοια προϋπόθεση στο νόμο.

    Για τους δύο λοιπόν αυτούς βασικούς λόγους καταψηφίζουμε την εν λόγω τροπολογία. Και το κάνουμε με βαριά καρδιά, για τον πρόσθετο λόγο ότι είμαστε βεβαίως θετικοί στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας που αφορά στη διασφάλιση ελάχιστου αριθμού θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Επιλέξατε όμως να φέρετε τα 2 άρθρα στην ίδια τροπολογία, ενώ ξέρατε ότι είμαστε αρνητικοί στη διενέργεια επαναληπτικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο, και έτσι μας αναγκάζετε να καταψηφίσουμε την τροπολογία εν συνόλω.

    Ευχαριστώ πολύ.

    Φόρμα Εθελοντή

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
    Εγγραφή στο Newsletter

    Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ