ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως στη Βουλή: Τρεις άξονες δράσεις για καλύτερο Δημόσιο με επίκεντρο τον πολίτη – διαψεύδονται και πάλι οι καταστροφολόγοι της αντιπολίτευσης

Δεκέμβριος 14, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Την αύξηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κατά 4,42% ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, από βήματος Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το έτος 2024 προβλέπει αύξηση που αγγίζει τα 157 εκατ. ευρώ και ανέρχεται σε 3.705.487.000 από 3.548.748.000 το 2023.

Κατά την ομιλία της η Υπουργός απέδωσε θερμά συγχαρητήρια στο οικονομικό επιτελείο, τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και  ανέλυσε τις δράσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν κονδύλια κατά προτεραιότητα που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, επιμερίζοντάς τις σε τρεις άξονες.

Άξονας Πρώτος – επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία:

Πρόκειται για συνολικό δημοσιονομικό αποτύπωμα ύψους 956 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, προβλέφθηκαν:

–       οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό,

–       αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως,

–       αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30%

–       αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

–       αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10%

–       αύξηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ

–       αύξηση των εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.

–       κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 202 εκατ. ευρώ ετησίως.

–       16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία με 6.500 θέσεις, στην Κλιματική Κρίση, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από τα ορόσημά του.

Άξονας Δεύτερος – ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

Για το 2024, οι μεταβιβάσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους ΟΤΑ αυξάνονται κατά σχεδόν 69 εκατ. ευρώ από το 2023. Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε αύξηση στους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού κατά 9,6% και για αυτούς του δεύτερου βαθμού κατά 4,3%. Για τους Δήμους, προβλέπεται επιπλέον ειδική επιχορήγηση 161,7 εκατ. η οποία θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας της δημοτικής αστυνομίας, του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθώς και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον βαθμό που εξακολουθούν να υπάρχουν έκτακτες ανάγκες της αυτοδιοίκησης κατά το επόμενο έτος, θα καλυφθούν μέσω αντίστοιχης ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Άξονας Τρίτος – άλλοι καίριοι τομείς του Υπουργείου Εσωτερικών: Μακεδονία-Θράκη, ιθαγένεια, ζώα συντροφιάς, καινοτομία:

–  Για το οικονομικό έτος 2024, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις συνολικού ύψους 13.805.000 € οι οποίες θα καλύψουν ανάγκες της Γ.Γ. Ιθαγένειας. Η αναμόρφωση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός της Υπηρεσίας και των διαδικασιών της, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΓΓ.

–  Στην πίστωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης προβλέπονται δράσεις τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης πολιτιστικών και διατροφικών στοιχείων της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στην ψηφιοποίηση του αρχείου του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων.

–  Η Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, υλοποιεί περισσότερα από 10 έργα για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και προαγωγή της φιλοζωίας.

–  Ως προς την καινοτομία, πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, ενώ ήδη υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για τη Λειτουργία και Οργάνωση των Εργαστηρίων Καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για το οικονομικό έτος 2024, σχεδιάζονται έργα ύψους 32 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη ενός συστήματος επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής διαφθοράς, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την οργανωτική αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στο τέλος της ομιλίας της δήλωσε:

«Ο Προϋπολογισμός του 2024 διαψεύδει για μία ακόμα φορά τους καταστροφολόγους της αντιπολίτευσης, που τα τελευταία χρόνια προβλέπουν δεινά για την πατρίδα μας. Βρίσκει την οικονομία μας σε ανοδική πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους δημόσιους λειτουργούς μας, να επιστρέψουμε συνολικά στην κοινωνία το θετικό αποτέλεσμα των θυσιών της. Η υπερψήφισή του αποτελεί ένα ακόμα βήμα που ενισχύει την πρόοδο της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών μας.».

Ολόκληρη η ομιλία της Υπουργού:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητούμε στη Βουλή των Ελλήνων τον πρώτο Προϋπολογισμό της δεύτερης θητείας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

– Ένα Προϋπολογισμό που καταδεικνύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας σε περιβάλλον σημαντικών διεθνών κλυδωνισμών και παρά τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
– Ένα Προϋπολογισμό που θέτει στο επίκεντρο τον πολίτη. Με αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, περιορισμό της φοροδιαφυγής, μείωση φορολογικών βαρών, αύξηση των δαπανών για Υγεία και Παιδεία, αύξηση των επενδυτικών πόρων, μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
– Ένα Προϋπολογισμό που επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζεται από όλους, αλλά και τη σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης το μέρισμα της ανάπτυξης να μοιράζεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Η χώρα μας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, πέτυχε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, κατέγραψε μείωση της ανεργίας σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και, παράλληλα, το δημόσιο χρέος μειώθηκε πολύ σημαντικά ως προς το ΑΕΠ της χώρας.

Πρόκειται για έμπρακτη επιβράβευση των επί χρόνια σκληρών προσπαθειών της κοινωνίας μας, αλλά είναι και αποτέλεσμα της κοστολογημένης, χρηστής δημοσιονομικής πολιτικής που άσκησε με συνέπεια η Κυβέρνηση, καταφέρνοντας  να απορροφήσει μεγάλο τμήμα των κραδασμών που προκάλεσαν οι εξωγενείς κρίσεις, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και να στηρίξει την κοινωνία και ιδίως τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο οικονομικό επιτελείο, τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τον αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, ανακοινώνουμε αύξηση του Προϋπολογισμού του ΥπουργείουΕσωτερικών για το 2024 της τάξης των 157 εκατομμυρίων ευρώ περίπου ή 4,42%, από 3.548.748.000 το 2023 σε 3.705.487.000 το 2024. Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών αποτυπώνονται σε τρεις μεταρρυθμιστικούς άξονες.

Άξονας Πρώτος, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία.

Τα τελευταία 4,5 χρόνια, το κράτος εκσυγχρονίστηκε, οι απαιτήσεις πολλαπλασιάστηκαν, και το ανθρώπινο δυναμικό μας προσαρμόστηκε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Δέσμευσή μας ήταν και οι απολαβές να ακολουθήσουν κλιμακούμενη πορεία. 14 χρόνια μετά, με απόφαση του Πρωθυπουργού, η αναμόρφωση του μισθολογίου του δημοσίου τομέα είναι γεγονός. Έτσι, ενισχύουμε τα εισοδήματα, οριζοντίως των δημοσίων υπαλλήλων, και ειδικότερα των εργαζομένων με παιδιά για την στήριξη της οικογένειας, και όσων κατέχουν θέση ευθύνης, για κινητροδότηση και επιβράβευση. Πρόκειται για συνολικό δημοσιονομικό αποτύπωμα ύψους 956 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, προβλέφθηκαν:

– οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό,

– αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως,
– αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30% και
– αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
– αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10%.
– Αύξηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ.
– Αύξηση των εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού.
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους202 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με όλα αυτά, αλλά και τις μειώσεις της φορολογίας, και τις αυξήσεις σε αφορολόγητο και επιδόματα, επιτυγχάνεται ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής: η τόνωση του πραγματικού, διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, που προάγει την κοινωνική συνοχή.

Προβλέπουμε, περαιτέρω 16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία με 6.500 θέσεις, στην Κλιματική Κρίση, στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από τα ορόσημά του. Όλα αυτά, συνδυάζονται και συμπληρώνονται από το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, με βάση το Νόμο που ψηφίστηκε προσφάτως.

Άξονας Δεύτερος, ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το 2024, οι μεταβιβάσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους ΟΤΑ αυξάνονται κατά σχεδόν 69 εκατ. ευρώ από το 2023. Ειδικότερα, οι πόροι για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού αυξάνονται κατά 9,6% και για αυτούς του δεύτερου βαθμού κατά 4,3%. Για τους Δήμους, προβλέπεται επιπλέον ειδική επιχορήγηση 161,7 εκατ. η οποία θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας της δημοτικής αστυνομίας, του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθώς και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον βαθμό που εξακολουθούν να υπάρχουν έκτακτες ανάγκες της αυτοδιοίκησης κατά το επόμενο έτος, θα καλυφθούν μέσω αντίστοιχης ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι πόροι που εξασφαλίσαμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε ένα πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας, λογοδοσίας και επιβράβευσης, είναι ενδεικτικοί της βαρύτητας που αποδίδουμε στη λειτουργικότητα, τον εξορθολογισμό, την αποτελεσματικότητα και την αναβάθμιση Δήμων και Περιφερειών, η οποία καταδεικνύεται και στον σχετικό, πρόσφατο νόμο μας.

Άξονας Τρίτος, άλλοι καίριοι τομείς του Υπουργείου Εσωτερικών: Μακεδονία-Θράκη, ιθαγένεια, ζώα συντροφιάς, καινοτομία.

• Για το οικονομικό έτος 2024, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις συνολικού ύψους 13.805.000 € οι οποίες θα καλύψουν ανάγκες της Γ.Γ. Ιθαγένειας. Η αναμόρφωση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός της Υπηρεσίας και των διαδικασιών της, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΓΓ.
• Στην πίστωση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης προβλέπονται δράσεις τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης πολιτιστικών και διατροφικών στοιχείων της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στην ψηφιοποίηση του αρχείου του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων.
• Η Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, υλοποιεί περισσότερα από 10 έργα για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και προαγωγή της φιλοζωίας.
• Ως προς την καινοτομία, πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, ενώ ήδη υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για τη Λειτουργία και Οργάνωση των Εργαστηρίων Καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Από το εθνικόκαι το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Τομέα ΔιοικητικήςΑνασυγκρότησης, για το οικονομικό έτος 2024, σχεδιάζονται έργα ύψους 32εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη ενός συστήματος επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής διαφθοράς, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την οργανωτική αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ.
Σε αυτούς τους μεταρρυθμιστικούς άξονες έρχονται και προστίθενται σημαντικές πρωτοβουλίες για το 2024 που αφορούν τη Δημοκρατία μας. Και κυρίως η άρση κάθε νομικού αλλά και πραγματικού περιορισμού στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών.

Για πρώτη φορά, με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών.  Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά και στα ζητούμενα πολλών πολιτικών κομμάτων. Αποτελεί ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.  Βαθαίνει τη Δημοκρατία.

Κυρίες και κύριοι,

Στο Υπουργείο Εσωτερικών, σχεδιάζουμε και λειτουργούμε με επίκεντρο τον πολίτη και στόχο τη βελτιστοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Για αυτή την ομαδική προσπάθεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή ΥπουργόΘοδωρή Λιβάνιο, τους Υφυπουργούς Βιβή Χαραλαμπογιάννη και Στάθη Κωνσταντινίδη, τους Γενικούς Γραμματείς Νάσο Μπαλέρμπα, Δημήτρη Κιρμικίρογλου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, Άγγελο Δημοσθένους, την Ειδική Γραμματέα Μαριάνθη Δημοπούλου, τους συνεργάτες και τα στελέχη του Υπουργείου και της Δημόσιας Διοίκησης, κάθε έναν και κάθε μία χωριστά.

Ο Προϋπολογισμός του 2024 διαψεύδει για μία ακόμα φορά τους καταστροφολόγους της αντιπολίτευσης, που τα τελευταία χρόνια προβλέπουν δεινά για την πατρίδα μας. Βρίσκει την οικονομία μας σε ανοδική πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους δημόσιους λειτουργούς μας, να επιστρέψουμε συνολικά στην κοινωνία το θετικό αποτέλεσμα των  θυσιών της. Η υπερψήφιση του αποτελεί ένα ακόμα βήμα που ενισχύει την πρόοδο της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ