Τις τομές που εισάγει το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» παρουσίασε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι οι τομές μίας τέτοιας εθνικής, ιστορικής αλλαγής στην εκλογική διαδικασία είναι πολλαπλές και κομβικές για τη χώρα και τους θεσμούς, τις οποίες και απαρίθμησε. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα:
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Υπουργός ανέπτυξε τα επιχειρήματά της σε τρεις καίριους προβληματισμούς που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο:
«Η απάντηση είναι ότι έχουν μελετηθεί καλές πρακτικές στην ΕΕ και τον κόσμο. Υπάρχει ο ΟΑΣΕ ο οποίος έχει εκδώσει οχτώ κατευθυντήριες γραμμές για την εγκυρότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας. Θυμίζω ότι:
«Το θέμα συζητείται εντόνως από το 2019 με την αφορμή της πρώτης νομοθετικής πρωτοβουλίας κυβέρνησης επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου. Μετά πάλι την άνοιξη του 2021 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, εν συνεχεία το καλοκαίρι 2023 με πρωτοβουλία δική μας με την άρση όλων των νομικών περιορισμών και τώρα, τους τελευταίους δύο μήνες. Επιπλέον, επιλέξαμε συνειδητά να κάνουμε διάλογο με τα κόμματα προτού καν τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και μάλιστα ενσωματώσαμε σχόλια των κομμάτων στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.».
«Θα αντιστρέψω το ερώτημα; Γιατί να υπάρχουν περιορισμοί. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση δικαιώματος ψήφου; Θέλουμε να πάμε να άρουμε αυτές τις πρακτικές δυσκολίες που έχουν οι συμπολίτες μας; Νομίζω ότι θέλουμε.».
Όπως δήλωσε η Υπουργός, «η επιστολική ψήφος δεν είναι ένα δεξιό, αριστερό ή κεντρώο μέτρο, είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας. Το 70% των πολιτών εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου ενώ πάνω από το 75,% θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή. Πρόκειται για μέτρο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, της κοινωνίας, αλλά και στα ζητούμενα πολλών πολιτικών κομμάτων, όπως εκφράστηκαν πριν λίγους μήνες στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων.».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Επιτρέψτε μου να πω, ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, η καλύτερη αφετηρία, για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.».
Τέλος, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «στο Υπουργείο Εσωτερικών είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, σε βελτιώσεις. Όπως ήμασταν και όπως κάναμε και στις προηγούμενες τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Περιμένουμε τις προτάσεις σας, ζητούμε τη συμβολή σας για να βελτιστοποιήσουμε από κοινού την καίρια αυτή διευκόλυνση του δικαιώματος ψήφου για τους εκλογείς.».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Καλή χρονιά σε όλες και όλους.
Εισάγουμε στη Βουλή προς επεξεργασία σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις».
Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά νομοσχέδιο που καταθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών στους έξι μήνες θητείας της νέας κυβέρνησης. Ήδη αποτελούν νόμους του κράτους:
Όπως και στα προηγούμενα τρία νομοσχέδια του ΥΠΕΣ, θα με ακούσετε να μιλώ για ρυθμίσεις που είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Νομοθετήματα που ενισχύουν το δημόσιο συμφέρον, νομοθετήματα υπέρ των πολιτών, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας καταβολές. Νομοθετήματα που υλοποιούν απαιτήσεις και προσδοκίες δεκαετιών. Εδώ –στη χώρα που εφηύρε τη Δημοκρατία- και τώρα -σε μία ιστορική στιγμή, 50 ακριβώς χρόνια από την αποκατάσταση της σύγχρονης Δημοκρατίας μας, συζητούμε μια ρύθμιση που πάει να διευκολύνει περαιτέρω Έλληνες πολίτες στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Για την εξαιρετική συνεργασία μας στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου αλλά και ευρύτερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Νάσο Μπαλέρμπα και όλους τους συνεργάτες μας στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την εντατική και ποιοτική δουλειά τους.
Θερμές ευχαριστίες και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και στους αρμόδιους φορείς με τους οποίους είμαστε σε διαρκή διαβούλευση – και μάλιστα έχουμε ενσωματώσει ήδη σημαντικές παρατηρήσεις τους πριν ακόμη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο. Ο στόχος μας διττός: αφενός να καταλήξουμε σε ένα πλήρες και υλοποιήσιμο νομοθέτημα και αφετέρου η δημιουργία μίας διευρυμένης κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης.
Κυρίες και κύριοι,
Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα στην Επιτροπή, καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Με το νομοσχέδιο αίρονται όλα τα πραγματικά / πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών. Στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Δεν χορηγούμε δικαίωμα ψήφου, διευκολύνουμε την άσκησή του.
Με μια απλή, εύκολη, απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία, όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό, αλλά και όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα και το επιθυμούν, μπορούν πλέον να ψηφίσουν. Χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν. Χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν χρήματα.
Οι τομές μίας τέτοιας εθνικής, ιστορικής αλλαγής στην εκλογική διαδικασία είναι πολλαπλές και κομβικές για τη χώρα και τους θεσμούς μας.
Θα ήθελα να προλάβω τρεις ερωτήσεις που τίθενται στο δημόσιο διάλογο:
Η απάντηση είναι ότι έχουν μελετηθεί καλές πρακτικές στην ΕΕ και τον κόσμο. Υπάρχει ο ΟΑΣΕ ο οποίος έχει εκδώσει οχτώ κατευθυντήριες γραμμές για την εγκυρότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας. Θυμίζω ότι:
Το θέμα συζητείται εντόνως από το 2019 με την αφορμή της πρώτης νομοθετικής πρωτοβουλίας κυβέρνησης επί υπουργίας Τάκη Θεοδωρικάκου. Μετά πάλι την άνοιξη του 2021 επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, εν συνεχεία το καλοκαίρι 2023 με πρωτοβουλία δική μας με την άρση όλων των νομικών περιορισμών και τώρα, τους τελευταίους δύο μήνες.
Θα αντιστρέψω το ερώτημα; Γιατί να υπάρχουν περιορισμοί. Θέλουμε ή δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την άσκηση δικαιώματος ψήφου; Θέλουμε να πάμε να άρουμε αυτές τις πρακτικές δυσκολίες που έχουν οι συμπολίτες μας; Νομίζω ότι θέλουμε.
Η επιστολική ψήφος δεν είναι ένα δεξιό, αριστερό ή κεντρώο μέτρο, είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας. Το 70% των πολιτών εμφανίζονται θετικοί απέναντι στην εφαρμογή της επιστολικής ψήφου ενώ πάνω από το 75,% θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή.
Πρόκειται για μέτρο που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, της κοινωνίας, αλλά και στα ζητούμενα πολλών πολιτικών κομμάτων, όπως εκφράστηκαν πριν λίγους μήνες στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων.
Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Επιτρέψτε μου να πω, ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, η καλύτερη αφετηρία, για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Μία σύντομη αναφορά σε κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω να κλείσω υπογραμμίζοντας το εξής: Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, σε βελτιώσεις. Όπως ήμασταν και όπως κάναμε και στις προηγούμενες 3 κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Περιμένουμε τις προτάσεις σας, ζητούμε τη συμβολή σας για να βελτιστοποιήσουμε από κοινού την καίρια αυτή διευκόλυνση του δικαιώματος ψήφου για τους εκλογείς.
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:
Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας: