ΥΠΕΣ Νίκη Κεραμέως στην τελετή παράδοσης – παραλαβής: Στόχος μας η δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για τον πολίτη

Ιούνιος 27, 2023
#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki#MeTiNiki

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Ιουνίου, στο Υπουργείο Εσωτερικών η τελετή παράδοσης – παραλαβής από την απερχόμενη Υπουργό, καθηγήτρια κ. Καλλιόπη Σπανού στη νέα Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, και της Υφυπουργού Βιβής Χαραλαμπογιάννη.

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών την προηγούμενη τετραετία και έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία με στόχο τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους για τον πολίτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Υπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των οποίων θα εργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως η κατάρτιση σύγχρονων προγραμμάτων επιμόρφωσης, η εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης, η αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα, η επέκταση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής παραγωγικότητας, η επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, ο καθορισμός και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, Περιφερειών και Δήμων.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε: «Γνωρίζω δυσκολίες, παθογένειες, προβλήματα που απασχολούν το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και προφανώς έχω να μάθω πολλά περισσότερα. Όλα όσα έχουν προχωρήσει αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι κάθε μας δράση, κάθε μας ενέργεια, αφορά τους συμπατριώτες μας, όλες και όλους εμάς».

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο θα συνδράμει την αναπτυξιακή τους πορεία η οποία έχει ήδη εκκινήσει από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε έργα πνοής όπως η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών τους, η ψηφιακή μετάβαση, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η ενεργειακή τους αυτονομία, ώστε από αυτά να επωφεληθεί κάθε δημότης, κάθε πολίτης, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Τέλος, η κ. Κεραμέως εξήρε το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που συντελέστηκε στη διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας αλλά και το έργο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο, όπως επισήμανε, θα συνεχίσει να ενισχύει τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας.

«Κάθε μεγάλο στοίχημα κρίνεται από το αποτέλεσμα. Στην πράξη. Ξεκινάμε λοιπόν, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιούμε όλα όσα πρέπει για τη Δημόσια Διοίκηση. Όλα όσα οφείλουμε σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας» κατέληξε.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Κεραμέως:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ (Σπανού),

Κυρία και Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ την κυρία Σπανού για τη θερμή υποδοχή και τα καλά της λόγια. Της αξίζουν συγχαρητήρια για την υποδειγματική λειτουργία και την άψογη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου.

Αισθάνομαι αφ’ ενός ιδιαίτερη τιμή που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μού εμπιστεύθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, αφ’ ετέρου ευθύνη, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας στον τόσο κρίσιμο αυτό τομέα.

Στον Δημόσιο Τομέα έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα την τελευταία τετραετία, καθώς και από προηγούμενες ηγεσίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Μάκη Βορίδη, στήριξε ουσιαστικά τον δημόσιο τομέα, αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες όπως η αναμόρφωση του Συστήματος Προσλήψεων του Δημοσίου, η καθιέρωση ενός νέου Συστήματος Στοχοθεσίας και Αξιολόγησης, η θεσμοθέτηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο, μεταξύ πολλών άλλων. Η ολοκλήρωση και η εμπέδωση των έργων αυτών θα είναι προτεραιότητα.

Είναι όμως πολλά και εκείνα που σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης, αξιολόγηση παντού, η αύξηση μισθών στο δημόσιο τομέα, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής παραγωγικότητας, επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, περιφερειών και δήμων: μερικές από τις προτεραιότητές της επόμενης τετραετίας. Στόχος μας: ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι επίσης ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνησή μας έχει δώσει σημαντική βαρύτητα. Με την αναμόρφωση της λειτουργίας των  Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων, καθώς και με την ενίσχυσή τους με το αναγκαίο προσωπικό, τέθηκαν οι βάσεις προκειμένου να συνεχίσουν τη δυναμική, αναπτυξιακή τους πορεία. Σε αυτή περιλαμβάνονται σημαντικά έργα πνοής όπως η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών τους, η ψηφιακή μετάβαση, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η ενεργειακή τους αυτονομία.  Στόχος είναι, από τα έργα αυτά να επωφεληθεί κάθε δημότης, κάθε πολίτης, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Αλλά και στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ισονομίας και της τήρησης των συνταγματικών προβλέψεων. Ταυτόχρονα, προωθούνται καινοτόμα έργα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Τέλος, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό έργο και θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Βόρεια Ελλάδα μας.

Ο στόχος είναι φιλόδοξος και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξή του. Γι’ αυτό, όπως γνωρίζετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει διακηρύξει ότι η αναβάθμιση συνολικά του δημόσιου τομέα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής μας θητείας.

Γνωρίζω δυσκολίες, παθογένειες, προβλήματα που απασχολούν το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και προφανώς έχω να μάθω πολλά περισσότερα. Όλα όσα έχουν προχωρήσει αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι κάθε μας δράση, κάθε μας ενέργεια, αφορά τους συμπατριώτες μας, όλες και όλους εμάς.

Θέλω να απευθυνθώ στο πιο πολύτιμο κεφάλαιο του Δημόσιου Τομέα, στο ανθρώπινο δυναμικό της. Τόσο για να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά τους όσο και για να τους απευθύνω ειλικρινή πρόσκληση συνεργασίας, την οποία θα επιδιώξω μέσα από σταθερή και γόνιμη μεταξύ μας επικοινωνία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις τους, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους, να συμβάλλουμε στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων όλων των στελεχών, ώστε να πετύχουμε και τη βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους και των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες.

Εξίσου ειλικρινής και ανοικτή είναι και η πρόσκληση συνεργασίας προς όλους τους φορείς που σχετίζονται με τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, καθώς και τους εκπροσώπους των εποπτευόμενων φορέων. Δεν θα μπορούσα να μην απευθυνθώ και στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Εσωτερικών. Θα είμαστε όλοι στη διάθεσή σας, προκειμένου να σας ενημερώνουμε για τις δράσεις και τις ενέργειες μας, και για να ακούσουμε όσα εσείς έχετε να μας πείτε. Είστε το παράθυρό μας στην κοινωνία, σε έναν τομέα που η ενημέρωση των πολιτών δεν είναι απλώς ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά και ζήτημα διευκόλυνσης της καθημερινής μας ζωής.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά, που θα συνεργαστώ με τρεις συναδέλφους που εκτιμώ πάρα πολύ. Ο Θοδωρής Λιβάνιος, η Βιβή Χαραλαμπογιάννη και ο Στάθης Κωνσταντινίδης δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχουν αποδείξει πόσα μπορούν να πετύχουν και έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλων με το έργο τους. Η αρμονική μας συνεργασία θα καταστήσει το έργο μας πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό και την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και ευχάριστη.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε μεγάλο στοίχημα κρίνεται από το αποτέλεσμα. Στην πράξη. Ξεκινάμε λοιπόν, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιούμε όλα όσα πρέπει για τη Δημόσια Διοίκηση. Όλα όσα οφείλουμε σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Φόρμα Εθελοντή

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ
Εγγραφή στο Newsletter

Εάν θέλετε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να δηλώσετε παρακάτω τα στοιχεία σας:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ